szerző:
BI
Tetszett a cikk?

Nemrég bemutattunk egy rendhagyó módon tanító gimnáziumi angoltanárt, akit a cikk megjelenése után egy nemzetközi internetes közösség több mint ezer dollárral jutalmazott. A dogecoinosok támogattak már bobcsapatot, kenyai ivóvíz-projektet és autóversenyzőt is.

„Biztos valami kandi kamerás átverő-show része az egész!” – ez volt az első reakciója Prievara Tibornak, amikor megkereste a Dogecoin-közösség, hogy pénzzel támogatnák, mert nagyon megtetszett nekik az egyedi angoltanítási módszere. Ennek lényege többek közt, hogy a diákok nem kapnak negatív értékelést (pl. egyest), hanem pontokat gyűjtenek a különböző teljesítményekért. Ebbe az is belefér, hogy a tanulók maguk választják meg, miből, mikor írnak dolgozatot, vagy miből készülnek fel. A digitális technológiát is előszeretettel használó pedagógusról bővebben itt olvashat.

A hvg.hu-n nemrég megjelent cikket találta meg a nemzetközi Dogecoin-közösség – tudomása szerint egyetlen – magyar tagja, az ott takerone névvel szereplő, civilben netes programozó fiatalember. Az interjúról eszébe jutottak a középiskolás évei, amikor is ő számított a legrosszabb tanulónak pusztán azért, mert kicsit másképp gondolkodott, mint az „egyenoktatásra” berendezkedett rendszer. A másként gondolkodás nála azt jelenti, hogy az átlagostól jóval magasabb az intelligenciahányadosa (jelenleg a Mensa HungarIQa tagja). Az átlagtól való eltérést sem negatív sem pozitív irányban nem tolerálta az iskola, így ő is deviánsnak számított.

©

Prievara Tibor módszere szerinte pont arra kiváló példa, hogy igenis lehet – még a mai újra az egyeniskola irányába mozduló rendszerben is – az eltérő érdeklődésű, felkészültségű, képességű gyerekeket hatékonyan oktatni.

Takerone fellelkesedett, és meghirdette a dogecoinosok között a Doge4Teacher nevű projektet. Leírta a cikk alapján a tanár úr módszereit, pár szóval bemutatta a magyar oktatási „ellenreformot”, és kérte a tagokat, hogy támogassák Prievarát. 72 óra alatt több mint ezer dollár értékű virtuális valuta gyűlt össze, ami valós pénzként végül a tanár számláján landolt. Az örömhírről a "Dogecoin-aktivista" a hvg.hu székházában rögtönzött beszélgetésen tájékoztatta a pedagógust, aki még sokáig átverésnek hitte a jótékony gyűjtést.

A Dogecoin egy úgynevezett kriptovaluta (cryptocurrency), egy digitális/internetes pénz. Nevét a 2013-ban nagyot robbanó mémről, Doge-ról kapta, amely egy japán eredetű, shiba inu fajtájú kutyát ábrázol. Az egész egy, az elszaporodó digitális pénzeket és a Bitcoin körüli felhajtást kifigurázó viccnek indult. Az "alapító" egy bizonyos Jackson Palmer, aki egy vicceskedő Twitter-üzenetettel indította el útján az ötletet 2013 decemberében, mondván ő majd Dogecoinba fektet, mire egy Billy Markus nevű programozó elkészítette gyorsan az ehhez szükséges programot.

A Dogecoin felhasználói közösségének bár alapelve, hogy 1 DOGE = 1 DOGE, azért "valódi" pénzben kifejezhető értéke is van, így a felhasználók akár szolgáltatásokat vagy termékeket is vásárolhatnak vele, ám a legelterjedtebb felhasználása egyelőre az úgynevezett "tipping", azaz "borravaló" küldése különböző közösségi oldalakon. Ezzel fejezik ki szimpátiájukat, egyetértésüket, tetszésüket más felhasználók tartalmai iránt.

Dogecoinhoz jutni többféleképp lehet. Egyik módja az úgynevezett "bányászat", amely röviden azt jelenti, hogy az ember futtat egy programot, ami számításokat végez (erre általában a videokártya erőforrásait használja fel). A számítások haszna pedig az úgynevezett blockchain, avagy a nyilvános könyvelés biztonságos fenntartása (ugyanis minden tranzakció nyilvános, viszont alapvetően anonim). A bányászatért cserébe a rendszer Dogecoint ad a bányászoknak. Ezen kívül természetesen vásárolni is lehet Dogecoint az digitális pénzekre szakosodott online kereskedői/tőzsde rendszereken keresztül (is), meg persze kereskedőként termékekért vagy szolgáltatásokért elfogadni. Ha megvan a Dogecoinunk, egy úgynevezett tárcában kell tárolni, ami természetesen szintén egy program, és technológiailag is fontos része a rendszernek.

©

A Dogecoin ereje valójában a felhasználói közösségében rejlik, és ez az, ami bizonyos szempontból kiemeli a kriptovaluta mezőnyből. A közösség rendkívül összetartó, jelenleg fő bázisa a Reddit nevű közösségi oldal /r/dogecoin alredditje, pillanatnyilag mintegy 88 ezer feliratkozóval.

Az összetartás mellett a közösség jótékonyságáról is ismert, és e tulajdonságok párosításának eredményeként egy-egy ügy mögé állva bámulatos gyorsasággal és hatékonysággal képesek eredményeket elérni. 2014. január 19-én a közösség megtudta, hogy a jamaikai bobcsapat ugyan kvalifikálta magát a Szocsi Téli Olimpiára, ám nincs pénzük elutazni. Két nap alatt 30 ezer dollárnyi Dogecoint gyűjtöttek össze nekik, és így lehetővé vált a csapat részvétele. Idén februárban a közösség a Paws 4 Ability nevű, beteg gyerekeknek segítő kutyákat kiképző szervezetnek gyűjtött pénzt.

Márciusban a Doge4Water nevű kampány keretein belül a közösség 40 millió Dogecoint gyűjtött össze abból a célból, hogy Kenyában, a Tana folyó közelében élő emberek tiszta és biztonságos ivóvízhez juthassanak. Egy mindmáig ismeretlen, "savethemhood" nevű felhasználó egy összegben 14 millió Dogecoint küldött adományként Twitteren keresztül, amely akkori árfolyamon 12 ezer dollárt (2,7 millió forintot) ért.

Április elején a közösség a szponzoráció nélküli NASCAR csapatot, a Phil Parsons Racing-et, illetve ezáltal Josh Wise nevű autóversenyző pilótát támogatta, 55 ezer dollárt gyűjtöttek össze egy hét alatt.

Ehhez képest viszonylag kisebb projekt volt a magyar tanár támogatása, de magyarországi viszonylatban nagyon is unikális. Talán most már Prievara Tibor is elhiszi, hogy ismeretlen emberek gyűjtöttek neki több mint 1000 dollárt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Több tízezer milliárd forintra lenne szükség, hogy ne omoljon össze a világ légi közlekedése

Több tízezer milliárd forintra lenne szükség, hogy ne omoljon össze a világ légi közlekedése

„Nagyon szeretnénk gyereket, azért vagyunk itt”

„Nagyon szeretnénk gyereket, azért vagyunk itt”

Halálra késeltek egy férfit egy budapesti villamoson

Halálra késeltek egy férfit egy budapesti villamoson