szerző:
hvg.hu

Csajka címmel tette fel új klipjét szerdán a YouTube-ra a korábban Putyin-ellenes punkmiséje miatt elítélt Pussy Riot. Az új szám Jurij Csajka orosz főügyészről kapta a címét, a dalban pedig a banda az orszországi korrupcióról, a főügyész maffiakapcsolatairól és a korrupcióról énekel.

Decemberben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista egy videóban arról beszélt, hogy a főügyész, Jurij Csajka és fiai egy teljes üzleti birodalmat építettek fel a főügyész politikai és üzleti kapcsolatait kihasználva. Navalnij egy, a Csajkákhoz köthető görög hotel ügyeibe belenézve arra jutott, hogy a főügyésznek köze van egy Putyin-párti volt politikushoz, Szergej Capokhoz is, aki a bandájával együtt rettegésben tartotta Kuscsevszkaját, és köze volt egy néhány évvel ezelőtti 12-szeres gyilkossághoz is. Navalnij szerint Capokot és bandáját azért nem kapták el korábban, mert a főügyész Csajka közbeavatkozott.

A Pussy Riot új számában Csajka hitvallását kifigurázva arról énekel, hogy lojálisak a hatalomhoz, szeretik Oroszországot, igazi hazafiak és otthon építik az üzletet, ahol nincsenek melegek, mint Európában. Csajka karrierjét is felidézik, ahogy szép lassan emelkedett a ranglétrán, belépett a kommunista pártba, összebarátkozott az oligarchákkal. Az Oroszországban szokásos ügymenetről azt mondják, először a rendőrség behív valakit, aztán mintha baleset történt volna, végül a halakkal etetnek fel, élve eltemetnek, vagy ha túl okos vagy, mehetsz a börtönbe.

"Semmi gond, bátyám, felmentünk téged a vádak alól. Bárkit, aki sokat beszél, élve eltemetjük" - szól a dal, amelyben Putyin neve is felmerül: "Nem hiszem, hogy Navalnij, vagy Pavlenszkij tovább fog zavarni téged, Vlagyimir" - mondják a két neves ellenzéki aktivistára utalva. A dalban egy történetet is elmesélnek, miszerint az irkutszki kikötő vezetője nem osztotta a kormány nézeteit, nem akart fizetni, "de a jó Isten mindig talál egy megoldást. Egy garázs, egy szék, egy kötél, késő éjszaka. Megmutatjuk az igazgatónak a fényt. Míg a mi fiaink kitüntetést kapnak, ő szépen megfullad."

Egy másik, a dalban elmesélt történet szerint Csajka egyik fia sóbányát kért karácsonyra fa helyett, és mivel a családi értékek szentek, végül elnémították a versenytársakat és a fiú megkapta, amit akart. "Én vezetem itt a korrupcióellenes háborút, akarom mondani a korrupciót itt" - szól a dal.

A zenekar a YouTube-videó alá azt írta, azonnali vizsgálatot követelnek Jurij Csajka és családja, illetve az ügyészi hivatal minden magasrangú tagja ellen.

Az orosz ellenzéki punkbanda videójában a lányok ezúttal egyenruhában táncolnak és különböző kínzásokat játszanak el. A videón az angol felirat is bekapcsolható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint