szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ünnepelt költő és könyvkiadó 101 éves volt.

Tüdőbetegségben hétfő este meghalt Lawrence Ferlinghetti beatköltő, a San Franciscó-i City Lights könyvesbolt alapítója. A 101 éves Ferlinghetti a beatnemzedék meghatározó alakja volt, akinek kulcsszerepe volt „az amerikai irodalom demokratizálásában”.

Ferlinghetti 1919-ben született New Yorkban, de a nyugati parton lett befolyásos alakítója az amerikai beatirodalomnak. A San Franciscó-i City Lights könyvesbolt mellett egy kiadót is létrehozott, a háború utáni amerikai irodalom meghatározó könyvei fűződnek a nevéhez.

Ferlinghetti adta ki például Allen Ginsberg Üvöltését, amelynek a példányait a hatóságok elkobozták. Ferlinghettit letartóztatták és vádat emeltek ellene a könyvben található „obszcenitások” miatt. Az ügy annak idején hatalmas visszhangot váltott ki, és vitát indított el a cenzúráról. A bíró végül felmentette Ferlinghettit, és úgy határozott, hogy a könyv „társadalmilag fontos”.

Ferlinghetti költőként is jelentős életművet hagyott hátra, több mint harminc verseskötetet írt. A századik születésnapját Lawrence Ferlinghetti Napnak nyilvánította San Francisco.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Elhunyt Chick Corea jazz-legenda

A fúziós zene úttörőjeként, és a legnagyobb jazz-zongoristák között számon tartott, 79 éves zenész kedden hunyt el, egy ritka betegségben.

Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik

Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Földrengés rázott meg két görög szigetet

Földrengés rázott meg két görög szigetet