szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti Friss Hús rövidfilmfesztiválon egy sci-fi nyerte a fődíjat. Erről a fesztiválról indult Oscarig tartó útjára Deák Kristóf Mindenkije is.

A március 29. és április 2. között megrendezett 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül telt házasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

A magyar versenyszekció zsűri döntését vasárnap délután, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Bognár Péter filmforgalmazó, Oana Iancu producer (Románia) és Tibor Keser producer (Horvátország) voltak.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Freund Ádám alkotása, a Földiek című film kapta, amely egy fiú intergalaktikus döntését mutatja be mutatja be 26 percben. „A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen” – hangzott az indoklás.

Földiek
©

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Superbia című, a nemek harcát egy elképzelt világban megmutató, 15 perces alkotása lett. „Ambiciózus és egzotikus film, amely filozofikus és vicces” – mondták a zsűri tagjai.

Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500 000 forint.

Idén először a legjobb magyar színésznőt és színészt is díjazták. A legjobb színésznő Láng Annamária (Nem történt semmi) lett, Vilmányi Benettet pedig két filmben (Asszó, illetve Welcome) nyújtott alakításáért is díjazták.

Láng Annamária a Nem történt semmi c. filmben
©

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Deák Kristóf filmrendező, Pusztai Ferenc producer és Tóth Luca animációs filmrendező voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Erik Ivar Saether és Nicolai Berg Hansson Glass House című tízperces alkotása lett.

A Daazo fesztiválforgalmazói díját Halász Júlia és Rubi Anna A Birodalom utolsó napja című groteszk, 13 perces filmje kapta. „Eredeti módon ábrázolni egy történelmi fordulópontot az egyik legnehezebb filmkészítői feladat, különösen egy rövidfilmben. Ez sikerült A Birodalom utolsó napja rendezőinek. A Daazo úgy gondolja, segítheti a produkciót abban, hogy ezt nemzetközi fesztiválokon is észrevegyék.” – magyarázta meg a Daazo döntését Deák Dániel, a portál alapítója.

A Birodalom utolsó napja
©

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 250 000 forintos pénzdíjjal járó OTP Junior-díjat Fekete Tamás Asszó című filmje kapta. A film mesterien építi fel a két féltestvér kapcsolatát ábrázoló erőteljes történetet. A főszereplők színészi játéka is kiemelendő – hangzott az indoklás.

A díjazottak teljes listája:

 • Freund Ádám – Földiek (legjobb magyar rövidfilm)
 • Tóth Luca – Superbia (legjobb magyar animáció)
 • Vilmányi Benett – az Asszó és a Welcome c. filmekben nyújtott alakításáért (legjobb magyar színész)
 • Láng Annamária –  a Nem történt semmi c. filmben nyújtott alakításáért (legjobb magyar színésznő)
 • Erik Ivar Saether &  Nicolai Berg Hansson: Glass House (legjobb nemzetközi rövidfilm)
 • Steinmetz Anikó – Kiút (az Expats szekció közönségdíja)
 • Halász Júlia és Rubi Anna – A Birodalom utolsó napja (Daazo Fesztiválforgalmazói díj)
 • Fekete Tamás – Asszó (OTP Junior-díj a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek)
 • Hermán Árpád – Goodbye Frank (Lovas Nándor-díj – a pitchfórum legjobb filmterve)
 • Hermán Árpád –  Goodbye Frank (a Momentán társulat különdíja)
 • Rostoványi Nóra – A felszabadulás konfliktusai (legjobb filmkritika)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer