Egy európai nagyváros egyébként rendezett utcáin vagyunk, és amerre csak a szem ellát, színes bőrű, láthatóan boldog fiatalok vonulnak, óriási tömegben. A levegő sűrű a sufni-tuning grilleken sülő kecske-, hal- és csirkehús illatától, valamint a vastag felhőkben felszálló marihuánafüsttől. És remeg. Ez utóbbi jelenség a több tízezer wattot felvonultató hangfal-hegyeknek, a sound-systemek földöntúli hangerejének köszönhető. Remeg az élő hús is rendesen, úgy tűnik, a karib közösség fiatal tagjai közül nem sokan szenvednek testkép-zavarban. Tündöklő jelmezek, csillámpor és gyöngyök, testet alig takaró, szuggesztív öltözékek. A standardnak kikiáltott beach body nem előfeltétel, sőt. Súlyos basszusok vezetik a mozgást, szól a soca, a reaggeton, a dancehall és a jungle, vérbő, illetlen táncban az egész utca, rázzák a twerket, úton útfélen megy a daggering. Szóval a kontinens legnagyobb utcai fesztiválja még mindig egyetlen óriási, fergeteges, féktelen B.U.L.I., csupa nagybetűvel.

Korán érkezünk, hétfő délelőtt 10 körül még csak a készülődés zajlik. A vasárnapi, úgynevezett családi napon végig zuhogott az eső, talán ez is belejátszik a szokásosnál lassabb ébredésbe.
©
©
Évről évre emelkedik a bűncselekmények száma, olvassuk mi is a statisztikákat, az idei év sem kivétel. Mégis, a helyszínen ebből nem sokat érzékelünk, erős a rendőri jelenlét, de nem fenyegető, nincs feszkó, természetesen veszi mindenki, a dolog velejárójaként, egyébként pedig általános jófejség, barátságosság van.
©
©
Bár egész nap együtt iszik, szív és táncol több mint egymillió ember, egy-két kivételt leszámítva nem találkozunk kikészült, hullarészeg, túl-bulizott alakokkal, mint egyik-másik zenei fesztiválon. Lazaság van, buli van, tömeg van, de mégis működik és vállalható az egész.
©
Délután 2-re tetőzik a népsűrűség, szinte mozdulni sem lehet a felvonulási útvonalon. A mellékutcákban is rengetegen vannak, mindenki táncol, vagy a házi kifőzdék valamelyikéből falatozik. Kötelező kiegészítő a kézbe a jamaikai sör, a dobozos Red Stripe.
©
©
©
©
A Carnival legbelül még ma is az, aminek az 50-es években indult, a helyi közösség, az összetartozás, az elfogadás és a szolidaritás ünnepe. Érdemes szem előtt tartani, hogy a 8 milliós Londonban vagyunk, és ez egy minden tekintetben nyitott tömegrendezvény, az utcák csak a forgalom elől vannak lezárva, egyébként bárki bármikor be- és kisétálhat.
©
©
A karneválon a részvétel ingyenes, az embertömeg ennek megfelelően elképzelhetetlenül hatalmas. Ha ebben a kontextusban nézzük, kis túlzással akár csodának is nevezhetnénk az egész jelenséget: ebben a világban, ahol a politika láthatólag csak a minél szélesebb és mélyebb árkok ásásával van elfoglalva a nap minden percében, ahol a médiát figyelve állandó rettegésben illene élni, össze tud mégis jönni ennyi eltérő identitású, hátterű, életmódú ember, és félre tudja rakni a különbözőségeit pár napra.
©
©
Peace, love unity, az energiák áramlása – nagy szavak, nem is ragozzuk tovább. A lényeg, hogy a Notting Hill Carnival tehát minden negatív hírrel ellentétben köszöni, nagyon is jól van, és vár mindenkit, aki szereti jól érezni magát, de közben másokra is oda tud figyelni. One Love!
©