Tetszett a cikk?

A Kedves Vezető halála fordulópontot jelenthet Észak-Korea életében. Hatvankilenc éves korában meghalt Kim Dzsongil észak-koreai diktátor, aki 1994 óta volt hatalmon. Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és csökkentek az ázsiai részvényindexek. Nem lehet kizárni, hogy hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban, ahogy azt sem, hogy az új vezetés felismeri, a nemzetközi közösséggel való együttműködés lehet a legjobb esély arra, hogy javuljon az észak-koreai emberek életszínvonala.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Elindítottuk Nagyítás Facebook-oldalunkat, ahol fotógalériáink mellett a fotós világ érdekességeiből válogatnak képszerkesztőink. Kövessenek minket a Facebookon is!

MTI/hvg.hu Világ

Meghalt Kim Dzsongil

Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsongil észak-koreai államfő - jelentette hétfőn az észak-koreai állami tévé. Kim Dzsongil 1994 óta volt hatalmon. Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és csökkentek az ázsiai részvényindexek. Az USA a stabilitás érdekében "szorosan figyeli" a kialakult helyzetet. Az állami hírügynökség közben a "nagy utódnak" nevezte Kim Dzsongunt, a Kedves Vezető fiát.

MTI Világ

Kim Dzsongil után sem valószínű a koreai egyesítés

Nem jöhet szóba Észak- és Dél-Korea "német stílusú" újraegyesítése, mivel a két Korea gazdaságának különbsége összehasonlíthatatlanul hatalmasabb az NSZK és az egykori NDK közötti korábbi különbségnél - vélekedtek a néhai észak-koreai vezető, Kim Dzsongil halálának hétfői bejelentése után kiadott kommentárjukban londoni felzárkózó piaci elemzők.

hvg.hu Nagyítás

A kedves vezető mindent lát - Nagyítás-fotógaléria

A világtól elzárkózó kommunista Észak-Koreában a 2010-es kemény tél és az annak nyomán fellépő élelmiszerhiány sem hozott nyitást. A mostani észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il 1994 óta irányítja vaskézzel a 24 milliós lakosságú országot és nem tűri el az ellenkezést. Emberijogi csoportok azzal vádolják, hogy nyilvános kivégzésekkel igyekszik elhallgattatni a belső kritikát. Az észak-koreaiak életkörülményei nehezek, de nem fenyegeti őket a kilencvenes évekéhez hasonló éhínség. Ekkor az orosz segély elmaradása, a sorozatos rossz termések és az elosztási rendszer csődje nyomán több mint egymillió ember halt éhen.