szerző:
hvg.hu

A fővárosi közgyűlés elé kerülő előterjesztésben a tavalyi 260 millió helyett csak 60 millió forint támogatást ítélnének meg a Budapesti Fesztiválzenekarnak, amely ezért azt kéri, ne szavazzák meg a tervezetet, mert ez koncertek elmaradását hozná.

A főváros a tavalyi 260 millió forint helyett csak 60 millióval akarja támogatni a Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ) – közölte a zenekar.

Mint arról korábban beszámoltunk, bár a BFZ 1992 óta minden évben kapott pénzbeli támogatást a fővárostól, a 2016-os költségvetésből először egyszerűen kihagyták őket. Tarlós István főpolgármester ezután március elején sajtótájékoztatón bejelentette, hogy mégis fog támogatást nyújtani a város a zenekarnak, a BFZ közlése szerint viszont a legújabb előterjesztés szerint ez 200 millióval kevesebb lesz, mint tavaly.

"Erről a csökkentésről semmiféle tárgyalást nem folytattunk fővárosi vezetőkkel, és nincs tudomásunk arról, hogy ennek következményeiről hatástanulmány készült-e" – írta a BFZ, amely arra is kitért, hogy egy ekkora mértékű támogatáscsökkentés óhatatlanul hangversenyek elmaradásával járna. Ezért arra kérik a fővárosi közgyűlést, hogy az előterjesztést semmiképpen se szavazzák meg.

A BFZ kitért arra, hogy a költségvetésük összeállításakor számoltak egyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött szerződés alapján nekik megítélt 1 milliárd 150 millió forintos állami támogatással, valamint a Tarlós által beígért budapesti támogatással is. Mint írják, az ilyen mértékű tárgyalás nélküli támogatáscsökkentés "elfogadhatatlan, méltatlan a világhírű zenekarhoz, amely évtizedek óta Budapestet képviseli az egész világon, és itthon is folyamatosan szolgálja Budapest kulturális életét".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!