szerző:
hvg.hu

Chadwick Boseman került a Rolling Stone magazin címlapjára, a színész interjút adott a lapnak. Az első fekete szuperhőst, a Fekete Párducot alakító Boseman élesen bírálta a hollywoodi gyakorlatot, miszerint még mindig kettős mérce alapján válogatnak a fehér és a fekete színészek között.

A Fekete Párduc (kritikánk itt) az első olyan Marvel-film, amelyben fekete a bőrszíne a szuperhősnek. Az afrikai királyság, az elszigetelt, ám technológiailag fejlett Wakanda királyfijának története ráadásul az első olyan szuperhősmozi, amelyben nemcsak a főszereplő, hanem a mellékszereplők nagy többsége is fekete, sőt: a rendező, az írók, a jelmeztervezők és a producerek is feketék.

Nem véletlenül hangsúlyozzák a képregényfilm társadalmi jelentőségét is minden egyes kritikában, hiszen a Fekete Párduc már csak a stáblistával történelmet ír. A 41 éves főszereplő, Chadwick Boseman pedig most a Rolling Stone címlapjára került. Boseman a lapnak adott interjújában beszél a gyerekkoráról, a gyerekként tapasztalt dél-karolinai rasszizmusról és a filmről is.

A korábban életrajzi filmekben afroamerikai ikonok bőrébe (Jackie Robinson, James Brown) bújó színész többek között azt mondja, hogy tapasztalatai szerint Hollywoodban hiába lett sokkal jobb a helyzet, az amerikai mainstream filmipar még mindig kettős mérce alapján válogat a fehér és a fekete színészek között. Erre felhoz néhány példát is. "Minden évben ügynökök repülnek Ausztráliába, hogy megtalálják a következő fehér színészlegendát. De hova tesznek meg egy 14 órás repülőutat csak azért, hogy a következő fekete színésztehetséget megtalálják?"

Boseman szerint a "fekete filmeknek" most reneszánszuk van ugyan, de még mindig az a tendencia a jellemző, hogy míg egy fehér színész 15 filmet forgathat, addig ő, mint fekete színész, csak hármat. Hozzáteszi azt is, hogy a fehérek abban is kivételezett helyzetben vannak, hogy ha elbukik a filmjük, akkor kapnak új esélyt. Az afroamerikai színészeknek ezzel szemben nincs új lehetőségük. "Míg te kilencszer bukhatsz el, addig én csak egyszer. Közülünk mindannyian tudjuk, hogy ha egyszer elszúrod, akkor a karrierednek befellegzett."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!