szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lenin-kultusz utolsó hívei, svéd torrentoldal a bíróságon, pekingi netről lenevelő tábor, egy egykori magyar tartótiszt vallomása - hosszan folytathatnánk még a sort, de felesleges. A Verzió Filmfesztivál idén is a világ, és hazánk dokumentumfilm termésének krémjéből válogat. Saját kedvenceinket ajánljuk a rendkívül erős mezőnyből.

November 11-én indul a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Fesztivál, melynek már nevéből is könnyen kikövetkeztethető küldetése és filmválogatási elve is. Persze a világ apró, vagy épp nagy port kavaró rezgéseire érzékeny dokumentumfilmesek amúgy is szívesen nyúlnak emberi jogot érintő témákhoz, így a szervezők ezúttal is nagyon sűrű programot állíthattak össze.

Az egész héten át tartó programból elég nehéz válogatni, mi most mégis megpróbálunk támpontot adni az érdeklődőknek. Ezért saját kedvenceinket ajánljuk a mintegy hatvan alkotást számláló mezőnyből.

Káin gyermekei

Gerő Marcell filmjét már régóta várjuk, a Káin gyermekeit például a rangos San Sebastian-i filmfesztivál is beválogatta versenyprogramjába, de magyar mozikban először a Verzió keretében találkozhatunk a megrázó alkotással. Gerő nem kis feladatra vállakozott a filmmel: eldöntötte, hogy újra felkutatja az 1985-ös, akkoriban betiltott Bebukottak című film főszereplőit, akik mind fiatalkorúként kerültek börtönbe.

©

A Káin gyermekei tehát 30 év elteltével veszi fel a vonalat, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy a fiatalként elítélt emberek, szabadulásuk után, felnőtt emberként hogyan bírkóztak meg bűnükkel, és a számukra idegen társadalmi normákkal.

November 13. Toldi, 18:15; november 16. Kino, 17:00

A tartótiszt

Varga Ágota filmje voltaképp történelmi tett, hiszen a rendező nem kevesebbet ért el, minthogy meggyőzött egy egykori tartótisztet arról, hogy a nyilvánosság előtt, arcát vállalva beszéljen munkájáról és ami még fontosabb, találkozzon azokkal az emberekkel, akikről korábban jelentett. A film igazi lélektani utazás a főszereplővel, amelynek során valamifajta változás is történik az egykori tartótiszt lelkében. Fontos alkotás, nem csak a múlt rendszerben felőtteknek.

November 12., Toldi 16:15

A Pirate Bay-ügy

A Pirate Bay torrentoldal neve aligha ismeretlen a magyar netezők körében. A film a három svéd alapítót és az egyik legkomolyabb perüket dokumentálja. A tét nem kicsi, de a gyakorlati és pénzügyi kérdéseken kívül a per - és ezáltal a film - olyan kérdéseket feszeget, mint az internet szabadsága, a szólásszabadság vagy a kreativitás jövője a digitális korban. Ezek a kérdések azóta sem tisztázottak, és tán aktuálisabbak, mint valaha.

November 14. Toldi 20:00; november 16. Kino 20:00

 Ruanda FC

A Ruanda FC alaphelyzete nem is olyan ismeretlen a magyar mozinézők számára, hizsen a Két félidő a pokolban már anno nagyon  jól illusztrálta, milyen komoly metaforává válhat egyetlen futballmeccs a történelem viharos időszakaiban. 20 évvel járunk az irtózatos ruandai népirtás után, ám az engesztelhetetlen ellenfelek – az APR, a hadsereg csapata és a Rayon Sport nevű civil klub – közötti futballmeccs hátterében traumatikus emlékek és elfojtott feszültségek törnek felszínre.

November 14. Cirkó 17:30; november 15. Toldi 14:00

Leninland

Kihalófélben a Lenin-kultusz: míg a gorkiji Lenin-múzeumnak fénykorában heti háromezer, ma már ezzel szemben csak húsz látogatója van. Az ott dolgozók azonban továbra is hittel végzik munkájukat. Két ötvenes éveiben járó alkalmazott groteszk hétköznapjaiba pillanthatunk bele a film segítségével. A humor és a döbbenet előre garantálható.

November 14. Toldi 22:15; november 15. Művész 21:30

Hol vagy, Bukarest?

A hazai politikai botrányszezonban, amikor egymást érik az utcai tüntetések ennél aktuálisabb filmet nem is találhatott volna a szervezőcsapat.

©

A film a 2012-es bukaresti, elnök-ellenes tüntetések bensőséges portréja, amiből kiderül, igazából senkinek sincs világos elképzelése a jövőről, de hogy van a mostaninál jobb állapot, abban minden utcára vonuló biztos. Egy kis párhuzamos, fájóan ismerős valóságszelet a szomszédból.

November 13. Toldi 20:00, november 15. Toldi 22:15

Majdnem barátok

Modernkori tragédia rejlik a Majdnem barátok két főszereplőjének történetében. A Lodban élő 12 éves Samarnak izraeli arab az anyja és az elfoglalt területekről származó palesztin az apja. A 11 éves Linor telepes családban született a Gázai övezetben; jelenleg egy vallásos közösségben él Izrael déli részén. Egy iskolai cserekapcsolat miatt a két lány összabarátkozik, és az online világ lehetőségeit kihasználva tartják a kapcsolatot egymással. Az egymásnak teljesen ellentmondó családi háttér és neveltetés azonban nehéz pillanatok elé állítja őket és családjukat is.

November 12. Toldi 18:00; november 13. Művész 18:00;  november 15. Cirko 16:00

Utazás a világ legbiztonságosabb helyére

Egy dokumentumfilm-fesztivál azért is jó, mert a filmek segítségével a rendkívül nehezen megközelíthető vagy nagyon távoli helyekre is eljuthatunk. A film egy fáradhatatlan keresést örökít meg, ugyanis Charles McCombie atomfizikus és tárolási szakértő megszállottan keresi a helyet az egész világon felhalmozott atomhulladék tárolására. A hulladék-kérdés egyre égetőbb problémává válik, a mennyiség pedig már így is aggasztó: az utóbbi 60 évben több mint 350 000 tonna atomhulladék halmozódott fel világszerte. McCombie viszont lázasan keresi a megoldást. A film az ő elhivatottsága előtt tiszteleg, miközben kemény kérdésekkel szembesíti a nézőt.

November 13. Cirko 18:30; november 14. Művész 18:00; november 16. Toldi 18:30

Paradór Hungaró

Erről a filmről már mi is írtunk korábban, nem hiába, hiszen ez az alkotás hozta el például a miskolci CineFest közönségdíját is, témája pedig egyáltalán nem hétköznapi. A Paradór Hungaró igazi multikulti alkotás, hiszen a film középpontjában az '56-os emigráns Villás Gyuri bácsi hurkát és kolbászt áruló, bogotai gyorsétterme áll, amiről egy amerikai-kolumbiai pár készített dokumentumfilmet. Megható és hiteles alkotás az emberi identitáskeresésről, és persze némileg a magyarságról is.

November 15. Művész 21:45; november 16. Toldi 16:30

Netfüggők

A fiatal internetfüggőket "gyógyító" tábort már láthattuk a Budapesti Dokumentumfilm Fesztiválon, és már akkor is külön cikket szenteltünk a nem mindennapi jelenségnek. Kínában betegségnek számít a túlzott netezés, ezért a legelkeseredettebb szülők a filmben bemutatott lenevelő táborba küldik gyerekeiket. A rendező és stábja nem kért engedélyt a forgatásra, ám a tábort vezető Tao professzor nagyon készségesen mutatta be egyedi módszereit a "betegek gyógyítására". A javítási módszerek hol a katonaságot, hol egy elmegyógyintézetet idéznek. Ha érdekli Kína rejtett oldala, ezt a filmet semmiképp sem hagyja ki.

November 14. Művész 20:00; november 15. Kino 18:00; november 16. Cirko 19:00

A fesztivál részletes programját, és a különböző kísérőprogramokat itt találja, a jegyek egységesen 900 forintba kerülnek majd. Minden film angol felirattal fog futni, a Toldiban és a Művészben a filmek szinkrontolmácsolást kapnak. A következő filmek viszont minden moziban magyar felirattal mennek: Éjjeli menedék, Hétköznapi forradalom, A hiányzó kép, Netfüggők, A Pirate Bay-ügy, Veszedelmes játékok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy egri és egy debreceni vízilabdázó is koronavírusos

Egy egri és egy debreceni vízilabdázó is koronavírusos

Lehetetlennek tűnő feladat megoldásával próbálkozik Irak miniszterelnöke

Lehetetlennek tűnő feladat megoldásával próbálkozik Irak miniszterelnöke

A Fradi és az MTK döntetlenével indult az NB I

A Fradi és az MTK döntetlenével indult az NB I