szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2016. augusztus 17-én a bedfordshire-i Cardington Sheds repülőtérről indult első útjára az Airlander 10. Egy héttel később, a második útján lezuhant, de idén márciusban ismét felszállt, és ezúttal sikeresen landolt. A fejlesztések jelenleg is tartanak. Íme, 10 érdekesség, amit jó tudni az óriásról, mely talán a jövő repülőgépe lesz.

1. A héliummal töltött Airlander 10 a repülő járművek tökéletes keveréke: a léghajó, a légpárnás hajó, a helikopter és a repülőgép legjobb tulajdonságait ötvözi. A végeredmény egy extrém kinézetű, hatalmas repülőgép.

2. Hivatalos nevét a bedfordshire-ben megrendezett ceremónián Eduárd kenti hercegtől kapta, aki felesége után Martha Gwynre keresztelte a repülő óriást.

3. Nem hivatalos neve sokkal beszédesebb: „Flying Butt”, azaz Repülő hátsó.

4. Több mint 90 méteres hosszúsága egy futballpályáénak felel meg. Ezzel 15 méterrel hosszabb a legnagyobb utasszállító Jetnél.

5. 50 tonna rakománnyal több mint 2500 km-t képes megtenni.

6. Eredetileg az amerikai kormánynak fejlesztették megfigyelő repülőgépnek, de a projekt polcra került a védelmi költségcsökkentések miatt. Egy brit cég azonban kampányt indított 2015 májusában, hogy az Airlander visszatérhessen az égre. A hatalmas gép alkalmas lehet megfigyelésre, kommunikációra, segítségnyújtásra és utasszállításra is.

7. Az Airlander 10 képes öt napon át egy helyben lebegni emberekkel a fedélzeten, anélkül pedig akár hetekig is.

8. Bár gyorsasági versenyt nem nyerne a maga 160 km/órás sebességével, de cserébe gyakorlatilag bárhol képes leszállni, legyen az jég, homok, hó vagy akár víz.

9. Az Iron Maiden frontembere, Bruce Dickinson, aki pilótaként maga is a repülés szerelmese, az Airlander 10 fejlesztését 450 ezer dollárral támogatta.

10. A gyártócég 2021-re 10 Airlandert tervez gyártani.

A Gigantikus építmények című Spektrum-sorozat a repülőgépektől a kambodzsai Angkorvat templomegyüttesen és a dubaji Burj Khalifa felhőkarcolón át egészen a TGV-ig sorra veszi az ember alkotta legnagyobb építményeket, közlekedési eszközöket – hogyan születtek, hogyan buktak el egyesek, és hogyan lettek sikeresek vagy maradtak fenn a mai napig.

A hatrészes sorozat július 1-jén szombaton 13:10-kor indul. A további epizódok hétvégenként ugyanebben az időpontban láthatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért