szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sajtó egyöntetűen negatív reakciójával nem törődik Geszti Péter, a Hungarian in Europe sikerét szerinte leginkább a nézettség mutatja.

Csütörtökön a hvg.hu-n debütált Geszti Péter és a Gringo Sztár Hungarian in Europe című száma, illetve az ahhoz készített közösségi videoklip. Sting Englishman in New York című slágere alapján írt dal a kivándorlás témáját járja körül, az egyedi videoklip pedig külföldön élő, dolgozó vagy tanuló magyarok által készített rövid videókból állt össze.

Az online sajtóban egyöntetűen negatív visszhanggal jelent meg az új Geszti-szerzemény, míg a kommentek közt egyaránt találunk a projektet magasztaló és szapuló üzeneteket is.

Egy kis válogatás az online sajtó reakcióiból:

"A téma annyira aktuális, hogy muszáj volt egy 27 (illetve a dal írásakor csak 25) éves számot elővenni, mert ha valamivel meg lehet fogni a világkörüli magyar társadalmat, az a kiirthatatlan Sláger Rádió-színvonal, keverve a populáris és világzene keresztmetszetének legszörnyűbb, legelcsépeltebb műfajaival" - Klág Dávid, Index.

"Nem is hangzik már olyan rosszul a tavalyi barackfás izé, ugye? Egyébként a klip zeneileg is kiemelkedő, Sting: Englishman in New York mintájára “Hungarian in Europe”, illetve “legal asian in Europe”, aminek aztán végképp nincs semmi értelme. Persze a dallam is onnan van" - Erdélyi Péter, 444.

"Sting nyilvános megerőszakolása + gyilkos, szörnyeteg zene + Geszti hosszan énekel hunglish fazékhangon + reppelés = HALÁL!" - Szily László, Cink.

Geszti Péter a hvg.hu-nak elárulta, hogy egyáltalán nem lepődött meg ezeken az írásokon, hiszen Magyarországon minden közéleti tartalmú popzenei alkotás kivágja a biztosítékot, ha ehhez ráadásul még az ő neve is társul, akkor ott már tényleg vége mindennek. Visszautalt a hvg.hu-nak adott korábbi interjújára, ahol már beszélt az online újságírás egyik nagy bűneként jellemzett "fikázós, sérelmi kultúráról", és elmondta, hogy továbbra sem érdekli őt túlzottan az olyan, "magukat újságírónak nevező trollok" véleményére, mint az Index vagy a 444 egyes tagjai, akik tevékenységükkel szerinte "az egész országból trollt csinálnak".

Azt is elmondta, hogy a magyar emberek nem igazán értik az iróniát, ha nincs a szájukba rágva. Ezért lehet az, hogy nem tudják értelmezni az "I'm a legal asian" sort, amikor az elmúlt évek politikája a keleti nyitásról szólt, ráadásul a miniszterelnök is félázsiai népnek nevezte a magyart. Sokan bírálták a dalban hallatott akcentusát is, aminek szándékossága a dalszövegből és az eredeti Sting-szám üzenetéből is egyértelműen ki kellene, hogy derüljön.

Geszti szerint amúgy a dal sikerét nem "a kultúrgettókba zárt emberek ideológiai előítéletek alapján megformált véleménye" mutatja, hanem például az, hogy egy nap alatt több mint százezren megnézték a klipet, és ott is háromszor annyian kattintottak a felfelé mutató hüvelykujjra, mint a másikra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Koronavírus: már 229 fertőzött van Olaszországban

Koronavírus: már 229 fertőzött van Olaszországban

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche

Felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

Felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését