Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma van a könyv világnapja, bár nyilván kérdés, szüksége van-e egyáltalán a könyvnek egy kinevezett ünnepnapra. Az UNESCO április 23-án, Shakespeare és Cervantes halálának napján a könyvek tiszteletének fontossága mellett az olvasás élményére hívja fel a figyelmet. A könyv a legnagyobb csoda, a hatalomhoz és a boldogsághoz vezető egyetlen út, elmélkedett Gorkij, és ehhez talán még azt lehet hozzátenni: ha valaki az olvasás szerelmese lesz, biztos lehet abban, soha nem csalják meg. Montesquieu-nek is igaza van: a könyv bűvös talizmán, Victor Hugo szerint a könyv hideg, de biztos barát. Az ünnep a számvetésre is jó. Melyik a kedvenc könyvem, mit olvastam utoljára, melyik lesz a következő. Jó hír, hogy a vasárnap este zárult jubileumi, XX. Nemzetközi Könyvfesztiválon rekordszámú közönség volt, nem olyan jó, hogy a világon több mint 1 milliárd ember még soha nem részesült az olvasás élményében. Mark Twain úgy látta, egy olyan ember, aki nem olvas könyveket, semmivel nem különb annál, mint aki nem tudja elolvasni őket. Összeállításunk azt bizonyítja, a világ szereti a könyveket, mert olvasni nemcsak hasznos, hanem örömforrás is.

Nyomda a 16. században
©
A tanulás útján: iskolás fiúk Mao Ce-tung kis piros könyvének tanulmányozása közben
©
Olvasó gyermekek 1880 körül
©
Szovjetunió: olvasóterem a Lenin Állami Könyvtárban
©
Tongeren, Belgium: papirusz-kódex egy európai papirusztekercsekről szóló konferencia sajtótájékoztatóján 2007. november 7-én
©
Meditáció - avagy ''Madame Monet a kanapén'' Claude Monet alkotásán 1871-ből
©
Franciaország: Pershing tábornok bejegyzése a látogatók könyvébe Gouraud tábornok társaságában 1938 körül a párizsi Diadalív (Arc de Triomphe) alatt
©
Budapest, 1960 - tankönyvek készülnek az Egyetemi Nyomdában. Az új összehordó gép húsz ember munkáját végzi.
©
Széchényi Ferenc 1802. november 25-én a bécsi Magyar Kancelláriához benyújtott ajándékozó-alapítólevelében ajánlotta fel teljes könyvtárát, kép-, szobor- és éremgyűjteményét a nemzetnek. Az uralkodó, I. Ferenc másnap aláírta és kiadatta az ünnepélyes királyi oklevélbe foglalt alapító okmányt, mely a mai Országos Széchényi Könyvtár születését jelentette. A képen a könyvtár egyik raktárhelyisége látható.
©
Kézzel írott ABC könyv a XVII. század első feléből, a korábbi Lenin Állami Könyvtárból
©
Bibliaolvasás - Jean-Baptiste Greuze festménye nyomán P. F. Martenasie által készített metszet 1759-ből
©
1494-es ősnyomtatvány az Országos Széchényi Könyvtárban.
©
A hebroni Zahdeh család koránolvasás közben
©
Hongkongi könyvvásár, melyen több mint 475 kiállító és több ezer látogató vett részt
©
Fehéroroszország: gyermekek éneklik a himnuszt. A tankönyv első leckéjét Alekszander Lukasenka elnök portréja gazdagítja.
©
London, 2006. március 30. - az angol irodalom egyik legfontosabb műve, William Shakespeare 1623-ban megjelent First Folio kötetének másolata a Sotheby's aukciós ház árverésén. A művet összesen 730 példányban nyomtatták ki, mely történeti drámákat, komédiákat és tragédiákat tartalmaz.
©
Látogatók a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron kiállított Brockhaus enciklopédia körül
©
Németország, Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár: kíváncsiskodó a német színésznő, Gudrun Landgrebe életét bemutató könyv tanulmányozása közben
©
Németország: fából készült, 11 méter széles installáció a 2004-es Lipcsei Könyvvásáron. A ''kék kanapénak'' nevezett könyvön minden nap 10 és 18 óra között olvasták fel az előre leadott írásokat. A vásáron 30 ország több mint 2100 kiadója mutatta be műveit közel százezer látogatónak.
©
Isztambul - operatőr pihenője a Forma-1 2005-ös Török Nagydíjának első szabadedzésén
©
Németország: hölgyek az 58. Nemzetközi Frankfurti Könyvvásáron
©
Kína, Anhui tartomány - feszült figyelem: oktatás egy vidéki általános iskolában
©
Hubay Miklós nagyváradi születésű Kossuth-díjas író, műfordító, dramaturg budapesti otthonában
©
Károli Gáspár: Szent Biblia - közismertebb nevén ''Vizsolyi Biblia'' - az első teljes magyar nyelvű bibiliafordítás 1590-ből. A Ráday-könyvtár tulajdona. A kép 2001. szeptember 6-án készült.
©
Munkások a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó tankönyvraktárában 2007. júliusában
©
Budapest, 2005. július 16. - az első vásárlók a Libri Stúdium Könyvesboltban, ahol hajnali egy órától árusították J. K. Rowling ''Harry Potter és a félvér herceg'' című könyvét.
©
Budapest 2012. július 3. - archívumkezelők dolgoznak a feldolgozásra váró könyvek közt az Artchivum Művészettörténeti Dokumentációs Kutatóintézet és Adatbázis központjában
©
A Koobe e-könyv olvasója. Ez volt az első hivatalosan forgalmazott eInk-alapú, magyarországi támogatással is rendelkező digitális eszköz 2009 júniusában.
©
Mára pedig mind jobban terjed: e-könyvet olvasó fiatal 2012 augusztusában
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Hídavatás: a Margit híd története – Nagyítás-fotógaléria

A Margit híd felújítása az évtized végére halaszthatatlanná vált. A több mint két évig tartó rekonstrukció során mind műszaki, mind műemléki szempontból megújult Budapest második állandó Duna-hídja. Nagyítás-fotógalériánk a híd múltját és jelenét idézi meg.

hvg.hu Nagyítás

Mi lesz veled, Várbazár? - Nosztalgikus Nagyítás-fotógaléria

A Várbazár 1875 és 1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, árkádsorai üzletekkel voltak tele, majd szobrászműhellyé alakultak át. A bazár a második világháború alatt súlyosan megrongálódott. Itt működött 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Park, népszerű nevén az "Ifipark", mely hamar a budapesti fiatalok kedvenc szórakozó helyévé vált, mígnem 1984-ben a feljáró kőkorlátjának leomlása miatt bezárták. Az azóta lepusztult, leromlott állagú Várbazár felújításáról november 9-én hozott határozatot a kormány. A Várbazár rekonstrukciós tervei között szerepel a vízhordó lépcső melletti mozgójárda megépítése, a palota körüljárását biztosító gyilokjáró kiépítése, 1600 négyzetméteres földalatti rendezvényterem, valamint az egykori Ifipark helyén olcsóbb éttermek és sörsátrak létesítése.

NIZS, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Margaret Thatcher életútja képekben - Nagyítás-fotógaléria

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton. Thatcher a kormány 1979-es megalakulása után az infláció és a költségvetési hiány csökkentésére irányuló gazdaságpolitikát indított, ami az addiginál magasabb alapkamattal, magasabb adókkal és kiadáscsökkentésekkel járt. Az egykori brit miniszterelnök 87 éves volt.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Picasso kalandjai - Nagyítás-fotógaléria

Pablo Picasso élete nyitott könyv: minden oldalát maga írta, festette, formázta, esetleg a betűk rajzolatát is maga találta ki. Néhány izmus vele kezdődött, másokhoz csatlakozott és tőle lett az, ami, de leginkább: Picasso maga volt az irány. Spanyolul és franciául írt verseket, színdarabokat, és bár kéziratai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, ennek is művészi okai voltak: úgy gondolta, egyénisége elveszne egy olyan szabályrendszerben, melyhez neki semmi köze. Az 1973-ban készült Picasso kalandjai című film abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról. Picasso utolsó felesége Jacqueline Roqeu volt. Picasso 1973-ban bekövetkezett halálát követően tizenhárom évvel később Jacqueline saját kezével vetett véget életének.

HVG Nagyítás

Volt egyszer egy Népstadion - Nagyítás-fotógaléria

1953-ban vette birtokba a labdarúgás kedvelő magyar közönség a Népstadiont. Most annyi nagy sportcsata és koncert után a Magyarország-Finnország mérkőzéssel véget ér egy korszak, új Puskás Ferenc Stadion épül. Vagy mégsem?