szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lehet örökké a nyolcvanas évekbe kapaszkodni – a MR2-előadókat szőnyeg alá söpörve az utóbbi idők legjobban szóló magyar pop-rock albumát hozta össze az idén harminc éves Sexepil. A Your Scream is Music teljes hosszában először a hvg.hu-n hallgatható meg, a premier kapcsán a nyolcvanas évek hőskorát túlélő együttes dobosból lett frontemberével Vangel Tiborral beszélgettünk.

“Amíg a többiek Doorst meg Lou Reedet hallgattak, mi a Cure-ra voltunk rákattanva” – summázza a nyolcvanas évek alternatív formációi és zenekara, a Sexepil közti különbségeket Vangel Tibor. A Sexepil – bár 2012-ben egy koncert erejéig eredeti összetételében állt színpadra – hosszú évek óta nem jelentetett meg friss lemezt, Vangel szerint joggal: “A zenekar holland frontembere Mick Ness bokros teendőit egyre nehezebb volt összeegyeztetni a Sexepillel, újra kellett gondolnunk az együttest és magunkat is.”

Az eredmény pedig nem más, mint egy hat éven keresztül készülő lemez, mely a zenekar kilencvenes évekbeli, angol nyelvű nagylemezes munkásságának szerves folytatása. “A lemezt nem előzte meg piackutatás, nem kérdeztünk senkit, mégis hogyan kellene megszólalnia a Sexepilnek 2014-ben. Egyszerűen csak így alakultak a dolgok” – magyarázza Vangel az albumról, mely úgy szól, mint egy ízig-vérig amerikai pop-rock-produkció művileg megkonstruált debütálólemeze.

“Az albumot Los Angelesben ugyanaz a Gavin Lurssen masterelte, aki a Queens of the Stone Age lemezeit vagy a legutóbbi Foo Fighters anyagot” – mesél Vangel, arra is kitérve, a teljesen angol nyelvű Your Scream is Music album az első, ahol a zenekar új felállásban, ő maga pedig a dobok mögül kilépve életében először frontemberként mutatkozik be.

A lemez első száma mindig egyfajta törekvést jelöl, s a vadonatúj Sexepil-album nyitódala, a Rat King egyetlen gitárriffel megadja a Your Scream Is Music alaphangját. “Hiába mozogtunk abban a körben, hiába voltak magyar nyelvű dalaink, a Sexepil sosem volt underground” – vallja be az alapítótag Vangel.

Szerint a második számként szereplő Decipher, majd az azt követő It’s Fun is felfűzhető erre a gondolatiságra. “Igazából mindig is kézenfekvőnek tűnt, hogy az alapzenekaron belül találjunk rá az énekhangra, érdekes, hogy ennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végül én is tegyek egy kísérletet” – mesél a frontemberré előlépett Vangel, akinek dobjátékát – bár az albumon ő hallható – a Sexepil elkövetkezendő koncertjein már a Kollaps dobosa, Golovics Ferenc igyekszik majd továbbgondolni.

“Persze dobolni azért még mindig jobb” – fűz kommentárt a soron következő Clinger és Dormant megkérdőjelezhetetlen ritmusaihoz Vangel.

A lemez egészét, így hatodik dalként felbukkanó The Greatet, valamint a Go Awayt is átitatja a bundás gitárhangzás, melynek feloldását jelentő tiszta hangokig egészen az album egyetlen vendégszerzményéig, az Eye Of című számig kell várni. “Volt egyszer egy sheffieldi banda, a The Comsat Angels, akiknek sokáig Depeche Mode volt az előzenekaruk, aztán az évtizedek során valahogy mégis feledésbe merültek. Ez az ő számuk” – utal a hetvenes évek végének egyik meghatározó, másodvonalbeli brit post-punk zenekara előtti tisztelgésükre Vangel.

Már-már hasonló nosztalgiát idézhet a lemez végéhez közeledve a Hiroshima nevű szerzemény, mely már jócskán az új-régi Sexepil visszatérése előtt, 6-7 éve pihent egy demofelvételen. “Sokáig nem szerettük, instrumentálisan úgy hangzott, mint bármelyik elcsépelt pop-rock szám. Aztán rákerült az ének, melynek a dallamvariánsai aztán új életet leheltek a dalba” – fejteget Vangel, aki felfedi a lemez egyik titkát, miszerint az utolsó számként hallható Your Little alapjait nem a budapesti stúdióban vették fel, hanem a Sexepil próbatermében, afféle egyszeri és megismételhetetlennek hitt szerzeményként. “Csak reménykedni tudok benne, hogy ez a szám arra készteti majd az embereket, hogy újra és újrahallgassák az egész albumot.”

Bár a zenekar koncertnaptára egyelőre még igen szellős, Vangel szerint nem titkolt szándékuk, hogy a lemezmegjelenéssel újra visszarántsák magukat az aktívan koncertező magyar zenekarok közé. “Lehet, elzárt világban élünk, de eddig szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket kaptunk, úgy az idősebb, mint a fiatal rajongóinktól. Szeretnénk új lendülettel, nem a múltba temetkezve folytatni, amit harminc éve elkezdtünk.”

Sexepil
A Sexepilt 1984-ben alapította Hegyi Zoltán, László Viktor, Kocsis Tamás és Vangel Tibor. A zenekarhoz 1989-ben csatlakozott a holland énekes-gitáros Mick Ness. A Sziámi, a Balaton vagy az Európa Kiadó társaságában koncertező formációnak már első, Egyesült Álmok című lemeze komoly sikert hozott, angol nyelvű dalaikkal pedig külföldön is taroltak: európai és tengerentúli turnéik mellett a kilencvenes sokáig a Warner Music kiadó istállójába tartoztak. Hosszú hallgatás után legutóbb 2012-ben a budapesti A38 Hajón adtak különleges koncertet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

Lecsapott a NAV a baromfiudvaron tárolt csempészcigarettákra

Lecsapott a NAV a baromfiudvaron tárolt csempészcigarettákra

Így vág vissza egy finn újságírónő a befolyásos orosz trollgyáraknak

Így vág vissza egy finn újságírónő a befolyásos orosz trollgyáraknak

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Jön az első 100 kilométeres elektromos hatótávú hibrid

Jön az első 100 kilométeres elektromos hatótávú hibrid

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró