szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

20 ezer példányban bocsátotta ki a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. a 24 karátos sárga-arany és vörös-arany bevonattal készült éremet, amin ez olvasható: 1000 éves a Mátyás-templom. Ám ezer éve nem volt sem Mátyás-templom, sem gótika, de még Buda sem.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. igazgatója "Az 1000 éves Mátyás templom. A gótikus építészet remekműve" címmel számol be a polgárokhoz küldött levélben egy emlékérem kibocsátásáról, melynek a felirata is ez: "1000 éves a Mátyás templom”.

A levél szerint "az érem előlapját a Szent István királyunk által alapított 1000 éves Mátyás templom kapuja díszíti, míg hátlapján az építészeti remekmű rózsaablakának lenyűgöző motívumvilága jelenik meg."

A történelmi tévhiteket cáfoló Tényleg a Facebook-oldalán számol be a fatális tévedésről.  Ezer évvel ezelőtt ugyanis nem volt még gótika, és nem volt még Buda sem, melynek plébániatemplomát 1247-ben említik először a források, vagyis több mint két évszázaddal Szent István halála után, 768 évvel ezelőtt. Az éremre idézett "lenyűgöző" motívumok pedig egytől eddig Schulek Frigyestől valók, 1893-ból (122 évvel ezelőttről).

Amúgy az emlékérem 24 karátos sárga-arany és vörös-arany bevonattal készült 20 ezer példányban. Ha valaki meg szeretné rendelni a történelmi anakronizmust megörökítő érmét, 5490 forintért (plusz postaköltség) megteheti.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet, cikkünk megjelenése után, szerkesztőségünknek megküldött  állásfoglalása

A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft a Mátyás-templom hivatalos honlapján elérhető információ alapján bocsátott ki emlékérmet az alapítás 1000. évfordulója alkalmából. A történeti leírás és az egyházi hagyomány 1015-öt jelöli a Mátyás-templom alapításának éveként, amikor Szent István király megalapította az első Mária-templomot, és amelynek 900. évfordulóját 1915-ben is megülték.

 

A numizmatikában az évfordulók nagy szerepet játszanak, a MÉI a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum szakértői, valamint történészek és művészettörténészek szakmai véleményét is kikéri a termékfejlesztés során.

 

A Mátyás-templom érem esetében a templom honlapján található információkra, mint hivatalos forrásra támaszkodott. A MÉI-nek nem feladata az ott szereplő állítások felülbírálata. A MÉI a honlapon közzétett információkat, mint a templom történetéről elérhető elsődleges és hiteles forrásból eredő adatokat elfogadja.

 

A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. mindezek ismeretében a Mátyás-éremre vonatkozó évszám tekintetében minden hivatalos kommunikációjában világosan utalt az 1015-ös alapításra, amely adat a fent említett forrás szerint, bár magyar történelmi és egyházi hagyományokon alapszik, helytálló.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

62,5 millió forintot lehet keresni a TikTokon – bejegyzésenként

62,5 millió forintot lehet keresni a TikTokon – bejegyzésenként

Mennyi mindent tud a kávéról?

Mennyi mindent tud a kávéról?