szerző:
Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A külföldi befektető szoros felügyelete alatt sem változott a Sziget filozófiája, sőt a korábbiaknál hangsúlyosabbá vált. Az egyhetes bulit a szabadság és a sokszínűség szeretete fogja össze. Erről is beszélt a hvg.hu-nak Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatója, aki Gerendai Károlytól vette át a cég vezetését. A "szerelem forradalma" a szerdai nappal elfoglalta a Hajógyári szigetet, és a szervezők reményei szerint újabb látogatói rekordhoz segíti a fesztivált.

Sziget 2018
Rekordot dönt-e az idei Sziget? Mennyi a sör? Milyen a buli a VIP-ben? Britek vannak többen vagy hollandok? A Sziget egymilliárd forinttal többet költött idén a fellépőkre, mi pedig idén is ott vagyunk, és megmutatjuk, mit lehet kihozni egy hét együttlétből.
Friss cikkek a témában

hvg.hu: Ez önnek is premier, először vezeti egyedül a Szigetet.

Kádár Tamás: Azért ez egy csapat, és nem egy one man show. Amióta itt dolgozom, és ez már a nyolcadik fesztiválom, mindig is csapatként működtünk. Karcsival (Gerendai Károly – a szerk.) együtt is, nélküle is.

hvg.hu: Tudja, hogy például most hol van Gerendai Károly?

K. T.: Nem tudom, hol van most. De a fesztivál területén már találkoztunk.

Kádár Tamás
©

hvg.hu: És hol vannak az öltönyös emberek, akik megszerezték a Szigetet szervező cég többségi részét?

K. T.: Vannak, akik már Budapestre érkeztek. Néhányan tegnap meg is tekintették az előkészületeket. Ma többen lesznek, szombaton aztán tovább nő a számuk. Őket is érdekli, mi hol van.

hvg.hu: Ez a helyzet önöknek is új?

K. T.: Igen. És a külföldi befektetőkkel egy plusz elvárási rendszer érkezett. A mi céljaink nem változtak, de velük megjött egy olyan üzleti szemlélet, amelyre a szervezőiroda eddig nem fókuszált. Formálissá vált például a jelentések írása és a pontos tervek készítése. Behoztak tehát egy struktúrát, és vele egy hosszabb távlatokban gondolkodó tervezést.

A Sziget most hároméves pályán gondolkodik, míg mi korábban szezonról szezonra terveztünk. És velük kaptunk egy – remélhetőleg – egyre bővülő portfóliót.

A héten jelentették be például, hogy az ugyancsak az ezekben a napokban zajló norvég Oya fesztivál is a csomag része lett. Ez pedig megkönnyíti a nevesebb fellépők szerződtetését. A nemzetközi szálak ezzel egyre erősebbek.

hvg.hu: Mennyit adott át az amerikai befektetőknek a magyar csapat az egykori Diáksziget szellemiségéből?

K. T.: A legfontosabbat átadtuk nekik már az elején: ők nem szólnak bele abba, hogy mi hogyan strukturáljuk ezt a fesztivált, és hogyan készül.

©

hvg.hu: Mert nekik csak az üzlethez van közük?

K. T.: Nem erről van szó. Egyszerűen elfogadták, hogy huszonöt év tapasztalattal mi erre fel vagyunk készülve. Ők pénzügyi szakemberek, mi pedig fesztiválszervezők vagyunk. Mindenki csinálja a dolgát.

hvg.hu: A tavaly elfogadott hároméves terv bővülést ígér a Szigetnek. Ennek a harmadát idén sikerül teljesíteni?

K. T.: Most úgy tűnik, talán meg is tudjuk haladni. A legfontosabb üzleti döntés az volt, hogy a nagyszínpad két legfontosabb napi fellépőjére, vagyis tizennégy énekesre és zenekarra idén összesen egymilliárd forinttal többet költöttünk. Ez egy év alatt komoly növekmény, de az előzetes jegyeladási adatok alapján úgy látjuk, ez a bevételeken meg is fog látszódni.

hvg.hu: A nyitónapon színpadra lépő Kendrick Lamar vonzereje tehát akkora, hogy behozza a többletköltséget?

K. T.: Inkább úgy fogalmaznék, hogy az övé is van akkora. A fesztivál utolsó öt napja a jegyeladások alapján erősebb, mint az első kettő. Ebben látunk különbséget.

Bár megnöveltük a költésünket, ami a fellépőket illeti, a Sziget nem elsősorban miattuk lett bakancslistás fesztivál az európai fiatalok számára.

Nagyon friss és aktuális a line-up idén, de ide több mint 100 országból nem utaznának el csak miattuk az emberek, hiszen őket ki-ki otthon is megnézhetné. A Sziget összművészeti kulturális fesztivál maradt, ahogy indult. Annyi program van, hogy reggeltől reggelig van mit csinálni. Ehhez jön a dekoráció, a látványvilág, és a marketinggel is megtámogatott üzenet.

©

hvg.hu: A terv a beruházásokra vonatkozott?

K. T.: És a bevételekre. Erre utaltam, amikor mondtam, hogy az egyharmadát már idén túl is teljesíthetjük. Persze nyugtával dicsérjük a napot, előttünk még a hét. De jelen állás szerint nagyon jól fogynak a jegyek. A hétfő már biztosan telt házas lesz.

hvg.hu: A Sziget idén sem váltott teljesen arculatot, de a korábbi szabadság szigetét kiegészíti a „szerelem forradalma”.

K. T.: Vagy a szeretet forradalma. A love revolution magyarra kétféleképpen is fordítható.

hvg.hu: És az üzenet is másként értelmezhető magyar és a külföldi közönség felé?

K. T.: Ha valaki kijön a Szigetre, akkor itt 55 százalékában külföldi, 45 százalékában magyar közönséggel találkozik.

Ez egy nemzetközi társaság, és mi ebben a nemzetköziségbe mindenkit, a magyarokat is beleértjük. Nem üzenünk mást kifelé és befelé.

Korábban ez nem így volt. Létezett külön holland vagy angol kampányunk is. Most már egy egységes üzenettel dolgozunk, ezzel is próbálunk globális branddé válni.

©

hvg.hu: A love revolution nyugaton hippi üzenetnek hat, viszont Magyarországon…

K. T.: Azért ennek számos országban van áthallása. A kampányunk fut Törökországban, Ukrajnában és a világ minden pontján. Mindenki azt ért meg belőle, amit akar és tud. Mi nem szerettünk volna mást, mint összefoglalni mindazt, ami a Szigetnek fennállása óta fontos volt, és amit 25 éve képvisel. Ez a mi értékhalmazunk. Abban bízunk, hogy a következő 25 évben is ezek vezetnek majd minket.

hvg.hu: Ez a negyed évszázad hozta fel a környezettudatosságot, amely talán mostanra lett igazán a fesztivál fókuszában.

K. T.: A Sziget azért legalább egy évtizede gondolkodik abban, hogyan tudja a lehető legjobban kímélni környezetét. De ebben valóban szintet lépünk idén. De nem hagynám ki a többi fontos pillérét az általunk emlegetett szeretetforradalomnak. Az emberi jogok elfogadása, a többiek tisztelete, a rasszizmus elutasítása is mindenütt tetten érhetők, hiszen műsorstruktúránkat ezer helyen átszövi ez a gondolat. Nem csak a Civil Sziget vagy a Magic Mirror tanúskodik erről. Eddig ezeket nem emeltük kampányszintre. Most ezt megléptük. De a környezettudatosság területén is magunkban tartottuk eddig, hogy szelektíven gyűjtöttük a szemetet, öntözésre és súlyok megtöltésére pedig szürke vizet használtunk, vagyis a Dunából emeltük ki. Idén nem csak a visszaváltható „repohár” és a szívószál elleni akció az új, hanem hogy ezt egy kiáltvány részévé tettük.

hvg.hu: Van annak oka, hogy ezt a kommunikációs lépést éppen most tették meg?

K. T.: Leginkább az, hogy az előző üzenetet már öt éve használtuk. A "Szabadság szigete" volt az, és Fesztiválköztársaságnak hívtuk magunkat. Akkor is számos újságírói kérdést kaptunk, mit jelent az elnevezés annak fényében, hogy az új alkotmány az ország elnevezéséből törölte a köztársaságot. Ez valami fricska, kérdezgették. Mi akkor is mondtuk, hogy nem foglalkozunk a magyar politikával.

Nyilván hat ránk, szervezőkre, ami a világban és az országban történik, de mi ezt a Sziget genetikájába építjük bele. Ez a szabadság szeretete. A kommunikációnk nem reagál másra, mint saját magunkra, azaz a fesztiválra.

hvg.hu: A politikát nem nagyon hagyhatjuk ki, amikor egyre hangsúlyosabban illiberális országban élünk, miközben büszkék vagyunk egy liberális értékeket hangsúlyozó Szigetre.

K. T.: Értem én, hogy a politika ilyen vonzó. Én azonban emlékeztetnék arra, hogy a Szigetnek 25 éve egységes az értékrendszere. A világ sokat változott, ám bármennyit fog még a következő években, mi kiállunk az általunk képviseltek mellett.

©

hvg.hu: Közben az állam és Budapest is kiáll a Sziget mellett, legyen szó akár szponzorokról vagy együttműködésről.

K. T.: Igen, nagyon jó a kapcsolatunk a fővárossal. Meglepő módon, tehetem hozzá, mert ez nem volt mindig így. Igaz, már évek óta tart ez a békés egymás mellett élés. Az állami támogatás a költségvetésünk kevesebb mint egy százaléka. És úgy vélem, hogy mi joggal gondolhatjuk, hogy sokat teszünk hozzá az állam bevételeihez és nemzetközi híréhez.

hvg.hu: A politikusok még felvonulnak a Szigeten?

K. T.: Koncertre egészen biztosan járnak. Arra használják, amire való. És mi sem használjuk őket a magunk érdekében. Pedig lobbizhatnánk a fesztiváljegyek áfájának 5 százalékra csökkentése érdekében, mert a jelenlegi szabályozás versenyhátrányt jelent számunkra Európában. De ilyen téren mi elválasztottuk a Szigetet a politika világától, és ehhez kölcsönösen tartjuk magunkat.

hvg.hu: Közben a Sziget meg tudott maradni a magyar kultúrában? Mit ad a hazai alkotóknak?

K. T.: A Szigetnél nincs alkalmasabb platform, hogy a magyar kultúra színe-java megmutatkozzon, és a világnak megmutassa magát. A nagyszínpadon is vannak hazai fellépők, miközben van egy hungarikum falu, ahol néphagyományokat mutatunk be modern köntösben, hogy a két végletet említsem.

©

hvg.hu: Ön személyesen mire a legbüszkébb a Szigetből, amelynek az élén állhat?

K. T.: Nem nagyon ismerek olyan fesztivált, amely ilyen színes, összetett programot és ilyen atmoszférát képes kínálni a vendégeknek. Ezzel pedig Európa öt legnagyobbja közé kerültünk. Ez közös büszkeségünk.

Személyesen nekem az nagy élmény, amikor a Szigeten sétálva látom, hogy több tízezer ember boldogan mulat, jól érzi magát, és kiiktatja a valóságot. Ez az érzés bekúszik az emberbe és adrenalinlöketet ad.

hvg.hu: És mi az, ami miatt lerakja majd ezen a hét napon a rádió-adóvevőt, és kikapcsol egy kicsit?

K. T.: Van néhány koncert, amit nagyon várok. Lana Del Reyt régóta csábítgatjuk, most – úgy tűnik – sikerült. Szervezőként az ember csak utólag dicsér mindent. Az A38-cal együtt szervezett Mastercard színpadon is lesz pár fellépő, akiket nem hagynék ki. Szeretnék a cirkuszba is eljutni, ott mindig elképesztő élmény ér. A kis utcaszínházakra is kíváncsi vagyok, és azt remélem, hogy majd szembejön, és nem kell külön elmenni érte.

hvg.hu: Mi legyen: kánikula vagy inkább eső?

K. T.: Azon kár aggódni, hogy meleg lesz-e, hiszen azt már tudjuk. Ha eső lesz, azzal sem lehet mit kezdeni, az egy fesztivál velejárója. Azon dolgozunk, hogy a nagy tömegben a meleg kezelésére fel legyünk készülve. Rengeteg dolgot teszünk, hogy mindenki komfortosan érezze magát a Szigeten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csatlós Hanna - Németh Róbert Kult

Erősen indul, erősen végződik, és közben sem lesz gyenge – itt a nagy Sziget-ajánló!

Bár az igazi zenerajongó mindig telhetetlen, most azért simán kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek magasan legerősebb Sziget-kínálata az idei. Itt lesz a világ jelenleg egyik legfontosabb zenekara, valamint női és férfi szólóelőadója, kifejezetten erős lesz a derékhad is, de akik indie-, elektronikus zenei-, vagy világzenei-ínyencfalatokra vágynak, azok sem csalódnak majd. Így néznek ki az előttünk álló napok.

hvg.hu Élet+Stílus

Sziget 2018: Megérkeztek, bejutottak, beköltöztek, kezdenek – képgaléria

Nem volt egyszerű bejutni szerdán a Sziget Fesztivál területére: tömeg a HÉV-en, tömeg a bejáratnál, ellenőrzés, sátorverés – de késő délutánra csak összeállt minden. Fotósaink megörökítették ezeket a pillanatok is, innen kezdve viszont a középpontban már a koncertek, a bulizás, az önfeledt szórakozás lesz: beindult a 2018-as Sziget.

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Havas Henrik visszatér

Havas Henrik visszatér

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Hatalmas sikere volt a korrupt és pedofil papokról szóló filmnek a lengyel mozikban

Hatalmas sikere volt a korrupt és pedofil papokról szóló filmnek a lengyel mozikban