A Mexikói-öbölben április 21-én kigyulladt Deepwater Horizon fúrótorony helyén hetek óta szivárog az olaj az öböl vizébe. A kiterjedt szennyeződés több helyen már a partok közelébe ért. Az amerikai hadsereg a helyiek segítségével próbálja semlegesíteni azt, mielőtt komoly katasztrófát okozna az élővilágban. Az áprilisi baleset könnyen az Egyesült Államok történetének legnagyobb olajkatasztrófája lehet, ha a szennyezést nem sikerül semlegesíteni.

Április 21-én kigyulladt és elsüllyedt a Deepwater Horizon olajfúró torony Luisiana partjainál. A mélytengeri platform helyén azóta is szivárog az olaj a Mexikói-öböl vizébe.
©
Egy dolgozó munkavédelmi sisakját halászták ki az olajból. A baleset 11 halálos áldozatot követelt, a szivárgás okozta károkat egyelőre megbecsülni sem lehet.
©
Az AP riporterének keze. Így néz ki a nyersolaj, ami a tengerbe szivárog a fúrótorony helyén.
©
Az olaj a víz felszínét vastagon beborítva terjed a partok felé.
©
©
A haditengerészet repülőgépéről tartanak terepszemlét a baleset helyszínén, hogy megállapítsák az olajfoltok helyzetét. A kiterjedtebb szennyeződések műholdas felvételeken is jól kivehetők.
©
Olajos hordó úszik a víz felszínén a baleset közelében.
©
A környékbeli halászok próbálják bójákkal akadályozni az olajfoltok terjedését.
©
Légi felvétel a szennyeződésről
©
©
A tenger élővilága komoly veszélybe került a hatalmas mennyiségű olaj miatt. A képen egy medúza teteme lebeg a vízen úszó olajban.
©
Minden erőfeszítés ellenére a szennyeződés már elérte a környékbeli szigeteket, egy nagyobb kiterjedésű olajfolt pedig a Mississippi deltáját is.
©
A szivárgás megállítására egy víz alatti kupolát raknak a megrongálódott csövekre, ami felfogja az olajat. A képen az a mobil fúrótorony látható, ahonnan a kupolát a vízbe eresztik.
©
A kiterjedt olajszennyezés miatt a környék halászai munka nélkül maradtak.
©
Nem csak a tenger élővilága számára végzetes az olaj. A tollukba ragadva repülésre képtelenné teszi a madarakat.
©
A tengeri táplálékforrások mellett a vízhez köthető állatok élőhelye, a teljes tengeri ökoszisztéma megérzi a katasztrófát.
©
©
A Deepwater Horizon katasztrófája a legsúlyosabb olajbalesetté válhat az Egyesült Államok történetében, ha az olaj eléri a partokat. Az Exxon Valdez társaság Alaska Prince hajójának 1989-es balesete során 33 millió liter olaj ömlött a tengerbe, mérhetetlen károkat okozva. A fúrótorony balesetével ennek többszöröse jutott a Mexikói-öböl vizébe. Az archív felvétel Alaszka partjainál készült.
©
©
hvg.hu Nagyítás

BKV, ahogy az utasok sosem láthatják – Nagyítás fotógaléria

A BKV Kőér utcai telephelyének karbantartóüzemében 60 fő végzi reggel 6 órától 18 óráig a 25-35 éves metrószerelvények folyamatos vizsgálatát és azonnali javítását. A munkások nagy része több mint 15 éve áll a tömegközlekedési cég szolgálatában.

Nagyítás

Megnyílt a világkiállítás Sanghajban – Nagyítás fotógaléria

Minden bizonnyal az eddigi legnagyobb világkiállítás lesz a május másodikán Sanghajban megnyílt expo. Május elsejétől október 31-ig kétszáz nemzet és nemzetközi szervezet állít ki, a szervezők 70 millió látogatóra számítanak. Az expo témája a 21. századi környezetbarát városi élettér kialakítása a fenntartható fejlődés jegyében.

hvg.hu Nagyítás

A magyar börtönök megasztárjai vetélkedtek - Nagyítás fotógaléria

A tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében csaptak össze először Magyarország legjobb börtönben lévő együttesei, börtönőri felügyelet mellett. A kékruhások is együtt tapsoltak fogvatartottaikkal, ami nem véletlen, hiszen zenélni eleve csak példás magaviselettel lehet a falak mögött.