szerző:
hvg.hu

A Lenin-kultusz utolsó hívei, svéd torrentoldal a bíróságon, pekingi netről lenevelő tábor, egy egykori magyar tartótiszt vallomása - hosszan folytathatnánk még a sort, de felesleges. A Verzió Filmfesztivál idén is a világ, és hazánk dokumentumfilm termésének krémjéből válogat. Saját kedvenceinket ajánljuk a rendkívül erős mezőnyből.

November 11-én indul a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Fesztivál, melynek már nevéből is könnyen kikövetkeztethető küldetése és filmválogatási elve is. Persze a világ apró, vagy épp nagy port kavaró rezgéseire érzékeny dokumentumfilmesek amúgy is szívesen nyúlnak emberi jogot érintő témákhoz, így a szervezők ezúttal is nagyon sűrű programot állíthattak össze.

Az egész héten át tartó programból elég nehéz válogatni, mi most mégis megpróbálunk támpontot adni az érdeklődőknek. Ezért saját kedvenceinket ajánljuk a mintegy hatvan alkotást számláló mezőnyből.

Káin gyermekei

Gerő Marcell filmjét már régóta várjuk, a Káin gyermekeit például a rangos San Sebastian-i filmfesztivál is beválogatta versenyprogramjába, de magyar mozikban először a Verzió keretében találkozhatunk a megrázó alkotással. Gerő nem kis feladatra vállakozott a filmmel: eldöntötte, hogy újra felkutatja az 1985-ös, akkoriban betiltott Bebukottak című film főszereplőit, akik mind fiatalkorúként kerültek börtönbe.

©

A Káin gyermekei tehát 30 év elteltével veszi fel a vonalat, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy a fiatalként elítélt emberek, szabadulásuk után, felnőtt emberként hogyan bírkóztak meg bűnükkel, és a számukra idegen társadalmi normákkal.

November 13. Toldi, 18:15; november 16. Kino, 17:00

A tartótiszt

Varga Ágota filmje voltaképp történelmi tett, hiszen a rendező nem kevesebbet ért el, minthogy meggyőzött egy egykori tartótisztet arról, hogy a nyilvánosság előtt, arcát vállalva beszéljen munkájáról és ami még fontosabb, találkozzon azokkal az emberekkel, akikről korábban jelentett. A film igazi lélektani utazás a főszereplővel, amelynek során valamifajta változás is történik az egykori tartótiszt lelkében. Fontos alkotás, nem csak a múlt rendszerben felőtteknek.

November 12., Toldi 16:15

A Pirate Bay-ügy

A Pirate Bay torrentoldal neve aligha ismeretlen a magyar netezők körében. A film a három svéd alapítót és az egyik legkomolyabb perüket dokumentálja. A tét nem kicsi, de a gyakorlati és pénzügyi kérdéseken kívül a per - és ezáltal a film - olyan kérdéseket feszeget, mint az internet szabadsága, a szólásszabadság vagy a kreativitás jövője a digitális korban. Ezek a kérdések azóta sem tisztázottak, és tán aktuálisabbak, mint valaha.

November 14. Toldi 20:00; november 16. Kino 20:00

 Ruanda FC

A Ruanda FC alaphelyzete nem is olyan ismeretlen a magyar mozinézők számára, hizsen a Két félidő a pokolban már anno nagyon  jól illusztrálta, milyen komoly metaforává válhat egyetlen futballmeccs a történelem viharos időszakaiban. 20 évvel járunk az irtózatos ruandai népirtás után, ám az engesztelhetetlen ellenfelek – az APR, a hadsereg csapata és a Rayon Sport nevű civil klub – közötti futballmeccs hátterében traumatikus emlékek és elfojtott feszültségek törnek felszínre.

November 14. Cirkó 17:30; november 15. Toldi 14:00

Leninland

Kihalófélben a Lenin-kultusz: míg a gorkiji Lenin-múzeumnak fénykorában heti háromezer, ma már ezzel szemben csak húsz látogatója van. Az ott dolgozók azonban továbra is hittel végzik munkájukat. Két ötvenes éveiben járó alkalmazott groteszk hétköznapjaiba pillanthatunk bele a film segítségével. A humor és a döbbenet előre garantálható.

November 14. Toldi 22:15; november 15. Művész 21:30

Hol vagy, Bukarest?

A hazai politikai botrányszezonban, amikor egymást érik az utcai tüntetések ennél aktuálisabb filmet nem is találhatott volna a szervezőcsapat.

©

A film a 2012-es bukaresti, elnök-ellenes tüntetések bensőséges portréja, amiből kiderül, igazából senkinek sincs világos elképzelése a jövőről, de hogy van a mostaninál jobb állapot, abban minden utcára vonuló biztos. Egy kis párhuzamos, fájóan ismerős valóságszelet a szomszédból.

November 13. Toldi 20:00, november 15. Toldi 22:15

Majdnem barátok

Modernkori tragédia rejlik a Majdnem barátok két főszereplőjének történetében. A Lodban élő 12 éves Samarnak izraeli arab az anyja és az elfoglalt területekről származó palesztin az apja. A 11 éves Linor telepes családban született a Gázai övezetben; jelenleg egy vallásos közösségben él Izrael déli részén. Egy iskolai cserekapcsolat miatt a két lány összabarátkozik, és az online világ lehetőségeit kihasználva tartják a kapcsolatot egymással. Az egymásnak teljesen ellentmondó családi háttér és neveltetés azonban nehéz pillanatok elé állítja őket és családjukat is.

November 12. Toldi 18:00; november 13. Művész 18:00;  november 15. Cirko 16:00

Utazás a világ legbiztonságosabb helyére

Egy dokumentumfilm-fesztivál azért is jó, mert a filmek segítségével a rendkívül nehezen megközelíthető vagy nagyon távoli helyekre is eljuthatunk. A film egy fáradhatatlan keresést örökít meg, ugyanis Charles McCombie atomfizikus és tárolási szakértő megszállottan keresi a helyet az egész világon felhalmozott atomhulladék tárolására. A hulladék-kérdés egyre égetőbb problémává válik, a mennyiség pedig már így is aggasztó: az utóbbi 60 évben több mint 350 000 tonna atomhulladék halmozódott fel világszerte. McCombie viszont lázasan keresi a megoldást. A film az ő elhivatottsága előtt tiszteleg, miközben kemény kérdésekkel szembesíti a nézőt.

November 13. Cirko 18:30; november 14. Művész 18:00; november 16. Toldi 18:30

Paradór Hungaró

Erről a filmről már mi is írtunk korábban, nem hiába, hiszen ez az alkotás hozta el például a miskolci CineFest közönségdíját is, témája pedig egyáltalán nem hétköznapi. A Paradór Hungaró igazi multikulti alkotás, hiszen a film középpontjában az '56-os emigráns Villás Gyuri bácsi hurkát és kolbászt áruló, bogotai gyorsétterme áll, amiről egy amerikai-kolumbiai pár készített dokumentumfilmet. Megható és hiteles alkotás az emberi identitáskeresésről, és persze némileg a magyarságról is.

November 15. Művész 21:45; november 16. Toldi 16:30

Netfüggők

A fiatal internetfüggőket "gyógyító" tábort már láthattuk a Budapesti Dokumentumfilm Fesztiválon, és már akkor is külön cikket szenteltünk a nem mindennapi jelenségnek. Kínában betegségnek számít a túlzott netezés, ezért a legelkeseredettebb szülők a filmben bemutatott lenevelő táborba küldik gyerekeiket. A rendező és stábja nem kért engedélyt a forgatásra, ám a tábort vezető Tao professzor nagyon készségesen mutatta be egyedi módszereit a "betegek gyógyítására". A javítási módszerek hol a katonaságot, hol egy elmegyógyintézetet idéznek. Ha érdekli Kína rejtett oldala, ezt a filmet semmiképp sem hagyja ki.

November 14. Művész 20:00; november 15. Kino 18:00; november 16. Cirko 19:00

A fesztivál részletes programját, és a különböző kísérőprogramokat itt találja, a jegyek egységesen 900 forintba kerülnek majd. Minden film angol felirattal fog futni, a Toldiban és a Művészben a filmek szinkrontolmácsolást kapnak. A következő filmek viszont minden moziban magyar felirattal mennek: Éjjeli menedék, Hétköznapi forradalom, A hiányzó kép, Netfüggők, A Pirate Bay-ügy, Veszedelmes játékok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Csillagászati összeget, 150 milliárd forintot fizethetnek a South Park jogaiért

Csillagászati összeget, 150 milliárd forintot fizethetnek a South Park jogaiért

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót