Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Az első magyar thrillerként beharangozott Víkend a hollywoodi szinthez szokott nézőkre íródott, de a túlbonyolított történet miatt nem éri el a várt hatást. Az erdélyi helyszíneken játszódó film képi világa ettől függetlenül gyönyörű, és a színészek – köztük a női főszereplő, Gryllus Dorka – sem vallanak szégyent. Bár a filmtől nem vagyunk elájulva, az általa elindított tendencia nagyon jó lehet a magyar filmvilág számára.

Úgy indult, hogy a Víkend lesz az első magyar thriller. Ezt a nagyravágyó állítást aztán gyorsan megcáfolta mindenki, mert már a hasonlóan promózott, 2010-es Halálkeringő idején sem volt igaz, és hogy mást ne mondjunk, az elmúlt 15 év legjobb magyar filmje is ebben a műfajban készült. A szerzői filmektől hemzsegő magyar mozipiacról mindenesetre nagyon hiányoznak a műfaji filmek, Mátyássy Áron rendező pedig azt ígérte, az amerikai thrillereken edződött nézők elvárásainak szeretne megfelelni a félresikerült erdélyi vadásztúráról szóló alkotásával. Kis híján sikerült.

Az a helyzet, hogy a marketinget – mint azt már oly sok magyar filmnél láttuk – teljesen félrelőtték. A színtiszta zsánerfilmtől ugyanis messze áll a Víkend, Mátyássy valahogy félúton ütköztette a Filmszemle-díjas első filmje, az Utolsó idők „művészfilmes” brutálrealizmusát és az Átok című sorozatának sötét, feszült atmoszféráját. Ehhez képest a Gyilkos túrát és a Nem vénnek való vidéket emlegető nyilatkozatok, a poszter és a totál hollywoodizált előzetes is egyértelműen azt sugallták, hogy ez itt egy kőkemény, megállás nélküli t-h-r-i-l-l-e-r lesz.

Lengyel Tamás a Víkend c. filmben
©

Pedig nem kellett volna titkolni a film valódi, hibrid műfaját, azzal önmagában semmi gond nincs – az életszerűtlen dialógusokkal és az okosan építkező, fordulatos cselekményszövés helyett alkalmazott túlkomplikált, kibogozhatatlan forgatókönyvvel annál inkább.

A Víkend nagy erénye a rejtélyes, szuggesztív környezet – a forgatás nagy része Erdélyben, valamint a Bakonyban zajlott –, amit Mátyássy, illetve Győri Márk operatőr elképesztő vizualitással fogott meg. Abban a pillanatban, amikor felvillan az első kép, teljesen beszippant a környezet. Egy ködös, gyanúsan csendes erdő szélén járunk, egy fiatal srác nyílvesszőt szegez egy szarvasra, egy idősebb, rosszarcú férfi pedig a kölyök felé irányítja puskáját. Tiszta sor, egyből visszaköszön a poszteren is látható szlogen: „Sosem tudhatod, hogy ki a vad, és ki a vadász”.

A lovas üldözéssel végződő prológus után aztán valójában is elkezdődik a film. Egy házaspár (Gryllus Dorka és Simon Kornél) Erdély felé tart, hogy a hétvégét illegális vadászattal töltsék – a víkendet az ügyvédként dolgozó feleség egyik fontos ügyfele (Lengyel Tamás) zsírozta le a nyitójelenetben megismert helyi vadászguruval (Szabó Domokos).

Gryllus Dorka és Simon Kornél a Víkend c. filmben
©

Aztán elszabadul a pokol. A nő vadászat közben véletlenül lelő egy embert, de a férje igazságérzete ellenére működésbe lép nála a jogászreflex: a hullát el kell tüntetni. Persze semmi sem megy olyan egyszerűen, az ismeretlen férfi halálához valamilyen módon mindenkinek fűződött érdeke. És akkor innentől jönnek a csavarok, a játszmák, a hazugságok, az izgalmak és az erőszak. Ezerszer elmesélt történet, ideje volt, hogy végre mi is feldolgozzuk a témát.

A Víkend eredettörténete 2007-ig nyúlik vissza, ekkor még sehol nem voltak a projekt közelében a mai készítők. Tóth Csaba és Gál Péter egy nemzetközi forgatókönyvírói pályázatot nyertek meg a sztorival, Mátyássy csak két évvel később szállt be a buliba. Azóta ő is átírta a könyvet, az idő során rárakódott rétegek pedig ki is tűnnek a végeredményt elnézve – és ez sajnos a film kárára vált. Nem elégedtek meg a fojtogató erdei hangulattal és a kapcsolati bizalomjátékokkal, vannak itt felsőbb berkek által diktált érdekek, jogi zsarolások, ex-securitatés helyiek, egy félrecsúszott lagzi, egy felesleges Árpa Attila és annyi fordulat, amennyit a műfaj – és a mozinéző – már nem bír el.

A néhol izgalmas, de végeredményben túlkomplikált történetvezetéshez hasonlóan a tabudöntögető szándék is felemás érzéseket hagy a nézőben – már amennyiben 2015-ben még beszélhetünk tabudöntögetésről egy 16-os karikás filmnél. A sokat hangoztatott, pajtában zajló, kikötözős szexjelenet tökéletesen illeszkedik a résztvevők közti viszonyhoz, de az erdélyi vendéglőben tartott, kokaintól mámoros örömünnep már túlzásnak, karakteridegennek tűnik.

Mátyássy Áron rendező a Víkend forgatásán
©

A valóban bravúros képi világ mellett egy dolgot még nagyon eltalált a film: a castingot. Ez már önmagában is nagy plusz, ha egy magyar filmről beszélünk, de ha azt is számításba vesszük, hogy a forgatókönyvírók elfelejtettek legalább egy szimpatikus karaktert írni, ráadásul már megint olyan szövegeket adtak a szereplők szájába, amiket hús-vér ember feszült helyzetben nem mond, akkor még nagyobb piros pont.

Gryllus Dorka gyakorlatilag karrierje kezdete óta a magyar (és német) filmipar ügyeletes pucérkodójának számít, de most Márta, a számító ügyvédnő szerepében nem csak szexjeleneteivel alkot maradandót – mindenféle erőfeszítés nélkül elhisszük, tényleg bármire képes lenne, hogy kedvezőbb pozícióba hozza magát. Filmbeli férjét, a töketlen Lászlót az a Simon Kornél alakítja, aki a való életben is a párja. A casting idején a kapcsolatukat még titkoló páros Víkend-sztorija amúgy elég vicces: „Amikor Dorkát felhívta Áron, hogy övé a szerep, épp egy szobában voltunk, és Dorka megkérdezte, hogy mi lesz a fiúkkal? Áron azt mondta, hogy László szerepére Simon Kornélt választották, de még be kéne menni, hogy megnézzék, működik-e köztünk a kémia” – mesélte Simon.

Gryllus Dorka a Víkend c. filmben
©

Az ügyvédnő tenyérbe mászó kliense, az ingatlanbizniszben utazó Lengyel Tamás rövid időn belül a harmadik típusú figurában nyújt nem igazán kiemelkedő, de profi alakítást – korábban két ígéretesen kezdő, de hamar unalomba fulladó sorozatban láthattuk: a Fapadban önimádó bájgúnárt, a Kossuthkifliben pedig hősszerelmes katonát játszott. Az erdélyi közösség figuráit is tisztes alakításokon keresztül ismerhetjük meg: Szabó Domokos westernbe illő vadásza és Vass Teréz kiszámíthatatlan menyasszonya is egy szinten mozog a főszereplő hármassal.

Összességében egy közepesnél jobb, de semmiféleképpen sem kiemelkedő film lett a Víkend, aminek azonban nagyon kell örülni. Azt ugyanis talán senki nem gondolta, hogy az első filmalapos zsánerfilmek már megreformálják az egész magyar filmkészítést, és a több évtizedes lemaradásunkat két-három év alatt behozzuk. Viszont, ha a következő években sorra jönnek az ehhez hasonló próbálkozások, akkor már megteremtődik egy olyan filmes kultúra, ami simán ki tudja termelni magából azokat a remekműveket, amiket a skandinávoktól, a lengyelektől vagy épp a románoktól látunk.

A film 2015. szeptember 10-től látható a mozikban.

A Víkendet is tartalmazó, legjobban várt őszi filmes listánkat itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!