szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma készített számvetést arról, hogy mekkora teret töltöttek ki a nők a könyvespolcokon.

A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma (SZÍN), összegzést készített arról, hány kortárs női író könyve jelent meg 2020-ban Magyarországon. A közleményük szerint a vizsgálatot a Magyar Könyvkereskedők és Könyvterjesztők Egyesületével együttműködve végezték, és 24 kiadó kínálata alapján megállapították, hogy 140 első kiadású kötet jelent meg tavaly az irodalom területén publikáló női szerzőktől.

A nők által írt könyveknek majdnem a fele (48 százalék) felnőtteknek szól (67 darab kötet), ami nem kicsit árnyalja azt az elképzelést, hogy a női írók a hagyományosan inkább hozzájuk kötött ifjúsági- és gyermekirodalom terén alkotnak.

Más arányokat találtak, amikor azt vizsgálták, hány női szerző kötete jelent meg a legtöbb kortárs magyar szerzőt megjelentető szépirodalmi kiadóknál (Jelenkor, Magvető, Kalligram, Scolar, Prae). Itt ugyanis összesen 25 ilyen kötet jelent meg a 140-ből, ami 17 százalékot jelent.

A felnőtteknek szóló könyvek csoportján belül ugyanakkor a női köteteknek a 37 százaléka jelenik meg ennél az öt kiadónál. Ez a szempont azért lényeges – írják a közleményben, mert a szépirodalmi díjak nagy részét a vezető irodalmi kiadók szerzői nyerik el, ahol egyébként a női szerzők aránya 30 százalék körül mozog.

A SZÍN egy korábbi kutatásában arra mutatott rá, hogy a szépirodalmi díjak 82 százalékát férfiak nyerik el, a nők csak 18 százalékos arányban részesültek az elismerésekből, és ezek a díjak főként a kortárs magyar szerzőket megjelentető szépirodalmi kiadók szerzőihez kerülnek.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen kocsit sem adott el, mégis 87 milliárd dollárt ér egy kínai autógyár

Egyetlen kocsit sem adott el, mégis 87 milliárd dollárt ér egy kínai autógyár

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését