szerző:
hvg.hu

A HVG e heti számában Ókovács Szilveszter beszél arról, hogy milyen következményei vannak az Operaház felújítására kért magasabb állami támogatás megtagadásának, és arra is kitér, milyen feltételekkel pályázna újra a főigazgatói posztra.

"Jövőre a jelenlegi állami támogatás a bérekre sem volna elég, pedig az csak a kiadásaink fele. Majdnem akkora elhatározást várnánk a kabinettől, mint 2001-ben, amikor az első Orbán-kormány rendezte az Operaház helyzetét" – mondta el a HVG kérdésére Ókovács Szilveszter főigazgató.

Csak akkor pályázna újra a posztra, ha a költségvetést sikerül rendezni, de ez elég ambiciózus terv: 2001-ben a kormány megháromszorozta az Operaház támogatását.

A kollektív szerződés felbontása mellett az Operaház felújítására megítélt 23,2 milliárdos támogatásról is beszélt:

hvg.hu: Mi az, amire nem maradt pénz?

Ókovács Szilveszter: Például nem cseréljük ki a tető teljes bádogozását, csak ahol beázik. Az üzemi területek esztétikáján is lehet kompromisszumokat kötni. De az nem kérdés, hogy a gépészettel együtt megújulnak a közönségforgalmi terek, nagyobbak és kényelmesebbek lesznek a székek. Meg kell egyeznünk ezzel a céggel, mert az Operaház nem visel el többéves bezárást. Szétszéled a közönség, ha egy vagy több pályázati kör miatt három-négy évig nem nyitunk ki, ráadásul komoly kiadást jelentene „lélegeztetőgépen” tartani az Operaházat.

A teljes interjú Ókovács Szilveszterrel a HVG e heti számában olvasható.

Ókovács Szilveszter: Esküszöm, nem én fütyülök

A miniszterelnök kifejezetten szereti az operát, kéthavonta biztos megnéz egy-egy előadást a királyi páholyból. Az intézmény állami támogatásával nem elégedett a főigazgató, aki a Bazilikáig még ellát, de a Várig már nem. Leültünk végre tisztázni dolgainkat Ókovács Szilveszterrel. Miért ne maradjon videotéka az intézmény? Vagy szőnyegbolt? Miért béna a főigazgatói pályázat?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amit most tesznek a hajléktalanokkal, az még mélyebbre lökheti őket

Amit most tesznek a hajléktalanokkal, az még mélyebbre lökheti őket

Kinyomtattak egy 1500 éves buddhista barlangot

Kinyomtattak egy 1500 éves buddhista barlangot

Megtalálták a világ talán legapróbb majmának maradványait

Megtalálták a világ talán legapróbb majmának maradványait

A Szegednek összejött az, amit a Veszprémnek nem

A Szegednek összejött az, amit a Veszprémnek nem

Szinte hihetetlen: 44 passz előzte meg a ManCity gólját - videó

Szinte hihetetlen: 44 passz előzte meg a ManCity gólját - videó

Kiszivárgott: ennyibe kerülhet a Samsung összehajtható okostelefonja

Kiszivárgott: ennyibe kerülhet a Samsung összehajtható okostelefonja