szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik legünnepeltebb 20. századi amerikai író szívelégtelenség miatt hunyt el.

85 éves korában meghalt Philip Roth, az író halálát pangásos szívelégtelenség okozta – írja a szerző közeli barátjára hivatkozva a New York Times. Rothot szinte minden évben az irodalmi Nobel-díj esélyesei között tartották számon, ám soha nem kapta meg az elismerést, Amerikai Pasztorál című regényéért viszont elnyerte a Pulitzer-díjat hazájában, az Egyesült Államokban.

Roth New Jersey-ben nőtt fel, nagyszülei Galíciából kivándorolt zsidók voltak. 1955-ben szerzett diplomát a Chicagói Egyetemen, ezt követően 1992-ig tanított kreatív irodalmat.

Első könyve 1959-ben jelent meg, az Isten veled, Columbus 1960-ban elnyerte a National Book Awardot. A kritikai sikerek után tíz évet kellett várni, mire széles körű népszerűségre tett szert A Portnoy-kór című regényével. A zsidó társadalom és a szülő-gyermek kapcsolat pszichoanalitikus és önironikus ábrázolása nem csak az író számára hozta el a hírnevet, de az amerikai irodalom egy jellegzetes irányának mesterévé tette Rothot.

Az 1997-ben megjelent Amerikai Pasztorál amerikai trilógiája része, amelyben a 20. század második felének három fontos történését (a hatvanas évek radikális mozgalmai, a kisebbségpolitika és a kommunistaüldözés) dolgozta fel.

A hetvenes években írt politikai pamfletet A mi bandánk címmel, The Breast (A mell) című regénye Franz Kafka Átváltozásának szatirikus átirata. Az évtized végén alkotta meg egyik írói alteregóját, Nathan Zuckermannt, aki A megszabadított Zuckermann, a Zuckermann: Trilógia és epilógus, Szellem el című regényeinek főhőse lett. Másik kedvelt irodalmi alakja David Kepesh, aki többek között A haldokló állat című regényének főszereplője lett.

Írói fénykorát az 1993-as Shylock-hadművelet című regényétől számítják, az azóta eltelt negyedszázadban születtek legérettebb regényei. Ilyen az 1995-ös Sabbath színháza, a terrorizmus kérdéseit feszegető Amerikai pasztorál, a második világháború utáni kommunistaellenes boszorkányüldözés, a mccarthyzmus időszakát megelevenítő Kommunistához mentem feleségül, a kilencvenes évekbeli amerikai kisebbségpolitikára reflektáló Szégyenfolt.

Regényeiben a társadalmi tematika mellett fontos szerep jut a család, házasság, szerelem, szexualitás problémakörének, számos művében foglalkozik az amerikai zsidó lét és irodalom kérdéseivel.

Legutóbbi műveiben, A haldokló állatban, a 2006-os Akárkiben és a 2009-ben kiadott Kiégés című regényében az öregedéssel, a halállal való szembenézés is megjelenik. 2010-ben jelent meg utolsó regénye, a Nemezis, amely egy kitalált, 1944-ben kitört gyermekbénulás-járványról és annak hatásáról szól.

Regényei a filmkészítőket is megihlették, nagy sikert aratott A haldokló állatból készült, Isabel Coixet rendezte Elégia Ben Kingsley és Penelope Cruz főszereplésével, valamint az Amerikai pasztorál Jennifer Connellyvel és Ewan McGregorral, utóbbi a film rendezője is volt.

Roth sikeres és ünnepelt író volt, számos díjat is elnyert. Háromszor részesült a PEN Club Faulkner-díjában, az Amerikai pasztorál elnyerte a Pulitzer-díjat, 2006-ban a PEN Club Nabokov-díjával, 2007-ben a Saul Bellow-díjjal tüntették ki. 2011-ben neki ítélték a kétévente kiosztott, igen rangos Nemzetközi Man Booker díjat, 2012-ben pedig megkapta a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria Hercege-díjat irodalom kategóriában. Évek óta emlegették az irodalmi Nobel-díj várományosaként, de ezt a kitüntetést sosem nyerte el.

Philip Roth 2012-ben bejelentette, hogy abbahagyja az írást. 2014-ben a BBC kétrészes dokumentumfilmet forgatott róla, amelyben bejelentette, hogy utoljára jelent meg a televízió képernyőjén. 2018 januárjában a The New York Timesnak adott interjúban megerősítette, nem akar visszatérni az íráshoz, helyette inkább az amerikai és a modernkori európai történelemről szóló műveket olvas.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gigantikus ponty után nyomoz a Nébih

Gigantikus ponty után nyomoz a Nébih

Hajléktalanok nevére alapítottak áfacsaló cégeket, 800 millió forint a kár

Hajléktalanok nevére alapítottak áfacsaló cégeket, 800 millió forint a kár

Már három fertőzött van Horvátországban

Már három fertőzött van Horvátországban