szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzeti emlékhellyé nyilvánította az amerikai elnök a Stonewall Inn nevű egykori New York-i melegbárt, a homoszexuális polgárjogi mozgalom kezdetének tekintett 1969-es lázadás helyszínét.

Ez az első LMBT-tematikájú nemzeti emlékhely az Egyesült Államokban. Az egykori szórakozóhellyel együtt az emlékhely része lesz a bárral szemben fekvő Christopher Park is, ahol már áll egy, a melegek emancipációs harcának állított emlékmű.

A Stonewall Inn vendégei voltak az elsők az Egyesült Államokban (és a világon), akik fellázadtak a melegekkel szembeni ismétlődő rendőri zaklatások ellen. A tüntetők és a rendőrök közti összecsapások napokig tartottak.

Barack Obama videóüzenetben jelentette be pénteken az új nemzeti emlékhely létrehozását. A videót, amelyben egykori résztvevők, szemtanúk is megszólalnak, szombaton újra és újra lejátsszák kivetítőkön a New York-i Times Square-en.

"Úgy vélem, a nemzeti emlékhelyeknek tükrözniük kell országunk egész történelmét: a gazdagságot, a sokszínűséget és az egyedülálló amerikai szellemiséget, amely mindig is meghatározott bennünket. Azt, hogy erősebbek vagyunk együtt, hogy a sokaságból vagyunk egyek" - mondja az elnök az üzenetben.

Obama szerint a Stonewall Innből indult mozgalom hatalmas erőlépést hozott az egyenlő jogok és az egyenlő méltóság terén, a melegjogi mozgalom az amerikai történelem részévé vált.

A hír itthon most különösen aktuális, hiszen június 24-én, péntek este indult útjára a 21. Budapest Pride.

„Genderőrület" és a szokásos felvonulás: ma kezdődik a Budapest Pride

Péntek este a budapesti Amerikai Nagykövetség épülete is szivárványba borul, majd a fesztivál első hétvégéjén a sport és a szivárványcsaládok kapják a főszerepet, de lesz vitafórum, beszélgetések és kiállítás is. Az Andrássy úti nagy felvonulást és a Rainbow Party-t július 2-án tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője

A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?