szerző:
MTI

Egy operaházi szakszervezet riadóztatott: indoklás nélkül felmondta az intézmény vezetése az alig több mint két éve aláírt és azóta közös akarattal többször módosított kollektív szerződést. A menedzsment szerint indokra nincs szükség, és az elmúlt években jó dolguk volt az Operaház dolgozóinak.

Felmondta a hatályban lévő kollektív szerződést a Magyar Állami Operaház vezetése, amely egyúttal új megállapodás megkötésére törekszik az érdekképviseletekkel. A dalszínház vezetésének lépése ellen közleményben tiltakozott az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ).

Szakszervezet: Kiszolgáltatott és megalázott helyzetbe kerültek a dolgozók

A szakszervezet hétfői közleményben kifogásolta Ókovács Szilveszter főigazgató pénteki intézkedését, "mellyel az alig több mint két éve, 2014 decemberében általa is aláírt és azóta a rendszeres tárgyalások eredményeként, közös akarattal, többszörösen módosult kollektív szerződést váratlanul, indoklás és a Közalkalmazotti Tanács véleményének kikérése nélkül felmondta".

A szervezet szerint a felmondás "kiszolgáltatott és megalázott helyzetbe hozza az Operaházban foglalkoztatottakat", mivel megszűnnek azok a munkáltatási szabályok, amelyek korlátokat szabtak annak, hogy a munkáltató mentálisan és fizikailag "tönkretehesse" munkavállalóit "pillanatnyi vagy rövid távú érdekei" miatt. Mint fogalmaznak, évtizedek óta megszerzett jogok kerülhetnek veszélybe, például a megszokott és a kollektív szerződésben szabályozott nyári üzemszünet, valamint a hétfői kötelező pihenőnap is.

Az ODFSZ követeli a főigazgatótól a "méltatlan diktátum" haladéktalan visszavonását. Mint írják, ellentétes esetben a szervezet a törvényben garantált jogaival élve a végsőkig elmegy tagjai védelme érdekében.

Operaház: A felmondást nem kell indokolni, béremelés meg volt

Az Opera vezetése hétfőn közölte: a szerződés rendes, szabályozott felmondásával élt, és a vonatkozó jogszabályok szerint a megállapodás felmondását nem kell indokolni. A kollektív szerződés ráadásul nem szűnik meg azonnal, hanem még négy hónapig változatlanul él.

Hozzátették: új megállapodás megkötésére törekszenek, új verziót kínáltak a szakszervezeteknek. Ha ezt sikerül a négyhónapos felmondási idő letelte előtt megállapodássá tenni, akkor nem maradnak kollektív szerződés nélkül a dolgozók.

A közlemény szerint az Opera által egyoldalúan létrehozott juttatások nagy részét akkor is folyósítani fogják dolgozóik részére, ha ahhoz a szakszervezetek nem járulnak hozzá.

©

Az Opera vezetése szerint a dolgozók csak az elmúlt három hónapban 850 millió forintos éves értékben kaptak beépülő fizetésemelést úgy, hogy az intézmény maga mérlegelte dolgozóinak helyzetét és nem a szakszervezetek követelték ki azt. Azt írták, az ODFSZ fő működési területét jelentő operai énekkar átlagkeresete az elmúlt öt esztendőben 62 százalékkal emelkedett, munkamennyiségük éves viszonylatban nem nőtt, próbatermük megújult.

Az intézmény álláspontja szerint az Operaház korszerűsítés miatti bezárása következtében a munkavállalók csupán az Erkel Színházban tudnak fellépni, dolgozni, így terheik nemhogy növekedni, de jelentősen csökkenni fognak. Ugyanakkor a módosított munkaszervezést követelő időszakban a szabad hétfő nem garantálható.

Az Operaház ennek dacára sem tervez csoportos leépítést és 2018-ban második lépcsős bérfejlesztést jelentett be. A közlemény szerint az Opera közalkalmazottainak mindössze 15 százalékát képviselő ODFSZ tiltakozó közleménye számos ponton tartalmaz valótlanságot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A hely, ahová Orbán kéthavonta eljár

Leültünk beszélgetni Ókovács Szilveszterrel, az Operaház főigazgatójával, és ha már ott voltunk, mindent megkérdeztünk. Az interjú nemsokára olvasható lesz.

Balla István-Dercsényi Dávid Kult

Ókovács Szilveszter: Esküszöm, nem én fütyülök

A miniszterelnök kifejezetten szereti az operát, kéthavonta biztos megnéz egy-egy előadást a királyi páholyból. Az intézmény állami támogatásával nem elégedett a főigazgató, aki a Bazilikáig még ellát, de a Várig már nem. Leültünk végre tisztázni dolgainkat Ókovács Szilveszterrel. Miért ne maradjon videotéka az intézmény? Vagy szőnyegbolt? Miért béna a főigazgatói pályázat? Játszhatna-e még egyszer a Tankcsapda az Operaházban? Mennyibe kerül az intézmény felújítása? Mit gondol Ókovács a politizáló színházról? Kell-e kocsonya az operaházi büfébe?

Soha nem volt még olyan gyenge a forint, mint most

Soha nem volt még olyan gyenge a forint, mint most

A férfiak 90 százalékát érintik ezek a panaszok, de mi van a háttérben?

A férfiak 90 százalékát érintik ezek a panaszok, de mi van a háttérben?

Még mindig nem tudni, milyen repülő zuhant le Afganisztánban

Még mindig nem tudni, milyen repülő zuhant le Afganisztánban

Nem hoztak áttörést Salviniéknek a tartományi választások

Nem hoztak áttörést Salviniéknek a tartományi választások

Kopasz Barbie-t és hosszú hajú Kent dob piacra a Mattel

Kopasz Barbie-t és hosszú hajú Kent dob piacra a Mattel

Kilencen haltak meg a helikopteren, amelyen Kobe Bryant utazott

Kilencen haltak meg a helikopteren, amelyen Kobe Bryant utazott