Tetszett a cikk?

A méhfarkas egy magányos kaparódarázs, amelynek világszerte 140 faja létezik. A méhfarkasok rendszerint nemzeti parkokban élnek Európa-szerte, bár az utóbbi időben az emberek egyre többükkel találkozhatnak a házuk táján, a hátsó udvarokban. Általában békés teremtmények, virágporon, pollenen élnek. Párzás idején azonban hatalmas bányászokká és könyörtelen gyilkosokká válnak.

Egész nap ásnak és vadásznak. A nőstény méhfarkasok képesek a saját testüknél is nagyobb kavicsokat vinni, naponta akár több maroknyi kavicsot is szállítanak, hogy megépítsék földalatti járataikat a homokos talajban.

A méhfarkasok ilyenkor mézelő méhekre vadásznak, fullánkjukkal megcsípik, majd megbénítják őket, így reptetik zsákmányukat a fészekbe. Lárváikat a háziméhekkel etetik úgy, hogy  bábbá bugyolálják őket, amelyet a lárvák fészkéül szolgáló sejtekhez illesztenek.

*

Területükön körülbelül egy tucat fészket vagy üregeket építenek, amelyek belül 1-2 négyzetméteresek. A kolónia tagjai az üregeiket 20-30 centiméterre ássák egymástól.

Az év nagy részében a méhfarkasok virágporral táplálkoznak. Az első darazsak a fészeknek megfelelő hely kiválasztása után fáradhatatlan ásásba kezdenek. Néhány napon belül 2-3 maroknyi homokot ásnak ki, eltakarítják a szükségtelen darabokat.

©

A nagy kavicsok mozgatására a méhfarkasok saját állkapcsuk és szárnyaik erejét mozgósítják.

©
©

A terület takarítása idején a méhfarkasok magasan repülnek, hogy megfigyeljék a környezetet. Amikor eltávolítják az anyagot az alagútból, mindig hátrafelé mozognak, majd ’’söpörnek’’, kitakarítják az ösvényt, egészen az üreghez vezető útig. Itt folytatódik az ásás.

Ha ember érkezik a területre – például egy homokozni vágyó gyermek –, a méhfarkas visszasiet az üreghez, hogy megfigyelése alatt tarthassa azt. Miután ismét egyedül marad, folytatja a munkát.
 
Minden méhfarkasnak saját ürege van. Amikor a terület külleme átalakul, a méhfarkasok elveszítik tájékozódó képességüket, nem találnak oda saját kis odújukhoz. Ekkor üregről-üregre repülnek, hogy a feromonok alapján megtalálják a sajátjukat.

Bár úgy tűnhet, hogy nincsenek ellenségeik, a méhfarkasok mindenkit annak tekintenek, aki tojásaikat fenyegeti. Ha ásás közben kukaccal, vagy bármely más földalatti lénnyel találkoznak, egyszerűen a felszínre hozzák őket.

©
©
©
©

Mielőtt kimenne vadászni, a méhfarkas magasra repül fel és a területet egyre szélesedő koncentrikus körökben repülve fürkészi, megjegyezve a visszatérést. Három-négy körkörös fordulat után a könyörtelen ragadozó fejek közvetlenül a vadászterületre szegeződnek.

©

Amikor a méhfarkas elkap egy méhet, azonnal befecskendezi bénító hatású nedvét. Amíg ez nem hat, légi dulakodás kezdődik, melynek során a méh a földre esik. A méhfarkas ekkor megkeresi rajta a legjobb fogást, majd lassan felmászik egy közeli növény tetejére, ahonnan áldozatával könnyedén felemelkedhet.

Amikor egy zsákmányul ejtett méhet visznek a méhfarkasok, a repülési mintázatuk nem túl komplikált: a méhfarkas feje közvetlenül az üreg felé irányul. Ha megtalálta az üreget, s ha a nyílás elég nagy mindkettejük számára, egyenesen berepül a zsákmánnyal. Ha a nyílás kicsi, a méhfarkas ásni kezd – anélkül, hogy leejtené a jobb sorsra érdemes méhet. A munka után a méhet az üreg bejárata elé ejti.

Ha az üreget megtalálta, és a bejáratot kitakarította, a méhfarkas visszatér a le- és elejtett zsákmányért, majd behúzza az üregbe. Amikor áldozatát felkapja, ösztönösen újra befecskendezi mérgét, majd igyekszik jó fogást találni a méhen, végül egy pillanat alatt eltűnnek az alagútban.

©
©
©

A háziméh a lárvák eledeléül szolgál minden fészekalji sejtben. Amikor a lárva kikel, elfogyasztja a zsákmányolt méh belsőségeit. A méhfarkas ezt követően felszínre hozza a méh megemésztetlen maradványait. Az üreg előtt felejtett méhet hamar megtalálják és lefoglalják a hangyák.

©
©
©

Egy nap egy másik darázs (Cerceris darázs) jelent meg a méhfarkasok megfigyelt területén. Az ő viselkedése teljesen különbözött a háziakétól: míg a méhfarkas 2-3 héten keresztül ás és vadászik, az új darázs egy nap alatt befejezte a költözést. Elment vadászni, tíz percen belül visszatért az áldozattal. Egy nap alatt több mint tíz szarvasbogarat hozott a fészkéhez, majd elhagyta a területet. A méhfarkas 3-5 méhet ejtett egy nap alatt, viszont a vadászás 1-2 órát vett igénybe.

A következő, multiexpozícióval készült fotón egy másik darázs (Cerceris darázs) üregbe érkezését követhetjük nyomon.

©