szerző:
hvg.hu

Belső-Kínában ismert meg zenészeket, gyűjtött zenét és hozott össze egy különleges zenei projektet Both Miklós. Az utazást később lemezen és fotókkal gazdagított könyvben örökítettek meg. Október 16-án a MÜPÁ-ban élőben is meghallgathatjuk, mit kezdenek egymással a magyar és a kínai zenészek.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Napra és a Folkside frontembereként ismert gitárprímás Magyarország rejtett zugaiban kutatott fel tehetséges zenészeket és hozott össze egy kiváló albumot velük közösen. A Palimo Story nevű zenekar koncertjeit időnként ma is elcsíphetjük. Érdemes.

Both azonban nem csak itthon, hanem többek között Kínában is gyűjtött élményeket és hozott össze egy egészen különleges zenei projektet. Második kínai útja során már voltak kinti segítői, akik koncerteket szervezetek neki, bemutatták kinti zenészeknek. Voltak olyan turnéi, amikor több hétig teljesen egyedül járta az országot a kínai zenekarral, és gyakorlatilag senkivel nem tudott szót váltani. „Hihetetlen magány volt. Hetekig nem találkoztam olyan emberrel, akivel tudtam volna kommunikálni. Ez a fajta kitettség és ez a magány teljesen új minőség volt az életemben. Nagyon nehezen viseltem, szenvedtem tőle, ugyanakkor megéreztem az áldottságát is. A kegyelmet, ha úgy tetszik.”

Ahogy a Kínai utazólemez című album „borítójaként” szolgáló zenés-fotós útinapló előszavában Both írja, ő úgy véli, teljesen más nézőpontból is elgondolható az, ahogy Magyarországon gondolkodunk a zenéről, ahogyan a kortárs magyar zene működik. „Ennek a más nézőpontnak a megtapasztalásához nekem el kellett utaznom többezer kilométerre keletre, és meg kellett ismerkednem egy – a miénktől – gyökeresen eltérő zenei alapokon álló közösség művészetével. A gyűjtésemnek tehát nem a tudományos jellege dominál, hanem maga az élmény: olyan közösségek megismerése, akik teljesen máshogyan képzelik el a zenét, mint én. Minél több információnk van arról, milyen eltérő –néha egymásnak ellentmondó – módokon képzelik el a világon a zenét, annál többet tudunk meg a saját zenénkről is.”

Both zenei és képi inspirálódásai eredményeképpen jelenik meg október 16-án a lemez - a Gryllus Kiadó gondozásában -, amely nemcsak egy egyedülálló zenei gyűjtőmunka végeredménye, hanem zenei, képi és intellektuális utazás is egyben a hallgató számára. A lemezen különleges - a magyar fülnek különösen idegennek tűnő - kínai dallamok, a kárpát-medence népdalkincsére támaszkodó dalok hallhatók, de a legizgalmasabb, amikor ez a két látszólag teljesen más hagyomány találkozik, és alkot egységes zenét. Az albumra ezeek mellett felkerültek olyan hang- vagy zajtöredékek - a Li-jang kolostor nagyhatangjától a próbatermi beszélgetésekig - , amiket az út során, mintegy véletlenül rögzítettek.

A lemezbemutató pedig október 16-án, a CAFe Budapest Fesztivál keretein belül a Millenáris Teátrumban lesz. A koncert különlegessége, hogy a Both Miklós Folkside együttesen kívül fellépnek azok a Kínából érkező vendégművészek, akikkel Miklós kínai utazásai alkalmával ismerkedett meg, és akik a lemezen is hallhatók.

„Nem vagyok sem néptanító, sem próféta, de a közösségemért – a magam eszközeivel – viselem a felelősséget. Az utunk, Magyarország útja, reményeim szerint a nyitás és önmagunk megismerése felé vezet, nem pedig a bezárkózásba. Ennek a kívánt útnak apró kockaköve ez a zenei anyag” – vallja a Both.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

A kormány azért akar Afrikában nyomulni, mert ott a gyenge hazai árut is el lehet sózni

A kormány azért akar Afrikában nyomulni, mert ott a gyenge hazai árut is el lehet sózni

Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt

Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók