szerző:
hvg.hu

Környezetvédelmi aktivistaként, a Greenpeace szóvivőjeként, az LMP, valamint civil szervezetek tagjaként jelent meg korábban a nyilvánosság előtt Vay Márton, akinek nagyot fordult az élete az elmúlt években. Ma már Berlinben él, Vay Blanka néven. A Velvetnek mesélte el, milyen út vezetett a nemváltoztatásáig.

Vay Blanka 36 évesen, nős emberként jött rá arra, hogy nem úgy él, ahogy szíve szerint szeretne. Azt már korábban tudta, hogy Budapesten nem érzi jól magát, ahogy a Velvetnek fogalmazott: „az évek során Magyarországon kiégtem, mint a villanykörte, és friss levegőre vágytam”. Feleségével csaknem három éve már, hogy kiköltöztek Berlinbe.

„Egyfelől férfiként éltem, másfelől viszont ábrándoztam közben. Például arról, hogy megtámadnak, levágják a tökeimet, amire azt mondhatom, hogy ez nem az én felelősségem, de most már nem élhetek többet férfiként, úgyhogy kénytelen vagyok nőként folytatni. De nem esett le a tantusz” – mondta azzal kapcsolatban, hogy évekig elnyomta magában valódi vágyait.

Már Berlinben éltek, amikor ingyen elvihető holmik között felfedezett egy ruhát, amit hazavitt, de sokáig nem nyúlt hozzá. Felesége tudott ugyan a biszexualitásáról, azt viszont rosszul fogadta, amikor megmondta neki, hogy szeretne „kísérletezni” a ruhával. Innentől már nem volt megállás, 2015 végén el is költözött tőle a felesége.

Később elment egy transznemű csoport tanácsadására, végül tavaly februárban úgy döntött: belevág, elmegy az ilyenkor szükséges egészségügyi vizsgálatokra. Augusztus óta már csak nőként megy az utcára, egy egyszerű borotválkozás után, saját hajjal. Legfeljebb csak a szemét húzza ki – mesélte az interjúban Blanka, aki május óta hormonterápiát is kap: ösztrogénzselét használ, valamint tesztoszteronblokkoló tablettát is szed.

A nagy változás hatására elmúlt az egész életét végigkísérő halálvágy és életundor, két hét után nagyon erős nyugalom, kibéleltség-érzés töltötte el, ami azóta is tart. Messze ez a legjobb az egészben – mondta a Velvetnek.

©
©

Békében van már önmagával, így másokkal is sokkal megértőbb. Az is teljesen megváltozott, hogy kit tart szexuálisan vonzónak: sokkal feljebb került a személyiség értéke. „Érzelmi méregtelenítésnek beillő, rendes, akadálytalan sírásra azonban továbbra is képtelen vagyok még, amit nagyon sajnálok” – hangzott a SkyPe-on keresztül folytatott beszélgetésben.

Kétszer egy hetet töltött már Budapesten az átváltozása után. „Berlinben alapvetően nyitottak az emberek, Budapesten meg alapvetően közönyösek. És ez most nekem dolgozik, mert nem feltételezem, hogy ne látszódna rajtam, hogy transznemű vagyok. Voltam így a Nyugati aluljáróban, voltam lakótelepen, közértben, beszélgettem emberekkel – és nem volt semmi érdemleges rossz tapasztalatom, alapvetően normális volt mindenki Budapesten is. De persze simán belefuthatok bárhol pár agresszív, frusztrált alakba” – mesélte.

©

Blanka szerint az egyik legvonzóbb számára ebben az egész átalakulásban az, hogy milyen nőként a természetben lenni. Ez az egyik legszebb és legerősebb élmény – fogalmazott. Feleségével egyébként azóta, ha nem is párkapcsolati keretek között, nagyon szoros, támogató viszonyban vannak – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!