szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felszabadult nevetés és meghatottság. Ritkán generál ilyen reakciókat magyar film a magyar nézőkből, de a miskolci Cinefesten csütörtökön alig lehetett olyan emberrel találkozni, aki ne vidáman és feltöltődve lépett volna ki a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film vetítéséről.

Reisz Gábor első nagyjátékfilmjét, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant magyar közönség először a miskolci Jameson Cinefesten láthatta, és az eddigi kedvező külföldi fogadtatás után nem is volt meglepő az óriási érdeklődés a premieren. Karlovy Vary után ez volt a valódi vizsga, hiszen ez a film bevallottan rólunk, magyarokról, a mi kis szerencsétlenségeinkről, flúgjainkról szól.

A film előrehaladtával egyre gyakrabban fel-feltörő nevetés és a vetítést követő vastaps nem sekélyes udvariasságnak tűnt: Reisz bemutatkozó nagyjátékfilmje egyértelműen a fesztivál egyik legkellemesebb meglepetése.

Ha nemrégiben az Utóéletről azt írtuk, hogy végre örülhetünk egy jó magyar filmnek, akkor a Van... miatt ujjongani kell. Ez a produkció gerillamódszerekkel, nagyon kevés pénzből készült, így talán a minden magyar filmmel szemben tapasztalható rossz szándékú kritikák is elkerülik majd, erre az alkotásra ugyanis alig ment el magyar adóforint.

Ha az előzetes alapján esetleg egy újabb köldöknézős, bölcsészfilmnek tűnne a Van.., akkor megnyugtathatunk mindenkit: ilyen jóízűet rég nevettünk már a kisstílű, de mégis szerethető kis magyar valóságon. A film főszereplője egy harminc körüli figura, aki mintha a korai Woody Allen-filmek főszereplőjének fiatal magyar alteregója lenne, akinek Manhattan helyett főleg Erzsébetváros utcái és szórakozóhelyei jelentik a természetes közeget. A Van... rengeteg fantáziával és érezhetően nagy lelkesedéssel készített film, amit legalább minden 20 és 40 közötti embernek látnia kellene, mert olyan kézzelfogható problémákról szól (kivándorlás, kilátástalanság, szülő-gyerek viszony, párkapcsolat), amelyek minden magyar asztaltársaságban heves érzelmeket váltanak ki.

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant október 30-ától vetítik a budapesti és a vidéki mozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tállai: 1,6 millió család és félmillió cég kérte a törlesztési moratóriumot

Tállai: 1,6 millió család és félmillió cég kérte a törlesztési moratóriumot

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

A kereskedés előtt álló vadonatúj Range Rover Defender húzta ki a bajból az autószállító kamiont – videó

A kereskedés előtt álló vadonatúj Range Rover Defender húzta ki a bajból az autószállító kamiont – videó