szerző:
Tetszett a cikk?

Elvis Presley nem csak a popkultúra, hanem a teljes 20. századi kultúrtörténet, sőt: a múlt század történelmének egyik legmeghatározóbb fenoménja volt. Halála negyvenedik évfordulóján – amellett, hogy elmondjuk, mitől volt nagyon fontos – olyan erős és definitív mondatokat gyűjtöttünk össze, melyben nem kevésbé fontos ikonok mondják el, miért volt Elvis a Király. És persze mindezt dalokkal is alátámasztjuk.

Elvis egészen elképesztő hatást gyakorolt a kor tömegkultúrájára, sőt, a társadalom egészére. Népmesehős volt. A legkisebb fiú. Ő volt az All American Boy, aki teherautósofőrből lett mindent vivő popsztár – akit ráadásul szinte népmesei módon fedezett fel Sam Phillips, a Sun Records, azzal, hogy Elvis édesanyjának akart felvételt készíteni az azóta legendássá vált memphisi stúdióban. És a halálához vezető út is legalábbis egy görög drámába, vagy egy shakespeare-i bukástörténetbe illő. Szinte minden, amit csinált nagyszabású és végzetes volt.

Addig át nem törhető falakat szakított át, össze nem kapcsolható társadalmi csoportokat kötött össze; fehér fiú volt fekete hanggal, a country-t keverte a rhythm and blues-zal, aztán később az egészet a soullal. Csípőmozgása – amit az első Ed Sullivan Show-fellépésekor, 1956. szeptember 9-én (60 millió néző láttára) a tévéből kicenzúráztak – az egész háború utáni Amerikát kibillentette, szexuális tabukat ingatott meg.

Ő volt az első igazi globális popsztár. És ugye a fazon. Meg a frizura. Az első pophős igazi popmenedzserrel, Parker ezredessel, aki természetesen se Parker, se ezredes nem volt, s aki mindent bedobott, hogy még feljebb srófolja védence ázsióját. Ő hozta az iparba a popsztár-mütyürkéket, a bögréktől a jelvényekig, úgy is, mint merchandise, sőt, még arra is gondolt, hogy nem rossz, ha a sztárt elviszik katonának, mert utána jófiúként térhet haza, a haza és a kiéheztetett rajongók nagyobb dicsőségére.

Ahogy a Rolling Stone magazin legendás újságírója, David Fricke írta, onnantól, hogy Elvis megjelent a színen, a könnyűzene átváltott fekete-fehérből színesbe.

És akkor a mondások.

Elvis előtt nem volt semmi. – John Lennon

Ő testesítette meg a rock and rollt, övé volt 100 százalékig – ő maga volt az. – David Lynch

Amikor először hallottam a hangját, tudtam, hogy soha nem fogok dolgozni senkinek, és senki nem lesz a főnököm. Olyan volt először hallani őt, mintha kitörtél volna a börtönből. – Bob Dylan

Volt egy csomó kemény pasi. És voltak, aki próbáltak úgy csinálni, mintha. De király, csak egy volt. – Bruce Springsteen

Elvis a huszadik század legnagyobb kulturális ereje. Hatással volt az öltözködésre, a nyelvre, a zenére, mindenre. Egy teljes kulturális forradalmat indított el – innen indult a hatvanas évek. – Leonard Bernstein

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!