szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dan Panaitescu, aki a rendezvény nemzetközi fellépőinek szervezéséért volt felelős, a European Festival Awards posztumusz életműdíját (Lifetime Achievement Award) kapja meg.

A legnagyobb nemzetközi fesztivál-elismerésként számon tartott European Festival Awards egyik kategóriájaként minden évben átadják az életműdíjat. A tragikus romániai autóbalesetben idén júliusban 61 évesen elhunyt Dan Panaitescu hosszú éveken át a Sziget booking menedzsere volt. A díjat az elhunyt özvegye és Gerendai Károly főszervező veszi át a január 11-i díjátadó gálán a hollandiai Groningenben.

A Eurosonic Noordeslag nyitógáláján tizennégy kategóriában osztják ki a díjakat a legjobb fesztiváloknak és szakembereknek. Az életműdíjat mindig hamarabb, a rendezvényt megelőző év vége felé hozzák nyilvánosságra. Dan Panaitescu az indoklás szerint a fesztiváliparban végzett több mint húszéves áldozatos munkájával, illetve a szakma iránta érzett tiszteletével érdemelte ki a rangos elismerést.

Dan Panaitescu a Sziget kezdete óta, húsz éve dolgozott a fesztiválon, és jelentős szerepe volt abban, hogy a Sziget a legjelentősebb rendezvények közül egyedüliként kétszer is elnyerte az év legjobb nagyfesztiválja díjat, valamint legutóbb kiérdemelte a legjobb programkínálat (best line-up) elismerést a European Festival Awardson.

"Hihetetlen az a sok részvétnyilvánító üzenet, baráti megemlékezés, ami a menedzsmentektől a világsztárokig a nemzetközi szakma minden szintjéről érkezett Dan halála után. Az elmúlt évtizedekben kialakult kapcsolatai nemcsak szakmai, hanem baráti jellegűek lettek, és ezek a barátai most is sokat segítenek abban, hogy sikerrel tudjuk átvészelni Dan elvesztésével járó kritikus időszakot. Az életműdíj, amit csak a legnagyobbak kaphatnak, talán segít abban, hogy ne csak a családja, barátai és a kollégái tudják, hanem azok is megértsék, akik nem ismerhették személyesen, milyen nagy veszteség mindannyiunknak Dan hiánya. Bárcsak személyesen vehetné át" - fogalmazott a díj bejelentése után Gerendai Károly.

Dan Panaitescut további két kategóriában - az év promótere díj, a kiválóság és a szenvedély díja - jelölték idén a European Festival Awardra, amelyen a Sziget a legjobb nagyfesztiválok és a művészek kedvenc fesztiváljai között, a B my Lake pedig a legjobb kisfesztiválok sorában jelölt. Szép Fruzsinát, a Sziget korábbi programigazgatóját, a Berlin Festival és a Lollapalooza Festival Berlin jelenlegi igazgatóját szintén jelölték a kiválóság és szenvedély kategóriában.

Megható módon búcsúztak a sztárok a Sziget koncertszervezőjétől

A Chemical Brothers különleges vetítéssel, Marky Ramone rózsával, John Newman külön erre az alkalomra írt dallal búcsúzott Dan Panaitescutól.

A Sziget nagyszínpada idén Dan Panaitescu nevét viselte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!