szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

80 éves Amerika leghíresebb menekültje: Superman

Superman 80 éve az Action Comics első képregényfüzetében 1938 júniusában mutatkozott be, de ma is az amerikai kulturális ikonok közé tartozik, megkerülhetetlen hős és a DC Comics képregények sztárja.

Az első Superman-képregény 13 oldalt szentelt Kal-El történetének, a Krypton bolygóról származó, szuperképességekkel rendelkező idegennek, akit a Krypton pusztulása előtt az apja menekít a Földre. Superman a Földre érkezett bevándorló, akit egy farmer és felesége nevel fel a képzeletbeli Smallville-ben. Felnőttként Clark Kent néven költözik Metropolisba, ahol újságíró lesz belőle.

A képregény alkotói, Jerry Siegel és Joe Shuster, zsidó középiskolások voltak, amikor kitalálták Supermant. A szüleik bevándorlók voltak, és a hősük az amerikai álmot testesítette meg, azt a metaforát, amelyet a harmincas években Európából elmenekült emigránsok a békés és virágzó Amerikára vetítettek. “Superman népszerűsége néha elhalványult – tökéletessége túl sok volt az esendő közönségnek. Olyan erős volt, hogy valójában semmi sem fenyegette, ezért az alkotók kitalálták a Krypton bolygóról származó kryptonitot, amely el tudja venni szuperképességeit” – idézte fel Jared Smith, egy washingtoni képregénybolt munkatársa.

©

Hogy Superman lépést tartson a társadalommal, az írók megpróbálták szinkronba hozni a változó politikai és társadalmi körülményekkel. 1978-ban például találkozott a legendás bokszolóval, Muhammad Alival, aki elvitte őt Metropolis gettóiba. A közelmúltban pedig Superman le akart mondani amerikai állampolgárságáról, mert úgy érezte, hogy a kormány elárulta. Egy másik történetben bevándorló dolgozókat mentett meg a fehér felsőbbrendűség egy hívétől a szélsőjobboldali erőszakra utalva, amely felütötte a fejét Amerika egyes részein.

A képregénynek magyar vonatkozásai is vannak, ugyanis Superman egy alkalommal éppen egy Sándor nevű, menekült magyar fiút oltalmaz – illetve talál neki barátokat. A néhány kockás képregény annak alkalmából készült, hogy az ENSZ az 1959-60-as évet a Menekültek Évének nyilvánította. A rövidke sztori szerint két amerikai fiú messziről tesz megjegyzéseket Sándorra meg a hozzá hasonló menekült gyerekekre, akik nem tudnak sem angolul, sem focizni, mire egy hang a magasból rámutat, hogy ennek talán jó oka van. Superman elviszi a két amerikai srácot az óceánon túlra, hogy szembesítse őket, mit jelent háborús vagy katasztrófa sújtotta területen élni. Majd arra bátorítja a fiúkat, hogy ők is segíthetnek az olyan menekülteknek, mint Sándor, ha barátságosak velük. A képregényt például ITT megnézheti.

Idén nyáron a DC Comics újraindítja a Superman-szériát. A vállalkozáshoz sikerült megnyerniük Brian Michael Bendist, a műfaj legendás alkotóját, aki két évtizedig dolgozott a rivális Marvel kiadónál.

"Az ember mindig érzi egy karakter örökségét, amikor elkezd vele dolgozni, többször is átéltem ezt az örömöt, de Supermannel van valami más is. Lenyűgöző, hogy ezzel a karakterrel született a műfaj, és azóta is hiteles maradt, a zsáner szívévé, lelkévé és középpontjává vált egész létével" – nyilatkozta Bendis a Nerdist honlapján megjelent interjújában.

Ezt a témát akarja Bendis is megragadni. "Az emberek a világ minden tájáról érkeznek Metropolisba, hogy ott éljenek, és a leghíresebb bevándorló ügyeljen rájuk. Nem valami nagy üzenetről lesz szó, csak egy ízlelésről, ahogy a világot látjuk" – mondta elképzeléseiről Bendis a Washington Postnak.

Superman már az első képregényfüzettel megteremtette rajongótáborát. Megjelenése az elmúlt évtizedekben alig változott: továbbra is az ismerős piros, kék, sárga mezét viseli a mellkasán a nagy S-betűvel. A képregényekben, a filmvásznon és a tévéképernyőn, valamint a videojátékokban töretlenül küzd az igazságért és az amerikai életmód eszméjéért. Az illinoisi Metropolis – ez annak a kitalált városnak a neve is, ahol a képregényekben Superman él – évente fesztivált rendez a hős tiszteletére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!