szerző:
hvg.hu

Papírforma szerint írták ki a pályázatot a főigazgató ötéves mandátumának lejártával. Ókovács Szilveszter feltételeket támaszt az újrázáshoz.

Lejárt az Operaház főigazgatójának ötéves ciklusa, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma papírforma szerint pályázatot írt ki a posztra – ez a Kormany.hu-n közzétett kiírásból derül ki.

Ókovács Szilvesztert 2012 augusztusában nevezték ki az intézmény élére megbízott főigazgatónak, majd 2013. januárban főigazgatónak. A felújítás előtt álló Operaház vezetője nemrég a HVG-nek beszélt arról, hogy milyen feltételekkel vállalná el újra a megbízatást.

"Jövőre a jelenlegi állami támogatás a bérekre sem volna elég, pedig az csak a kiadásaink fele" – mondta Ókovács, aki akkor indulna újra, ha sikerülne rendezni a költségvetést.

A Magyar Állami Operaházat áprilisban szervezeti feszültségek is megrengették, miután a menedzsment váratlanul felmondta a kollektív szerződést. Augusztus elején az operaházi szakszervezetek sztrájkot helyeztek kilátásba, és új kollektív szerződést követelnek.

Az a hír viszont még júliusban jött, hogy a Strabag Építő Kft. az eredeti ár másfélszereséért – 8 helyett 12 milliárd forintért – újítja fel az Eiffel-csarnokot az Operaház számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

A hely, ahová Orbán kéthavonta eljár

Leültünk beszélgetni Ókovács Szilveszterrel, az Operaház főigazgatójával, és ha már ott voltunk, mindent megkérdeztünk. Az interjú nemsokára olvasható lesz.

Balla István-Dercsényi Dávid Kult

Ókovács Szilveszter: Esküszöm, nem én fütyülök

A miniszterelnök kifejezetten szereti az operát, kéthavonta biztos megnéz egy-egy előadást a királyi páholyból. Az intézmény állami támogatásával nem elégedett a főigazgató, aki a Bazilikáig még ellát, de a Várig már nem. Leültünk végre tisztázni dolgainkat Ókovács Szilveszterrel. Miért ne maradjon videotéka az intézmény? Vagy szőnyegbolt? Miért béna a főigazgatói pályázat? Játszhatna-e még egyszer a Tankcsapda az Operaházban? Mennyibe kerül az intézmény felújítása? Mit gondol Ókovács a politizáló színházról? Kell-e kocsonya az operaházi büfébe?