szerző:
csunderlik
Tetszett a cikk?

Tömény történelem a Comedy Centralon.

„Zuhanunk, zuhanunk, Szentanyám!” – írta egykor a pápának II. Lajos király, amikor egy IMF-hitelbe vetette minden reményét a mohácsi csata előtt. Nos, a Tömény történelemmel újabb mélységekbe jutottunk: eddig csak felkapaszkodott suttyókat vagy lecsúszott értelmiségieket láthattunk a tévében ostobaságokat beszélni, de nem volt elég a fájdalomból, ezért most már itatják is őket. Nincs messze hát, amikor a kibeszélő show-k nyomorultjainak a fejére még rá is húznak egy technokollal teli nejlonzacskót.

De addig is a részeg „sztárokat” a történelemről beszéltető Tömény történelem a legalja médiatermék, amelyhez hozzájuthatunk, mert ehhez képest a „mutasd meg a csöcsöd egy ötszázasér’” – diszkóriportok Ráth-Végh István szellemességével tüntetnek. A kommün ezért kötelet adott.

Természetesen nyugati mintán alapul a Spáh ikrek gondozta produkció (nevük zárjegyes biztosíték a minőségre), mint a kereszténység felvételétől az időmértékes verselésen át a gyümölcsös söritalokig minden a magyar kultúrában. Nem mindig a legjobb ízléssel válogattunk hát, és ezúttal már eleve sem lelkesedtem a Drunk History importjáért, mikor az alkoholizmus köztudottan népbetegség Magyarországon. A Tömény történelem lehet sikeres taktikailag, de etikailag igencsak problémás. A műsor beharangozó arcának választott Ganxsta Zolee vizenyős tekintetét látva ugyanis a Mese a sör tápláló erejéről című 1919-es antialkoholista kiadvánnyal kérdezhetjük és felelhetjük:

„Tudjátok, mit iszik a remegő kezű ember a poharából? Felesége, gyermeke könnyét, vérét és életét.”

A Tömény történelem olyan erkölcsi aggályokat vet fel, hogy meg se lenne érdemes mérni esztétikailag. De csak beleszagoltam ebbe a szellemi hígítóba.

„A mesélőink egytől egyig tök részegek” – ezzel az útbaigazítással kezdődik az adás, és hamar kiderül, hogyha nem Weöres Sándorral itatnak meg egy rekesz sört, abból nem a Barbár dal – képzelt eredeti és képzelt fordítás kerekedik, hanem egy olyan műsor, amelyben a brékelő apródok jelentenék a kiapadhatatlan humorforrást. Hát nem ezt keresték a germán és kelta regék hősei.

Az első ittas krónikás, a történelmi Draculáról hetet-havat összehordó Biri Balázs humorista produkciójáról elég csak annyit mondani, hogyha végigtörlöm a pultot, és kifacsarom a rongyot a Halász Borozóban, az így nyert nedűben több humor és intellektus van, és hogy a gázolásnál sem mentség, hogy ittam előtte, a tévében böfögésnél se. A második felesező jokulátor, Ganxsta Zolee Koppány történetét olvasta újra a „borban az igazság” szentencia fényében, és csak egy fokkal volt kellemesebb, mint a megelőző karóba húzás. Talán meg kellett volna itatni vele még egy liter novabort, hátha Brüsszel elszovjetesedéséről kezd el értekezni felező nyolcas rapben.

Az arcunkba hányt pszeudo-krónikák nívóját az azokat eljátszani hivatott színészek csak egy csöppet emelték. Mészáros Piroska darabtól függetlenül mindig megbízhatóan hozza a Trófea-pincérnőt, ezúttal Sarolt szerepében, Kamarás Ivánnak pedig, akinek fénykorában is az Európa expressz volt a Die Hardja – csakhogy egy újabb sikeres adaptációval példálózzak –, csak egy álbajusszal volt megjegyezhetőbb a jelenléte a félórás ripacskodásban, mint a szedett-vedett segédhadnak.

A vásári komédiázásuk olcsón megvehető középkori hangulatú zene kísérte, olyan időutazós pornófilmekből átemelve, amelyekben reneszánsz törpe bukkan föl a Keravilban, vagy éppen az análpápa teszi tiszteletét a visegrádi palotajátékokon. Na most, a Tömény történelem után visszatekintve, ezek már úgy tűnnek föl, mint az alternatív történelem Ben-Hurjai.

De ne legyünk igazságtalanok, akár egy családverő alkoholista apa.

Ne mondja senki, hogy Kövér László nem mond viccesebbeket a magyar és egyetemes történelem összefüggéseiről, mint az egy üveg whiskyt ledöntő Ganxsta Zolee, sőt, odáig zuhantunk, hogy a parlamenti közvetítéseket a komédiacsatornán lehetne újraindítani, a Tömény történelem helyett.

És akkor emelt díjas sms-ben tippelhetnének a nézők, hogy a felszólaló képviselő magától ennyire hülye, ivott, vagy még be is vett mellé egy kis ketamint.

 

A sorozat jóval empatívabb ajánlója:

 

Végre képen röhöghetjük történelmi hőseinket

A nagyívű kosztümös drámákból, vagy még a történelemórákról ismerős alakok nem szentek, hanem emberek voltak, még ha erről hajlamosak is vagyunk elfeledkezni. Ez ellen tesz most a Tömény történelem című új műsor, ami olyan benyomást tesz, mintha a szóbeli töriérettséginken mindenki csatak részeg lett volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden