szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Negyven fölöttiek megmondták, hogy mit lenne tanácsos elkezdeni már harmincévesen. Hasznos dolgok az élet minden területén, amiket szeretünk elodázni, de később nagyon megbánjuk.

Mark Manson amolyan self-made man, 2007-ben kezdte tanácsadói karrierjét, amikor egy férfi odament hozzá a bárban, hogy segítsen neki nőzni. A randiguru 2013-ban elkezdett az élet nagyobb dolgaival foglalkozni, weboldalán pedig megosztja bölcsességeit. Nemrég támadt egy ötlete: 30 évesen leírta, hogy mit tanácsolna húszéves önmagának, majd rájött, hogy ugyanezt megkérdezi azoktól, akik minimum egy tízessel idősebbek mint ő. Mit tanácsolnak egy harmincasnak azok, akik már túl vannak rajta? Több mint hatszázan írtak neki, ezekből a levelekből szedte össze a 10 legfontosabb dolgot, amire nem gondolunk harmincévesen, pedig kellene.

Kezdjen el spórolni most

Szinte minden válaszadó levelében valahogy benne volt, hogy már 30 éves korban el kellett volna kezdeniük gondolni a nyugdíjas évekre, de legalábbis visszafizetni a tartozásaikat. Többen azt mondják, hogy azt kívánják, bár félretették volna keresetük 10 százalékát, mert hiába tűnt úgy akkoriban, hogy biztos lesz a jövőjük, egy válás, vagy egy egészségügyi probléma teljesen padlóra tette őket. Ehhez képest egy ötvenéves nő, aki harmincévesen nagyon keveset keresett, és egyedül nevelte két gyerekét, figyelt arra, hogy még a kicsiből is spóroljon, így most stabil pénzügyi helyzetben van, életében először.

©

Kezdjen el figyelni az egészségére azonnal

Ez a tanács is ott volt minden válaszban: arra figyelmeztetnek az idősebbek, hogy nem vagyunk felkészülve arra, hogy a testünk milyen gyorsan le tud robbanni. Egy 55 éves férfi azt írja: "a fejedben 10-15 évvel fiatalabbnak gondolod magad. A tested egészen mást mond". Azt is leszögezik, hogy azért is nehéz ezzel szembesülni, mert nem vagyunk hajlandóak észrevenni a változásokat. Rákosok, szívinfarktusosok, cukrosok, mindenféle betegséggel küzdők egyöntetűen azt írták: "ha visszamehetnék az időben, egészségesebben étkeznék és sportolnék. Akkoriban kifogásokat kerestem. De nem tudtam, mi következik".

©

Kezdje el lekoptatni a rosszakarókat

Ne toleráljon olyan embereket, akik rosszat tesznek. "Még pénzügyi okoból se. Még érzelmi okokból se. Még a gyerekek, vagy a konvenciók miatt se". Ezt egy 52 éves nő írja, a hatszáz levélből ez volt a harmadik legfontosabb dolog, ami kiderült. Nem szabad olyanokkal barátkozni, akik valamilyen módon károsan hatnak ki az ember életére, viszont erősíteni kell a kötelékeket a "jó" emberekkel a környezetünkben. "Olyan emberekkel vedd körül magad, és csak olyanokkal randizz, akik a legjobbat hozzák ki belőled, szeretnek és elfogadnak téged".

Ön mit tanácsolna?
"Vedd ki a kezed a biliből" - Olvasóink megírták, hogy ők mit bántak meg.

Törődjön szeretteivel

Rímel az előzővel, és sokszor halljuk mindenfelől, nem hiába. A legtöbben azt írják idősebb korban, hogy bárcsak több időt szenteltek volna barátaiknak és családjuknak. "Mindenki életében történnek tragédiák. Légy az a személy, akire számíthatnak a többiek. Azt hiszem 30 és 40 között kezdenek el megtörténni a "szar" dolgok, amire sose gondoltál volna: szülők meghalnak, társak meghalnak, barátok elválnak, megcsalnak, nők elvetélnek" – írja a 40 éves Rebecca.

©

Kezdjen el fókuszálni

Van egy csomó álmunk, és ez húszévesen még csodás, azonban eljön az az idő, amikor rá kell jönnünk, hogy mindegyiket nem tudjuk megvalósítani. Az idősebbek azt mondják, harmincévesen el kell kezdelni fókuszálni, és egy vagy két olyan dologgal foglalkozni, amiben nagyon jók lehetünk. Azt is elmondják azonban, hogy károsnak tartják, hogy 18-20 éves korukban arra lettek kényszerítve, hogy hivatást válasszanak, a legtöbbjük szerint a harmincas évek azok, amikor megtalálja az ember, hogy mihez ért és mit szeretne igazán csinálni. Ez azonban azzal is jár, hogy ilyentájt lejár a határidő, hogy halogassunk, akár más emberek elvárásai, esetleg vélt vagy valós félelmek miatt. "Azt mondanám 30 éves önmagamnak, hogy ne törődj azzal, mit gondolnak mások, ismerd fel természetes adottságaidat, erősségeidet és szenvedélyedet. Építsd az életed ezek köré" – tanácsolja az 58 éves Sara.

Ne féljen kockázatot vállalni

Az előző pont továbbgondolása a hatodik leggyakoribb tanács: még meg lehet változni, csak elég bátornak kell lenni hozzá. Ne engedjünk a társadalmi elvárásoknak, se karrierünkkel, se családi státuszunkkal kapcsolatban. "Kevesebb félelem, kevesebb félelem, kevesebb félelelm. 50 éves leszek jövőre, és csak most tanulom a leckét. Annyira determinálta az életemet a félelem 30 éves koromban. Hatással volt a házasságomra, a karrieremre és az énképemre, méghozzá negatívan. Hibáztam, amikor attól tartottam, hogy kudarcot vallhatok. Ha újrakezdhetném, több kockázatot vállalnék."

Ne hagyja abba a tanulást

Nem feltétlenül az iskolapadban, de az élet bármely területén lehet fejlődni még harmincéves kor felett. Aki azt gondolja, ciki diplomát szerezni, vagy kurzusokra járni felnőttként, az sokat veszíthet.

©

Úgysem tud semmit

Szálljon le a magas lóról! Az az igazság, hogy hiába hiszi azt, hogy tud mindent a világról, és hogy mi történik körülöttünk, téved. A levélírók azt mondják, legfeljebb öt évre tudunk előre tervezni, de az sem szokott bejönni. A megoldás: legyen nyitott, és ne vegye túl komolyan saját magát.

Invesztáljon a kapcsolataiba

Sok negyven fölötti bánja, hogy nem vette komolyan a kapcsolatait harmincévesen, és nem maradt olyan ember mellett, akibe szerelmes volt, vagy akire számíthatott. Főleg a magányosok sírják vissza azt az időt, amikor elszalasztottak egy ilyen lehetőséget.

©

Tisztelje önmagát

A fentiek kvintesszenciája a 10. pont, amit a hatvanéves Nancy így fogalmaz meg: "Légy egy kicsit önző, tégy valamit magadért mindennap, valami mást minden hónapban, és valami egészen különlegeset minden évben". Egy másik negyvenes nő egyszerűen azt tanácsolja: "Légy kedves magadhoz!".

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához