szerző:
hvg.hu

Hetvenedik születésnapját ünnepli ma Pogány Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnk. A nyolcvanas-kilencvenes évek legjobb magyar vígjátékaiban szerepelt, és a leghíresebb mesehőseinknek is ő kölcsönözte a hangját - ezeket is felelevenítettük a jeles alkalomból.

Bár a hetvenes években már megbecsült színházi színésznek számított, a filmek világába a nyolcvanas években tört be igazán Pogány Judit. Ebben az időszakban még leginkább szinkronszerepeivel (Vuk, Szaffi, Kacsamesék) tűnt ki, de az 1988-as Eldorádó és a következő évben megjelent A legényanya után már bérelt helye volt a filmszakmában. A kilencvenes években legnagyobb alakításait Tímár Péter filmjeiben láthattuk (Csinibaba, Zimmer Feri), az ezredfordulót követően pedig főleg volt férjével, Koltai Róberttel együtt szerepelt a nagyvásznon.

Most böngésszük végig a művésznő pályafutását a teljes terjedelmében végignézhető filmjeinek tükrében.

©

Vuk (1981)

Fekete István regénye alapján Dargay Attila készített egész estés rajzfilmet, ami 33 évvel a megjelenés után is abszolút mesterműnek számít, még ha a 2008-as gyalázatos folytatással sikerült is kicsit megtépázni a Vuk-brandet. Mindenesetre a '81-es mesében Pogány Judit kölcsönözte a kicsi, és Gyabronka József a nagy Vuk hangját.

Szaffi (1984)

A Lúdas Matyi és a Vuk után harmadjára sem tudott hibázni Dargay Attila, a Szaffi ugyanolyan instant klasszikus lett, mint elődei. Valószínűleg ez az alkotás büszkélkedhetik a legpatinásabb író-kvartettel, ugyanis Jókai Mór regényéből a Dargay Attila, Nepp József, Romhányi József csodatrió írta a forgatókönyvet. A címszereplő Szaffi szólal meg Pogány Judit hangján.

Eldorádó (1988)

Bereményi Géza filmjében Monori Sándor aranymániás férfi, vagyis "a piac királya" (Eperjes Károly) felemelkedését és bukását követhetjük, itt az ő feleségét játssza Pogány, aki szinte mindenkivel ellentétben nem az üzleti zsenit, hanem a ravasz gazembert látja férjében.

A legényanya (1989)

Garas Dezső felejthetetlen filmjében Pogány karaktere a cselekmény katalizátora. Rozi, aki a rátóti szokásokkal - miszerint minden fiú Bélának kell nevezni - ellentétesen Józsinak nevezi el újszülött gyermekét, ezzel fejreállítva a faluban uralkodó rendet, és örök kívülállónak bélyegezve fiát.

Csinibaba (1997)

Tímár Péter filmje számtalan könnyen idézhető, ikonikus jelenettel gazdálkodik, de talán még ezek közül is kiemelkedik Andorai Péter és Pogány Judit közös jelenete, amelyben utóbbi egy kalauznőt játszik, akivel kényére-kedvére játszadozik a villamoson utazó férfi. A poént a világért sem akarjuk lelőni, legyen elég a sztori kezdő lökete: "Terike, hát kegyeden nincsen bugyi".

Zimmer Feri (1998)

Még egy Tímár-filmben vállalt szerepet Pogány, és ahogy pályafutása során annyiszor, itt is a főszereplő feleségét alakítja. Ezúttal Reviczky Gábor a férj, aki egy balatoni üdülőt működtet, Vilma, a feleség pedig egyszerre felel a konyháért, a takarításért, és a magát az őrületbe hajszolt férj ápolgatásáért.

Hippolyt (1999)

A nagy remake-láz a Kabos Gyula/Csortos Gyla-féle Hippolyt, a lakájt is elkapta, a klasszikus kettőst 68 évvel az eredeti film után Koltai Róbert és Eperjes Károly alakította. Pogány Juditnak az eredetileg Haraszti Mici által játszott a megcsalt Schneiderné szerepe jutott - így utólag a valósággal való párhuzam miatt is kínos megnézni ezt a filmet.

Megy a gőzös (2007)

Itt már a rendezői feladatokat is Koltai látta el, és természetesen a főszerepet is vitte. A film minősége megkérdőjelezhető, a legemlékezetesebb pillanatokat azonban tuti, hogy Bajuszné, azaz Pogány Judit szolgáltatja.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ha el tudja mondani egy mondatban, hogy mi most a munkája, akkor van egy riasztó hírünk

Ha el tudja mondani egy mondatban, hogy mi most a munkája, akkor van egy riasztó hírünk

90-es szakaszon 173 km/h-val száguldott Kisbéren ez a motoros

90-es szakaszon 173 km/h-val száguldott Kisbéren ez a motoros

A világtól jóformán elzárt városkában épülhet a palesztin Szilícium-völgy

A világtól jóformán elzárt városkában épülhet a palesztin Szilícium-völgy

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát

Itt vannak a részletek az állami nyugdíjkötvényről

Itt vannak a részletek az állami nyugdíjkötvényről

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból