szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2009-es pandémiás influenzajárvány idején alkalmazott vakcinák nem emelték észrevehetően egy neurológiai zavar, a Guillain-Barre szindróma előfordulását - közölték kutatók szerdán a The British Medical Journal (BMJ) című szakfolyóiratban. A vizsgálat egy 35 éves múltra visszatekintő, a kiegészítő szert (adjuvánst) is tartalmazó influenzavakcinák biztonságosságára vonatkozó teszt része.

1976-ban az Egyesült Államokban egy "sertésinfluenza" elleni immunizálást leállítottak, miután az orvosok a Guillain-Barre szindróma előfordulási kockázatában hétszeres emelkedést tapasztaltak. Az ezt követő, a szezonális influenza elleni vakcinák mellékhatásait vizsgáló tanulmányok vagy nem találtak emelkedést a kockázatban, vagy csak kis mértékű kockázatnövekedést állapítottak meg. Az influenza elleni vakcina veszélyességéről szóló vita így azóta is zajlik.

©

A Guillain-Barre szindróma egyike az autoimmun betegségeknek, amelyekben az immunrendszer a saját szervezet ellen fordul, a gyulladás elsősorban a perifériás idegeket érinti. Igen ritka betegség, évente 100 ezer emberre vonatkoztatva 0,4-4 esetben fordul elő, melyeknek 3-10 százaléka halálos. A mostani tanulmányt - melyet az európai járványügyi központ, az ECDC támogatott - öt európai országban, 50 millió ember körében folytatták le. Ezekben az országokban adjuvánssal készített influenzaellenes vakcinát használtak a H1N1-járvány idején. A kiegészítőszer erősíti az immunválaszt, így növeli a védőoltás hatékonyságát.

A tanulmány értékelésekor nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vakcinálás növelte volna a Guillain-Barre szindróma előfordulási kockázatát. A vizsgálat során összesen 104 Guillain-Barre szindrómás esetet azonosítottak. A H1N1-influenza 2009 áprilisában bukkant fel először Mexikóban és az Egyesült Államokban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009. június 11-én nyilvánította a járványt pandémiává, amely világszerte legalább 18 449 áldozatot szedett. A világjárvány hivatalosan 2010 augusztusában ért véget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Törvénytelenül vonták ki a piacról a H1N1 tesztjét

A Fővárosi Bíróság csütörtöki, jogerős ítélete szerint törvénytelenül vonták ki a Diagon Kft. H1N1 tesztjét a piacról, emiatt nemcsak az államot, hanem a céget is jelentős kár érte, ezért kártérítési pert indítanak - közölte a tesztet gyártó Diagon Kft.

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Ceglédi: Egy halott csecsemőről