szerző:
Bicsérdi Ádám - Németh Róbert
Tetszett a cikk?

A Sziget-nyitány a nosztalgiáról szólt, de a második nap már az abszolút jelen időt hozta. Florence Welch színházias koncertjére teljesen átszellemült a fesztivál közönsége, míg a Future Islands frontembere ezúttal Budapesten bizonyította, hogy ő az egyik legszimpatikusabb frontember a jelenlegi indie-mezőnyben. A Sziget második napját így az izgága, feltartózhatatlan frontasszonyok és frontemberek tették izgalmassá.

Ha a mínusz egyedik napi Robbie Williams a tegnapelőtt volt, akkor a Sziget második napja nem is lehetett volna kontrasztosabb, hiszen az abszolút a ma volt, és ezt nem lehet eléggé megbecsülni abban az országban, ahol előadókat és zenekarokat – többnyire anyagi, részben pedig kulturális okokból – általában a nagy siker előtt, vagy évekkel a relevancia és a nagy siker után kapunk meg.

Eljött a mai popszíntér egyik nagyasszonya, az angol Florence Welch és zenekara, azaz a Florence + The Machine, amely idén készítette el pályafutása talán legütősebb lemezét (a Coldplay-producer, Markus Dravs segítségével), amit itt a hvg.hu-n be is mutattunk. A zenekar idén a fesztiválok fesztiválján, Glastonburyben főfellépőként koncertezett – igaz csak a Foo Fighters kiesése miatt jutott a Pyramid Stage csúcsára, de élt a lehetőséggel és nagyszerű koncertet adott.

Florence Welch
©

Budapeseten vele szinte egy időben koncertezett a vicces, indie-s, elektropopos Future Islands, mely egy sokszor emlegetett David Letterman Show-fellépésnek köszönheti globális ismertségét, míg a korábbi sávban lépett fel, a neo-soulban utazó bájos és tehetséges belga Selah Sue – aki nem rég koncertezett az A38 Hajón – az európai zenei színtér egyik feltörekvő tehetsége. Nézzük sorban!

Még csak ígéret – Selah Sue

Selah Sue tehát már ott kopogtat az elsővonalas női előadók kapuján, így mostani koncertjének tétje az is volt, vajon képes-e egy nagy európai fesztiválon bizonyítani, hogy be is engedhetnék azon az ajtón. Nos, a neo-soulos, hiphopos, néhányszor pedig pihenésképpen folkos műsor inkább továbbra is csak ígéret volt. Az biztos, hogy a belga énekesnőnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy igazi mainstream díva legyen, de valahogy a csurig telt A38 sátorban néha inkább csak háttérzenének tűnt néhány dala. Kétségtelen, Selah Sue személyesebb hangvételű dalai sokkal jobban működnek egy kisebb klubhelyszínen: a Sziget-közönségéről tudható, hogy azonnal lankad a figyelme, ha egy koncert lehalkul, intimebbé válik.

Azért persze a dögös Alone-ra, vagy a női MC-ket megszégyenítő módon előadott Peace of Mindra azért szépen beindult a közönség. De valahogy nehéz volt elűzni a hiányérzetet a koncert után, hogy azért ennél több szín és merészség is rejtőzik Selah Sue-ban, csak még valamiért nem fedte fel ezt az énjét.

A tömény színpadi jelenlét – Florence + The Machine

Amennyire erős lemezen, annyira hatásos, nagyszabású és lenyűgöző koncerten is a Florence + The Machine, mely három eddigi albumának legfontosabb dalaiból állította össze első magyarországi koncertjének programját (játszott két nem, vagy nem teljesen saját dalt is: a Sweet Nothingot, melyet Calvin Harris 2012-es 18 Months című lemezén ad elő az énekesnő, és azt You Got The Love című számot, melyet először 1986-ban Candi Staton adott ki, s amely Florence Lungs című debütalbumán is szerepel).

Florence Welch valóban egészen elképesztő frontember – állandóan mozgásban van, tömény jelenlét a színpadon, art-pop dalait színháziasan, emitt széles mozdulatokkal, amott finom gesztusokkal (és tánccal) adja elő, egyszerre juthat eszünkbe róla a mindenen túli Ofélia-őrület, a már sokat emlegetett Kate Bush, egy hatvanas évek végi Laurel Canyon-beli hippi lány és egy kelta papnő (vö: gyíkká változtatott, de már elmúlt). Vokálosokkal, xilofonnal, hárfával és fúvósokkal turbózott zenekara a háttérben, nagy alázattal, elegánsan, széles dinamikai skálán mozogva dolgozott a lenge fehérruhás énekesnő alá, aki az este folyamán legalább öt virágkoszorút felpróbált, nagyjából fél tucat rajongót a színpadra is invitált, és a koncert végén széles mosollyal, láthatóan boldogan köszönte meg a lelkes és átszellemült Sziget-közönség támogatását.

A feltartóztathatatlan frontember – Future Islands

Egész este a Future Islands koncertjén voltak a legkevesebben az A38 sátrában, de ez inkább a párhuzamosan zajló Florence + The Machine fellépésnek, és a nem a zenekarnak szólt.

Azt már eddig is lehetett tudni az együttes koncertvideóiból, hogy Samuel T. Herring egészen elképesztő frontember, de azért a Szigeten adott koncert így is érezhetően sokaknak hatott relevációként. A baltimore-i zenekar finom szintipopja élőben jóval izmosabban szólalt meg, Herring pedig feltartóztathatatlan volt, ahogy kapálózva, jellegzetes gyíkmozgásával eksztázisba kergette a közönséget.

Hihetetlen, hogy ezt valószínűleg minden este megcsinálja, és egyáltalán nem látszik rajta semmilyen jele a fáradtságnak. Ezen az estén sokaknak az is kiderülhetett, hogy a Future Islands nem egy egyszámos banda, a Seasonson kívül alig volt szusszanásnyi idő a koncerten, mivel a Spirit, a Doves vagy a The Chase is simán beindította a rendkívül hálás közönséget. Voltaképp az történt, amit vártunk, az idei Sziget egyik legszimpatikusabb sztárfellépője egyértelműen a Future Islands volt. Jó lenne őket még egy klubkoncertre is hazánkba csábítani, bár ezt az előadást már nem nagyon lehet hová fokozni (annak ellenére, hogy a hangzás most pocsék volt).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Navalnij véget vetett az éhségsztrájknak

Navalnij véget vetett az éhségsztrájknak

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában