szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak egy nap karácsonyig. Adventre 24 történetet gyűjtöttünk össze mesenaptárunkba: népmeséket, mítoszokat, legendákat szerte a nagyvilágból.

A háromkirályok ajándékai

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer két testvér, egy fiú és egy lány. Egy apró, kidőlt-bedőlt kunyhóban laktak az erdő szélén a szüleikkel. Történt egyszer, a Háromkirályok érkezésének előestéjén (a spanyol gyerekeknek ők hozzák a karácsonyi ajándékokat), hogy a két testvér aggódni kezdett: mi lesz, ha a Háromkirályok nem találják meg a kidőlt-bedőlt kis erdei kunyhót? Aggodalmukban elhatározták, hogy kimennek az erdőbe, megkeresik a Háromkirályokat, és útba igazítják őket. El is indultak, kéz a kézben, vékony kis kabátban, cipő nélkül. Ahogy mentek, mentek, egyszerre csak egy csodaszép hölggyel találkoztak.

– Hová mentek, gyerekek, ebben a szörnyű hideg télben? – kérdezte a csodaszép hölgy. – Hiszen meg fogtok fagyni!
– Megyünk, hogy útba igazítsuk a Háromkirályokat a kunyhónkhoz – felelték a testvérek.
– Miért kellene őket útba igazítani? Hiszen ők minden házat megtalálnak! Csak ki kell tennetek a cipőtöket az ablakba, és várni az ajándékokat.
– De nekünk nincs cipőnk – válaszolták a gyerekek. – És ablakunk sincs. Tavaly nem is találták meg a Királyok a házunkat. Idén úgy gondoltuk, szólunk nekik, hogy cipő és ablak nélkül is megtaláljanak!

A csodaszép hölgy elgondolkodva nézett a gyerekekre, majd így szólt:
– Mit szólnátok egy alkuhoz? Én jól ismerem a Háromkirályokat. Útba igazítom őket hozzátok, ha cserébe elvisztek tőlem egy levelet egy közeli palotába.

A gyerekek boldogan beleegyeztek a dologba. A hölgy erre széles, lepecsételt borítékot vett elő a tarsolyából, és átadta a gyerekeknek.

– Nem lesz könnyű az út a palotáig, de ne féljetek, a levél majd segít nektek! Ha folyón kell átkelnetek, tegyétek a vízre, lépjetek rá, és átvisz titeket. Ha erdőbe értek, rázzátok meg a levelet, és hús hullik majd belőle, amelyet a vadállatoknak dobhattok. Ha pedig a palota kapujába értek, tegyétek a földre, és kenyeret ad majd, hogy a palota őrét megnyugtassátok.

A gyerekek csodálkozva vették magukhoz a lepecsételt levelet, elköszöntek a hölgytől, és útnak indultak a megadott irányba. Mentek, mendegéltek, amíg egy folyó partjára nem értek. A folyó medrében azonban víz helyett tej csordogált! A két testvér rátette a borítékot, mindketten ráálltak, és a boríték átúszott velük a túlsó partra.

A tejfolyó után ugyanígy keltek át egy mézfolyón, egy borfolyón, egy olajfolyón, és egy ecetfolyón is. Mindegyik folyó sodrása veszedelmes volt, de a levél minden alkalommal biztonságban átvitte a testvéreket a túlsó partra.

Az utolsó folyón átkelve sűrű erdőbe értek. A fák, bokrok, árnyak közül vadállatok morogtak rájuk a fogukat villogtatva. Farkasok, tigrisek, oroszlánok, mindenféle bestiák kerülgették a két testvért – ám ők, emlékezve a hölgy szavaira, megrázták a borítékot, és a húst, ami potyogott belőle, a vadállatok elé vetették. Így már nyugodtan átkelhettek a sűrű, sötét erdőn.

Mentek tovább, megállás nélkül, míg meg nem pillantották a palotát a távolban. Az utolsó útszakaszt már futva tették meg… ám amint a palota kapujához értek, felemelkedett előttük egy hatalmas, fekete kígyó. Tágra nyitotta a száját, hogy egyben elnyelje a két testvért, ám ekkor ők a földre dobták a borítékot, felkapták a kenyeret, ami ott termett rajta, és a kígyó torkába hajították. A szörnyeteg abban a pillanatban megszelídült, összetekeredett, és utat engedett a gyerekeknek.

A palota kapuja kinyílt, és egy szolga lépett ki rajta, ezer csengettyűvel televarrt ruhában. A testvérek udvariasan köszöntötték, és átnyújtották neki a levelet. A szolga boldogan csilingelve rohant a kastély urához – aki nem volt más, mint egy elvarázsolt herceg. Csak a levél törhette meg az átkot, ám addig soha senkinek nem sikerült még minden veszélyen átkelnie.

A két testvért hatalmas ünnepléssel fogadták a kastélyban. Szobáról szobára vezették őket, és a szájuk is tátva maradt a sok csodás dologtól. A palota tele volt édességgel, finomnál finomabb ételekkel, csillogó játékokkal, új ruhákkal, és mindennel, amit csak kívánhattak. A kertben télen is virágok nőttek, a tóban aranyhalak úszkáltak, és az istállóban csodaszép paripák álltak.

– Ez mind a tiétek – mondta a herceg mosolyogva a gyerekeknek. – Ezt küldik nektek a Háromkirályok ajándékba. Már úton van a hintó, hogy a szüleiteket is elhozza a palotába. Ezentúl szomszédok leszünk!

A két testvér, a szüleik és a herceg együtt ünnepelték a Háromkirályok ünnepét – és mind boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

(spanyol)

Forrás: a Világszép Alapítvány Adventi Mesetára. Újramesélte: Zalka Csenge Virág.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Adventi mesenaptár – december 22.

Már csak két nap, és eljön az ünnep. Adventre 24 történetet gyűjtöttünk össze mesenaptárunkba: népmeséket, mítoszokat, legendákat szerte a nagyvilágból. Járja velünk végig ezt a fénnyel és sötétséggel, reménnyel és örömmel szegélyezett utat karácsonyig!

hvg.hu Kult

Adventi mesenaptár – december 21.

Néhány nap, és eljön az ünnep. Adventre 24 történetet gyűjtöttünk össze mesenaptárunkba: népmeséket, mítoszokat, legendákat szerte a nagyvilágból. Járja velünk végig ezt a fénnyel és sötétséggel, reménnyel és örömmel szegélyezett utat karácsonyig!

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás