szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

De a lakást fel kell újítani, addig muszáj kivinni onnan a könyveket.

A korábbi tervektől eltérően mégis fenntartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Lukács György filozófus korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet, de a felújításhoz szükséges külső források megszerzésében a Lukács György Nemzetközi Alapítvány (LANA) segítségét várja – közölte az akadémia.

Az MTA közleménye szerint a filozófus egykori otthonában elhelyezett hagyaték szakszerű feldolgozásáról és a filozófus által használt lakás felújításának menetrendjéről az MTA elnöke, Lovász László és Kelemen János akadémikus, a LANA kuratóriumi elnöke állapodott meg. A LANA február 6. után írja alá a közösen készített nyilatkozatot.

Lukács György két lakást is bérelt a fővárosi Belgrád rakparton, amelyek az V. kerületi önkormányzat tulajdonába tartoznak. Az MTA és az önkormányzat közti egyeztetés eredményeként a felek módosították a bérleti szerződést, aminek következtében a kisebbik, hatodik emeleti lakás bérleti szerződése megszűnt, az ötödik emeleti lakás – ahol a Lukács Archívum is van – bérlője pedig a MTA Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) lett. A lakásért az MTA új, csökkentett bérleti díjat fizet az önkormányzatnak, 135 667 forintot havonta.

Az MTA Létesítménygazdálkodási Központ (LGK) felülvizsgálta az utoljára 1992-ben felújított ingatlan műszaki állapotát, és álláspontja szerint nemcsak esztétikai, hanem komoly műszaki felújításra is szükség van. A felújítás költsége az LGK legújabb számításai szerint körülbelül 14 millió forint. Amennyiben a LANA forrásokat, adományokat szerez a felújítás kivitelezéséhez, a pénzösszeget az akadémia kiegészíti.

A felújítást csak üres állapotban lehet elvégezni, de a felújítás végeztével visszakerülnek a lakásba a filozófus könyvei és a rá vonatkozó irodalom.

A felújított lakásban kiállítást rendeznek be, ezt az MTA Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK), valamint az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézet közösen tervezi meg. A kiállításhoz többnyelvű vezető füzet és ismertető leporelló készül a látogatók számára.

Lukács György végrendeletében könyvtárát az MTA Filozófiai Intézetére, kéziratait pedig megőrzésre az akadémiára hagyományozta, a hagyaték őrzésének és feldolgozásának felelőssége az MTA-t illeti. Ennek megfelelően január 15-én a nemzetközi könyvtári normáknak megfelelően megkezdték a hagyaték rendezésének folyamatát.

A könyvállományt a MTA KIK két munkatársa dolgozza fel. Ellenőrzik a köteteket leíró adatbázistételeket, és rögzítik a korábban nem katalogizált könyvek adatait. A könyvek katalógusát szintén az MTA KIK jelenteti meg. A könyveket digitalizálásra az Arany János utcai épületbe kell ideiglenesen átszállítani. A kéziratokat az MTA-székház épületében, a kézirattárban dolgozzák fel. Amikor azok leírása elkészül, a katalógust nyomtatásban is közreadja az MTA KIK.

Az MTA közölte, hogy a könyvek és a kéziratok katalógusainak összeállítása és megjelentetése azért is szükséges, mert eddig a hagyatékról nem készült hasonló alaposságú és mindenre kiterjedő számbavétel. A Lukács Archívum minden dokumentuma nyilvánosan elérhető az MTAK repozitóriumi honlapján, a feltöltés folyamatos, jelenleg egy kézirat és 925 levél látható a rendszerben.

Lukács György marxista filozófus 1885. április 13-án született, Max Weber német filozófus, szociológus legszűkebb tanítványi köréhez tartozott. 1948-tól a MTA tagja volt. A kétszeres Kossuth-díjas filozófus 1971. június 4-én halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken