Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kedd esti és szerda délelőtti fekete füst után a fehér is felszállt a Sixtus-kápolna kéményéből. A bíborosok így tudatták a világgal: sikerült pápát választaniuk. Az új pápa az argentin Jorge Mario Bergoglio lett, aki Ferenc néven foglalja el Szent Péter trónját - jelentették be a Szent Péter-bazilika erkélyén. Bergoglio a történelem első jezsuita pápája. Képes összefoglalónk az elmúlt két nap eseményeiről.

Február 28-án XVI. Benedek pápa elköszönt a hívektől és bíborosaitól, majd helikopterrel Castel Gandolfóba, a nyári pápai rezidenciába repült. A tervek szerint áprilisban költözik a Vatikánban neki kialakított lakhelyre.
©
A Szent Péter-bazilika - a pápaválasztás előkészületei
©
Üres a Szent Péter-bazilika ablaka, ahonnan a pápa híveihez szól
©
A pápaválasztó konklávé kezdetére visszaszerelték a Sixtus-kápolna tetejére a kéményt, amelyből kijön a fehér vagy a fekete füst
©
A Sixtus-kápolna - itt tanácskoztak a bíborosok
©
XVI. Benedek viaszszobrát helyezik el a múzeumban
©
Összesen 115 bíboros érkezett a választásra. Képünkön Gianfranco Ravasi (balra) és Giuseppe Versaldi olasz bíborosok
©
Stáb munkában
©
Volt zarándok, aki a vállán kereszttel érkezett érkezett a Szent Péter térre
©
Mások térden állva fejezték ki hitüket
©
Összegyűltek a bíborosok
©
Bevonulás a Sixtus-kápolnába
©
Az ajtók záródnak, a bíborosokon kívül senki sem tudhatja, mi történt a Sixtus-kápolnában
©
Az első választás sikertelen volt: fekete füst szállt fel
©
Szerdán is sokan gyűltek össze a Szent Péter-bazilika előtt...
©
... ám pápát választani ekkor sem sikerült.
©
©
©
Egyre nagyobb a tömeg
©
Késő délután egy sirály is csatlakozott a bíborosok munkájához, aki percek alatt az internet sztárja lett.
©
Feszült figyelem, mindenki a kéményt nézi...
©
... végül a második napon, az ötödik szavazás alkalmával megválasztották az új pápát.
©
Ünnepel a tömeg
©
©
A harangok is megszólaltak
©
Svájci gárdisták vonultak a Szent Péter térre
©
Jean-Louis Tauran bejelentése a Szent Péter-bazilika erkélyén
©
Az új pápa az argentin Jorge Mario Bergoglio lett, aki Ferenc néven foglalja el Szent Péter trónját - a történelem első jezsuita pápájaként.
©
A köszöntők
©
Öröm Argentinában: könnyeikkel küszködő asszonyok egy templomban
©
©
©
Argentin katolikusok a Buenos Aires-i székesegyház előtt
©
Kövessenek minket a Facebookon is!
Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

A hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Meghalt Hugó Chávez, tüntetők elfoglalták a Fidesz-székházat, Matolcsy György letette hivatali esküljét, Alkotmány 2.0 - képes összefoglaló a hét fontosabb eseményeiből.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

A cserkészet világnapja - Nagyítás-fotógaléria

Február 22-e a világ cserkészeinek nem hivatalos ünnepnapja. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma, mely származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől mindenki számára nyitott. Alapítójuk Lord Robert Baden-Powell of Gilwell ezen a napon született 1857-ben. A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában körülbelül 8.000 cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében. A cserkészet pedagógiai alapjai, a kiscsoportos rendszer és cselekedve tanulás pedig aktuálisabb, mint valaha. Képes összeállításunkban a cserkesz.hu segítségével mutatjuk be e csodálatos közösséget.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

700 év után először mondott le pápa - XVI. Benedek pályafutása - Nagyítás-fotógaléria

A Bajorországban 1927. április 16-án Joseph Alois Ratzinger néven született XVI. Benedek fiatalként tagja volt Hitlerjugendnek, majd részt vett a második világháborúban is, a hadseregből azonban dezertált. A háború után lépett be a katolikus szemináriumba, 1951-ben szentelték pappá. Pápává 2005. április 19-én választották, II. János Pál pápa halála után. Pápaként elítélte az egyneműek házasságát, az eutanáziát és az abortuszt, de Twitter-oldalt és email-fiókot nyitott. XVI. Benedek pontifikálása alatt komoly botrányt kavartak a papok elleni, pedofíliával kapcsolatos vádak, valamint a pápa komornyikjának szivárogtatása.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Volt egyszer egy magyar film – Nagyítás-galéria a legemlékezetesebb figurákról

Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagy ívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt. A 2013. február 20. és április 30. között látogatható fotókiállítás a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit mutatja be munka közben ellesett pillanatokkal, az elmélyült koncentráció és az alkotás folyamatának különleges élményével megajándékozva a kiállítás látogatóit. A leghíresebb magyar filmek nagyjelenetei is felvillannak egy-egy képkocka erejéig, többek között a Macskajáték, a Mephisto, A tanú és a Szerelem című filmek emlékezetes jeleneteibe, kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk.