1998-ban könnyek között debütált az osztrákok ellen, és most kedden a svédek elleni barátságos meccsen védett utoljára a magyar válogatottban Király Gábor. A válogatottsági rekorderségen túl a Hertha BSC és a Crystal Palace korábbi kapusa karizmájával, hozzáállásával a magyar foci elmúlt 20 évének legmeghatározóbb játékosává vált. Galériánkban a Európa-bajnoki rekorder Király pályafutásának legfontosabb pillanataiból szemezgettünk.

Az első válogatott meccsen, Ausztria ellen, 1998-ban. Nem akármilyen bemutatkozás volt. Itt a képen látható mozzanatnál még Vastic túljutott a magyar kapuson, de később Tony Polster tizenegyesét már kivédte Király. A magyar válogatott végül 3-2-re győzött. Király a meccs után a meghatódottságtól könnyek között nyilatkozott.
©
2003-ban a svédek elleni hazai meccsen. Lisztes hiába egyenlített, Henrik Larsson góljával végül a svédek nyertek a Népstadionban.
©
2004-ben a németek elleni emlékezetes felkészülési meccsen, Kaiserslauternben, ahol Torghelle góljainak köszönhetően nyertek a magyarok.
©
A Hertha Berlinnél töltötte pályafutása legkiemelkedőbb éveit 1997 és 2004 között. A Bajnokok Ligájában és az UEFA kupában is bizonyított. A képen csapattársának, Dick van Buriknak gratulál egy gól után.
©
Már a TSV 1860 München kapusaként 2013-ban a Borussia Dortmund elleni meccsen. A ''kisebbik'' müncheni klubnál 168 meccsen állt a kapuban.
©
A Feröer elleni Eb-selejtező előtt. Sok múlott a meccsen, hiszen csak a győzelemmel maradt esély az Eb-szereplésre. A győzelem, ha nehezen is, de összejött, Böde két góljával 2-1-re nyert a válogatott.
©
Toulouse-ban, a magyar csapat edzése közben.
©
Két ikon csatája: Király Gábor és Christiano Ronaldo a magyar-portugál, 3-3-as döntetlennel záruló meccsen. Az eredménnyel csoportelsőként jutott tovább a magyar csapat, ahol Belgium következett.
©
Királyon nem múlott: 40 évesen is biztos pont volt a védelemben, szinte hiba nélkül hozta le a magyar válogatott mind a négy Eb-meccsét.
©
A 2016-os Eb-n, a Belgium elleni nyolcaddöntő előtt.
©
A belgák elleni kiszolgáltatott helyzetben már ő sem tudott segíteni. De ez sem változtatott azon, hogy a franciaországi Eb egyik legnagyobb védését mutatta be Kevin De Bruyne szabadrúgásánál.
©
Dedikálás a magyar szurkolók között az Eb-n. Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, Király volt a torna legnépszerűbb magyar játékosa.
©
A híres mackónadrág. Magyarországon az Eb alatt divatba jött munkahelyeken és az utcán is a viselet, sőt még külföldi tévések is magukra öltötték a szürke nacit.
©
Az utolsó válogatott meccsen kapott emlékplakettel, és az őt tapsoló Juhász Rolanddal, akivel együtt köszöntek el a válogatott szerepléstől.
©
Az utolsó válogatott-találkozóra különleges, nemzeti trikolór kesztyű dukált.
©
Ha a keddi magyar-svéd meccs végeredményére nem is, de Király Gábor búcsúztatására évek múlva is emlékezni fogunk.
©