szerző:
B.N.

Mucsi Zoltán a fülét is elveszti Búsképű lovagként, Scherer Péter csillogó szemekkel és egyre véresebben hozza az egyszerű Sanchót. A Kapa–Pepeként ismert páros a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház április 29-én bemutatott darabjában játssza a Don Quijote híres szerepeit.

Rába Roland új rendezésében az ezeroldalas regény kevésbé ismert részeit válogatta ki a színészekkel közösen (Benyhe János fordítása mellett Parti Nagy Lajos átiratait is felhasználták). Közös improvizációval, a próbafolyamat során állt össze a Don Quijote. Rába ismerte a Nézőművészeti tagjait korábbi munkáiból (például a Krétakörből vagy a Bárkából), de most először rendezi a társulatot az ő felkérésükre. A színészekkel közösen dolgozott legutóbbi rendezésben is, az ősszel a Trafóban bemutatott, zombis-vámpíros, véres utópiába zakatoló Utolsóban.

A Don Quijote most jóval csupaszabb megoldásokkal dolgozik. Ne klasszikus, páncélosan zörgős feldolgozást várjuk, amiből a gyerek összeszedi az infót az irodalom óra mellé. A hűséges lovat, Rocinantét maximum két hatalmas szivacs, de inkább gazdája elhivatott mozgása jelzi, a kard is csak piros farúd. A stilizáláshoz a Szkéné színpadán egy másik, kisebb színpad is működik. Az okosan, többszörösen használt óriási ágy a lovag és hű fegyverhordozója külön álomterülete.

Erről a pár négyzetméterről élik át kalandjaikat, ahová a nővér (Molinera unokahúg – Parti Nóra) belép, hogy elrendezgesse az őrültek körülményeit. Párnát püföl, él, vitatkozni próbál, aztán mosdat. A darabot még három szereplő (Vámos Veronika, Kovács Krisztián és Katona László többszörösen alakít), zene, árnyjáték és flamenco építi.

Cervantes szövege az 1600-as évek elején született, az alapot egy fiktív mór történész kézirata adta. A Don Quijote az egyik legnépszerűbb és leghíresebb spanyol mű. A legendásan elátkozott Terry Gilliam is kapcsolódik a Quijote-sztorihoz, már régóta tervezi a maga verzióját leforgatni, de a projekt erősen billeg (az utolsó hírek szerint a rendező Spanyolországban járt terepszemlén).

További színházajánlók
Leenane szépe, Centrál Színház
Apa, Belvárosi Színház
romance.com, Rózsavölgyi Szalon 
Buborékok, Radnóti Színház 
Kabaré, Bábszínház 
Spam operett, Radnóti Színház

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összeesett és meghalt egy ember a Keleti pályaudvarnál vasárnap

Összeesett és meghalt egy ember a Keleti pályaudvarnál vasárnap

20 évre börtönbe küldhetik a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

20 évre börtönbe küldhetik a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Az olaszok „egyetemen” tanítják a kutyáknak, hogyan keressenek a gazdájuknak egy rakás pénzt

Az olaszok „egyetemen” tanítják a kutyáknak, hogyan keressenek a gazdájuknak egy rakás pénzt

Aki hagyja, hogy végigtapogassa ez a kis robot, annál felismerheti a bőrrákot

Aki hagyja, hogy végigtapogassa ez a kis robot, annál felismerheti a bőrrákot

Miley Cyrus háza is leégett, Neil Young dühödten szidta Trumpot

Miley Cyrus háza is leégett, Neil Young dühödten szidta Trumpot

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig