Tetszett a cikk?

Magasan kvalifikált, nyelveket beszélő diplomások, tapasztalt szakmunkások és fiatalok menekülnek Londonba. Nem csoda, hogy Londonban mindenhol magyar szót hallani, a legfrissebb felmérések szerint több magyar él az angol fővárosban, mint Pécsett. Sok kivándorló már elégedett, ha a mindennapi élethez elegendő pénzt tud keresni. Mások a karrierjüket építik, ranglétrákon lépegetnek fel vagy saját vállalkozásukat irányítják. A több lehetőség ellenére nincs kolbászból a kerítés, szafaládéból van.

A legtöbben az olcsó, fapados járatok egyikével érkeznek meg Angliába. A felmérések szerint 2012-ben rekordszámú honfitársunk hagyta el Magyarországot, és a legtöbben Londont választják első célállomásként.
©
Nemoda Gyöngyi egy állást pályázott meg Angliában, most elemzőként dolgozik egy nemzetközi vállalatnál London pénzügyi negyedében
©
Borbély Krisztián azt tervezte, hogy három, legfeljebb négy év kemény munkával annyi pénzt gyűjt össze Angliában, hogy kerékpárboltot nyithasson Magyarországon. Álma hat év alatt teljesült. Igaz, nem Budapesten, hanem Londonban nyitotta meg saját üzletét, amit a nagy sikerre való tekintettel idén már ki is bővített (lásd kapcsolódó cikkünket).
©

Ismerje meg Krisztián történetét, nézze meg, milyen Londonban vállalkozni!

Sokan panaszkodnak az időjárásra, a rövid nyárra és a sok esőre
©
Kovács Anita doktornő és Honti Judit nővér kezelnek egy angol beteget egy magyar fogászatban Dél-Londonban. Főleg az alsó-középosztály tagjai veszik igénybe a jó hírű fogászat szolgáltatásait, ami egészségturizmussal is foglalkozik: a komolyabb kezelésekhez budapesti partnerüket ajánlják, a páciensek egy középkategóriás autó árát megspórolhatják, ha Budapestre repülnek.
©
Kávézóban dolgozó magyar fiatalok Oxfordban. Az alacsony szintű nyelvtudással kiérkezőket gyakran a konyhai munka és az ezzel elérhető minimálbér várja. A rátermettebbek az egyre gyűlő tapasztalattal és a fejlettebb nyelvtudással már gyorsan meg tudják mászni a munkahelyi ranglétrát.
©
Németh András a négyes metró építkezését hagyta ott, hogy több volt kollégájával együtt a számtalan londoni mélyépítkezés egyikén dolgozzon mint vezető mérnök
©
Nem ritkák azok a londoni házibulik, ahol csak magyar szót hallani. A legfrissebb statisztikák szerint több magyar él Londonban, mint Pécsett
©
Magyar biciklis futár érkezik haza lakásába Kelet-Londonban
©
Tipikus angol reggeli készül a vendégeknek egy londoni magyarok által bérelt házban
©
Betonba vésett nevek egy bérelt ház udvarán. Ahogy egyre jobb munkalehetőséghez jutnak a kiérkezők, egyre több itteni barátra tesznek szert, úgy távolodik a hazaköltözés lehetősége.
©
Angol kert és frissen mosott magyar ruha
©
Több nemzet keveredik egy nyugat-londoni bérházban, ahol csak a bérbeadó angol
©
Királyi posta, magyar postás
©
Ebédszünetben krokettező brókerek a londoni Cityben
©
Londoni nyár
©
Királyi család, utcai árus
©
Kocsma London vigalmi negyedében, a Sohóban
©
Éjszakai busz a dél-londoni Brixtonban
©
London City
©
Puskás Ferenc tetoválással érkezik meg egy rajongó a Tankcsapda londoni koncertjére Camden Townba. A kint élő tömegek miatt több magyar zenekar szervez koncertet az angol fővárosba.
©
Egyszerű ember vagyok, a boldogságot keresem, itt senki nem bánt. A szabadság a lényeg. Lehet erről álmodozni a panelek között, meg ki lehet jönni, és kipróbálni, milyen - vallja Akhim György, aki még néhány éve Szegeden élt, most pedig London fekete negyedében. Nem kér sokat az élettől, csak annyit, hogy békén hagyják, mindig legyen egy kis pénz a zsebében, és hát a hip-hop sem utolsó szempont (lásd kapcsolódó cikkünket).
©
Ismerje meg György történetét, nézze meg, milyen a magyar hip-hop Londonban!
A Túró Rudiért és egri borért nem kell Budapestig jönni, csak Észak-Londonig: az egyre több honvágyó magyar miatt nagy siker a hazai különlegességeket áruló Paprika Store. Hetente érkezik hűtős autó Magyarországról, ami a fő profilt nyújtó kolbászokat és füstölt húsokat hozza, amihez vásárolható hazai mustár és a pékség újranyitásával cipó is.
©
Felhőkarcoló Canary Wharfban
©
Szabó Sándor projektvezető egy nemzetközi cégnél a londoni Canary Wharf pénzügyi negyed egyik felhőkarcolójában. A kiszámítható kilátások vonzották.
©
Streifer Kata a londoni metrónál dolgozik, mielőtt 'duty train staff manager', azaz a vonatvezetők felettese lett, ő is metróvezető volt. Korábban a vendéglátásban dolgozott, sőt takarított is Angliában, ahová egy sikertelen német alapvizsga után érkezett. Tizenegy éve él Londonban, au pair vízummal érkezett 2001-ben.
©
Ismerje meg Kata történetét, nézze meg hogy lett a maga ura a londoni metrón!
Jónás Attila még orvosi pályája elején jár, viszont a magyarhoz képest máris hétszeres fizetésnövekedés fogadta az essexi kórházban, ahol dolgozik
©
Szendrői Balázs egyetemi tanár Oxfordban
©
Oxfordi diákok sportolnak
©
Gyertyás Csaba három és fél éve érkezett Londonba. Jelenleg egy négycsillagos szálloda konyhafőnöke. Dél körül érkezik, estig marad, a minimálbérnél jobban keres. Nem él nagy lábon Londonban, de elégedett a helyzetével, nem meggazdagodni jött a brit fővárosba. Mielőtt lelépett, még adott egy esélyt Magyarországnak (lásd kapcsolódó cikkünket).
©
Ismerje meg Csaba történetét, nézze meg, hogy ment a Pestről hozatott szakács Londonba!
Csetneki Máté ruhabolti eladóként dolgozott, amikor pár évvel ezelőtt kiment Londonba, de nem volt elégedett. Mindig is vonzotta a sportfogadás világa, így megpályázott idővel egy állást az egyik legnagyobb fogadóirodánál, több helyen dolgozott, majd a cég egyik észak-londoni irodájában lett üzletvezető.
©
Aki nem beszél elég jól angolul, annak a szállodák adnak munkát, de ez most a családfenntartásról szól, nem az én vágyaimról - mondja Vojnár Éva, aki több éve takarít Londonban (lásd kapcsolódó cikkünket).
©
Ismerje meg Éva történetét, nézze meg, milyen a modern rabszolgatartás!
Üstöki Zsuzsa angol nyelvterületen akart élni, hogy angoltanárként hitelesebb legyen, de miután összeházasodott angol férjével, Brightonban telepedtek le. Most magyar gyerekek beilleszkedését segíti (lásd kapcsolódó cikkünket).
©

Ismerje meg Zsuzsa történetét, nézze meg, milyen Angliában gyereket nevelni!

Londoni kilátás
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Csodálatos képek az év hazai természetfotósaitól - Nagyítás-fotógaléria

Idén rekordszámú, 315 pályázó nevezett 3401 fotóval összesen 14 kategóriában a GDF Suez - Év Természetfotósa fotópályázatra. Az első díjat Daróczi Csaba vehette át a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban , ahol a legjobb 104 munkából kiállítás is nyílt. A fotós második alkalommal nyerte el a díjat, és idén az Év természetfotója kitüntetést is kiérdemelte Szeánsz című képéért.

hvg.hu Nagyítás

Széll Tamás a világ legjobb szakácsai között versenyez - Nagyítás-fotógaléria

Megkezdődött a lyoni Bocuse d'Or szakácsverseny második napja, ahol a tizenegyes box versenyzőjeként szerepel az Onyx étterem sous-chefje, Széll Tamás. A zsűri tagjai szerint a tegnapi nyitónapon szereplő versenyzők átlaga nem volt kiemelkedően jó, ami elvileg még növelheti is Széll Tamás esélyét arra, hogy jó helyezést érjen el. Ugyanakkor a mai napon szerepelnek majd a mezőny erősségei is, a norvég Orjan Johanannessen, a dán Jeppe Foldager, a japán Noriyuki Hamada, vagy a hazai pályán versenyző francia Thibault Ruggeri.

Kiss Ádám, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Se munka, se térerő, remény mégis van - Nagyítás-fotógaléria

Budapestről nézve Északkelet-Magyarország maga a Sátántangó: se munka, se élet, se remény. Közelről nézve azonban meglátszik az a nem kevés ember; helyi tanítónők, Pestről jött értelmiségiek, papok és hittantanárnénik, vállalkozók és egyéb self-made manek, magyarok és cigányok vegyesen, akik küzdenek az itt élők jobb sorsáért. Az Age of Hope alapítvány egyik célkitűzése az ő munkájuk támogatása adományokkal. Karácsony előtt Fájon, Fulókércsen, Edelényben, Bódvalenkén jártunk az alapítvánnyal.

Fazekas István Nagyítás

Vadásszon Ön is madárral! - Nagyítás-fotógaléria

A hagyományos magyar vadászati formát mutatták be december elején a Magyar Solymász Egyesület tagja Nagypáli határában: a többezer éves metódus az UNESCO szellemi világöröksége 2010 óta. Magyarországon héjával, szirti sassal, vadászsólyommal űzik ezt az ősi sportágat. A solymászat nem tömegsport, bár a párszáz fős magyarországi táborral szemben Angliában több tízezer tagja van a nemzeti egyesületnek, Kanadától Franciaországon át Skandináviáig százezrek hódolnak ennek az idő- és pénzigényes vadászmesterségnek.

Kiss Ádám, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Ilyen volt: szuronyok és celebek Obama partiján - Nagyítás-fotógaléria

Kétszer esküdött, díszebéden, díszszemlén és katonai bálon is részt vett Barack Obama, aki ezzel megkezdte második elnöki ciklusát. Több mint félmillió ember, ezernyi biztonsági ember, szuronyok, celebek és rengeteg amerikai zászló. Nagyítás-fotógaléria Obama beiktatásáról.

Nagyítás

Vagy esznek, vagy fűtenek - Nagyítás-fotógaléria

Magyarországon családok ezreinek kell választania télen az otthon melege és az esti vacsora közül. Sokan ragadnak fejszét és vágnak ki egy fát a szomszédos erdőből, vagy hordanak be rőzsét, hogy legyen mivel fűteniük. Ennek következtében a rendszerváltás óta több észak- és kelet-magyarországi település mellől a falopások miatt szinte teljesen eltűnt a korábban egybefüggő erdő. Az élethez való jog része-e a fűtéshez való jog? Felülírja-e ez az állam és mások tulajdonhoz való jogát? Fotóriportunk a szegénységről, ami télen a legkegyetlenebb.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Legendás magyar fotósok otthonaikban - Nagyítás-fotógaléria

A magyar fotóművészet legendás tagjait kérte fel Urbán Ádám arra, hogy életművük legkedvesebb felvételével együtt fényképezhesse le őket otthonaikban. A kiállítás a Magyar Fotográfusok Házában, a Mai Manó Házban tekinthető meg.

Kiss Ádám, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Lance Armstrong: egy szuperhős bukása - Nagyítás-fotógaléria

Felgyógyult a rákból, zsinórban hétszer nyerte meg a Tour de France-ot, rákellenes mozgalmat indított. Az egész világ csodálta, miközben sikeresen rázta le magáról a doppingvádakat, végül mégis elbukta összes címét - Lance Armstrong a múlt héten beismerte: végig doppingolt. Nagyítás-fotógalériánk a kerekesről, aki hegyre ment fel, de onnan csak zuhanni tudott.