szerző:
Kovács Gellért
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a hagyományos blockbuster-szezon 2018-ban a szokásosnál kevésbé szorítkozik a tavaszra és nyárra, ezt az időszakot azért mégiscsak az amerikai szuperprodukciók uralják. Alábbi összeállításunkban sorra vesszük azokat a címeket, amelyek minden bizonnyal tömegeket vonzanak majd a multiplexekbe a következő hónapokban.

Bosszúállók: Végtelen háború

A rajongók már szorongatják jegyeiket, hisz néhány nap, és szétrobbantja a kasszákat a 10 éves Marvel moziverzum „születésnapi” durranása (kritikánk jövő héten érkezik!), a film, amely után állítólag semmi nem lesz olyan, mint előtte. Az eddig két Amerika kapitány-filmet rendező Russo-testvérek jelentős drámákat, és komoly vezéráldozatokat ígérnek. Így az őrült titán, Thanos támadása miatt az impozáns számban felvonuló szuperhőscsapat összes tagja retteghet – nem csak a Kapitány és a Vasember, vagyis Chris Evans és Robert Downey Jr., akik elég egyértelműen kijelentették, hogy ők bizony már kiszállnának a franchise-ból. De hogy igazat szóltak-e, illetve mi történik majd velük, még az is lehet, hogy csak a 2019-re ígért következő epizódból fog kiderülni.

Magyar bemutató: április 26.

Deadpool 2.

Ryan Reynolds hosszú évekig küzdött a nagy kedvvel trágárkodó, igen erőszakos és vicces(kedő) (anti)szuperhős mozifilmjéért, de a két évvel ezelőtti első rész abszolút őt igazolta: az ironikus-cinikus, a nézőknek is kiszólogató, különutas Marvel-mutáns elképesztő összegeket hozott a 20th Century Foxnak (és bizonyára sokat lökött Hugh Jackman hasonlóan véres, később Oscarra is jelölt Logan-filmjén is). Bár a folytatás szintúgy keservesen készült el – az első rész rendezője, Tim Miller az előkészületek közben kiszállt a projektből, egy kaszkadőr meghalt a forgatáson – aligha kérdéses, hogy anyagilag mindenképpen megismételhető a bravúr. Aztán, a folytatást majd meglátjuk, hisz a Disney ugye felvásárolta a Foxot, és komoly kérdés, hogy hosszú távon lesz-e kedvük további nagyon korhatáros képregényfilmeket gyártani.

Magyar bemutató: május 17.

Solo: Egy Star Wars-történet

Nos, ez az a film, amelynek a premierjén alighanem már nagyon túl szeretnének lenni a Disney-tulajdonú Lucasfilmnél. A Csillagok háborúja-mozisorozat újraindítása óta ez a film tűnik a legkockázatosabbnak: az egóbajnok csempészlegenda ifjúkori kalandjait taglaló antológia-mozi megszületésével rengeteget kínlódtak. Már javában zajlottak a munkálatok, amikor kreatív nézeteltérések miatt kirúgták a rendezőket (Phil Lord és Christopher Miller a 21 Jump Street-filmek és a Lego-kaland óta számítanak nagy neveknek, de itt valamit nagyon elszámoltak-elnéztek), helyükre a lebonyolítási szempontból igencsak biztonságos főnöknek tűnő Ron Howard érkezett, aki jelentős mértékben újraforgatta a filmet. Ráadásul, állítólag az is hamar kiderült, hogy Alden Ehrenreich finoman szólva se egy Harrison Ford. Mindenesetre bennfentesek azt állítják, nem annyira nagy a baj, hogy a Solót el kéne dugni egy messzi-messzi galaxisban. Hiszen a világpremier Cannes-ban lesz!

Magyar bemutató: május 24.

Jurassic World: Bukott birodalom

Vajon 22 évvel Steven Spielberg Jurassic Parkja után érdekel még valakit, ha tombolni kezdenek a dinoszauruszok? – kérdezhették maguktól néhány éve a Universal fejesei, és a nagyközönség akkora igennel felelt a kérdésre, hogy 2015 júniusában szinte beszakadt tőle a box office-számláló. A külcsínre hibátlan, történetét tekintve erősen a nosztalgiára építő, „megkésett” negyedik rész jóval másfél milliárd dollár felett végzett világszinten, s nem is volt kérdés, hogy hamarosan Chris Pratt és Bryce Dallas Howard visszatér akciózni az őslények közé. A direktor ezúttal J.A. Bayona, A lehetetlen, Az árvaház és a Szólít a szörny rendezője.

Magyar bemutató: június 7.

Ocean's 8 – Az évszázad átverése

Steven Soderbergh sármos-átverős, A-listás férfisztárokkal alaposan kidekorált Ocean's-mozisorozata három részt termelt ki a kétezres években, és most hamarosan bemenőzik a moziba George Clooney, azaz Danny lánytestvére, Debbie, vagyis Sandra Bullock is, aki hozza magával a csapatát, hogy együtt bebizonyíthassák: ők is vannak olyan lazák és rafináltak, hogy sikeresen és trükkösen kiraboljanak egy fellengzős társaságot. Az előzetesen igen hangulatosnak tűnő, Gary Ross (Az éhezők viadala) által dirigált heist-móka további főszereplői: Helena Bonham Carter, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Rihanna, Mindy Kaling, Awkwafina és Sarah Paulson!

Magyar bemutató: június 21.

A hihetetlen család 2.

Bár sokáig azt lehetett gondolni, hogy a Pixar szellemi fölényének még a folytatások se tudnak ártani, hiába volt tökéletes a Toy Story mindkét folytatása, a Verdák 2. óta azért érdemes kicsit tartani a számítógépes animáció úttörőinek második nekifutásaitól. Irdatlan úr és bűbájos szuperhős famíliája közel másfél évtized után tér vissza a szélesvászonra, és már csak azért sem öregedtek egy percet sem, mert az új történet nagyjából ott kezdődik majd, ahol az előző véget ért. Meglepetés lenne, ha nem ez lenne a nyár legvonzóbb családi mozija!

Magyar bemutató: július 19.

Mamma Mia: Sose hagyjuk abba

A hatalmas sikerű színházi musical ellenére a filmváltozat egy viccnek indulhatott, amelyben jól érzi magát Meryl Streep és Pierce Brosnan, és a többi fahangú nagy és kevésbé ismert színész. Aztán az ABBA-életműre felfűzött jukebox musical adaptációja akkora szenzáció lett 2008-ban, hogy a júliusi bemutató után jó pár hónappal még hírnek számított mifelénk, hogy egy budapesti moziban elkaptak valakit, aki kalózfelvételt akart készíteni a filmről. A második rész csupa kérdőjel. Miről fog szólni? Oké, lesznek benne flashbackek Donna fiatalkoráról (Lily James ügyes választásnak tűnik), s lánya (Amanda Seyfried) jelenidős boldogsága is komoly hangsúlyokat kap majd, na de mi lesz a dalokkal? Mármint, maradt annyi ABBA-sláger, amellyel ki lehet tölteni egy újabb fergeteges stábbulit? Vagy ugyanazok szólnak majd, kicsikét másképpen?

Magyar bemutató: július 19.

A Hangya és a Darázs

Nem az összezsugorodni képes Scott Lang (Paul Rudd) eredetfilmje volt a Marvel moziverzum legsikeresebb darabja, de játékosságban, könnyedségben képes volt kicsit mást is nyújtani a megbízhatóan ugyanolyan többi produkcióhoz képest. Azt persze már sosem fogjuk megtudni, hogy milyen lett volna az első Hangya-mozi, ha a zseniális Edgar Wright nem száll ki a projektből, mindenesetre a második különálló „hangyásodás” előzeteseit nézve a vígjátékokra szakosodott Peyton Reed szívesen és lelkesen maradt még egy menetre. Scott Lang ugye nem szerepel a Végtelen háborúban, ellenben remekül érzi magát majd szuperhőstársa, a Darázs (Evangeline Lilly) társaságában – és még az is lehet, hogy aztán majd ők is csatlakoznak a Bosszúállók jövőre esedékes, egyelőre alcím nélküli visszatéréséhez.

Magyar bemutató: július 26.

Mission: Impossible – Utóhatás

Tom Cruise is tud hibázni (mint például amikor elvállalta A múmia főszerepét, amely tavaly minden szinten megbukott, s a Universal visszavonulót is fújt a frissen bejelentett szörnyfilmes moziszériájának), de ha Ethan Huntként kell lehetetlen küldetést végrehajtania, 1996 óta tévedhetetlen. A hatodik kémes mutatványtól is nagyjából azt várhatjuk, amit a többitől: tempót, magabiztosságot, és egy változatlanul bevállalós Cruise-t, aki annyira nem bírt magával most sem, hogy a forgatáson kis híján ott hagyta a fogát. Ó, igen: és ez lesz a film, amiben Henry „Superman” Cavill tömött bajuszt visel, amelyet a Warner szakemberei igencsak sikertelenül próbáltak róla leretusálni Az Igazság Ligája pótforgatásait követően.

Magyar bemutató: augusztus 2.

Meg – Az őscápa

Jason Statham egy bazi nagy cápa ellen! Ezt mindenképpen látni kell – vagy hát, a készítők valószínűleg abban bíznak, hogy egy ilyen abszurd összecsapásról a nyaralók sem akarnak majd lemaradni. Dwayne Johnsonnak ugye nagyjából bejött az óriásállatos biznisz – aztán majd meglátjuk, hogy ebben az esetben hányan jönnek izgalomba a Zs-kategóriás ötlettől. És Statham mennyire tudja majd visszafojtani a röhögést.

Magyar bemutató: augusztus 9.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!