Fehér füst szállt fel a vatikáni Sixtus-kápolnára szerelt kéményből - ez azt jelenti, hogy a római katolikus egyház nyolcvan év alatti bíborosai megválasztották az egyház éléről február 28-án távozott XVI. Benedek utódját.

Szerda délután sikerült megválasztaniuk a pápaválasztó konklávén részt vevő bíborosoknak a február 28-án a katolikus egyház éléről távozott XVI. Benedek pápa utódját, az egyház 265. pápáját, ennek jelzésére este 7 óra után nem sokkal fehér füst szállt fel a Sixtus-kápolna tetejére erősített kéményből.

A vatikáni koreográfia szerint ha a bíborosok voksolásán megszületik a döntés az új egyházfő személyéről, akkor megszólalnak a Szent Péter-bazilika harangjai is - szerdán este ez is megtörtént.

A pápaválasztó konklávén résztvevő 80 év alatti bíborosok kedden este és szerdán délelőtt is szavaztak az új pápa személyéről, ám mindkét alkalommal fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolnára szerelt kéményből, vagyis sikertelen volt a pápaválasztás. Szerdán délelőtt és délután is kétszer-kétszer szavaztak a bíborosok az új pápáról, a délután során azonban a bíborosoknak sikerült megválasztaniuk az új pápát.

©
Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Megválasztották az új pápát - Nagyítás-fotógaléria

A kedd esti és szerda délelőtti fekete füst után a fehér is felszállt a Sixtus-kápolna kéményéből. A bíborosok így tudatták a világgal: sikerült pápát választaniuk. Az új pápa az argentin Jorge Mario Bergoglio lett, aki Ferenc néven foglalja el Szent Péter trónját - jelentették be a Szent Péter-bazilika erkélyén. Bergoglio a történelem első jezsuita pápája. Képes összefoglalónk az elmúlt két nap eseményeiről.

hvg.hu/MTI Világ

Fratelli e sorelle, buona sera - olaszul köszöntötte híveit az új pápa

A Szent Péter-bazilika erkélyéről köszöntötte a Szent Péter téren ünneplő híveket szerda este a frissen pápának választott Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros. Az új egyházfő olaszul szólt a tömeghez és elődjéért is imádkozott, illetve azt mondta, úgy tűnik, a "világ végéről" választottak pápát.

MTI Világ

Így választ nevet az új pápa

Miután a Vatikánban felszáll a fehér füst, az új pápának megválasztott bíboros egyik első dolga, hogy megmondja, milyen néven kíván uralkodni.