szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mondta Gulyás Márton, miután őt is Magyarország biztonságát fenyegető elemként említette beszédében Németh Szilárd. Eközben a Színházi Kritikusok Céhe közleményben állt ki a 3 megnevezett aktivista mellett, szerintük "ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltak Magyarországon".

"Tiltakozunk az ellen, hogy az ország vezetői bárkit is veszélyesnek bélyegezzenek meg pusztán azért, mert élt a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogával, és az ellen is, hogy a kormánypárt kritikusait Magyarországot támadóknak állítsák be" – fogalmaz a Színházi Kritikusok Céhének (SZKC) közleménye azok után, hogy Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke a bizottság keddi ülése után sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Schilling Árpád, Gulyás Márton és Vágó Gábor erőszakos eszközökkel akarják megdönteni a kormányt.

Aggasztónak és megdöbbentőnek találjuk, hogy a hatalmon lévők egy színházi alkotót is közellenségnek kiáltottak ki, mivel ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon,

és őszintén hittük, hogy a rendszerváltás részben azért is történt meg, hogy soha ne is lehessen újra egy művésztől megvonni a szólásszabadság, a művészi szabadság és a szabad véleményalkotás jogát, sem pedig egyértelmű fenyegetéssel utalni ennek akár csak a puszta lehetőségére is" – folytatódik a SZKC kiállásának szövege.

Szerda este az RTL Híradója a három érintettet is megszólaltatta az ügyben. Vágó Gábor elmondta, hogy elég távol áll tőle bármilyen erőszakos cselekedet, Schilling Árpád pedig rettenetesnek tartja, hogy magánszemélyeket állít be közellenségként az állam. Gulyás Márton némileg ironizált is az esettel:

"Ha ennek az országnak a nemzetbiztonsági kockázatát én, Vágó és Schilling jelenti, akkor ez a világ legboldogabb állama. Csak ez nem egy boldog ország jelenleg" – mondta az aktivista a Híradónak.

Németh Szilárd kijelentései miatt Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje feljelentést kezdeményez, mert a Fidesz alelnöke szerinte minősített információval élt vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést

Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke