szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Madách teret júliusban adták át a gyalogos közönségnek, de az autósok és a boltosok visszasírják a régi állapotot. A gombamód szaporodó vendéglátóegységek viszont azt mutatják, hogy a városlakók szeretik a környék demotorizált változatát. Térmustra.

Ha valaki virtuális térképen keresi, nosztalgiázhat. Egy novemberi fakó napon járt a Madách téren a Google Street View autója: a hotel bejárata előtt az üres betonárkád látható. Ahogy átforgatjuk a nézetet, zsúfolt a placc. Tömött sorokban állnak az autók, a Kiskörúton felismerhetőek a geometrikus keretbe gyömöszölt falombok. 2011-ben még természetes volt, hogy ez a rész az autósoké. Az Örkénybe sietők, ha szerencsések voltak, pontban hétkor találtak még egy szegletet, ahova beparkolhatnak, épp az utolsó csengetésre, a színház feletti erkélyről lesték őket a társulat fekete-fehér kartonba vágott alakjai, Mácsai felügyelete mellett.
©
Ha a Madách utca irányába mozgatjuk az egeret, megváltoznak a fényviszonyok, a későtavaszi napsütésben a Keksz (korsó sör 430 forint) és a legendás, rock- és underground zenészek törzshelyeként számon tartott Castro (korsó sör 490 forint) vendégei sütkéreznek a retroszékeken, ha visszanézünk a térre, már az építkezési terület csücske látható.
©

2014 májusában készültek ezek a felvételek, azóta eltelt 5 hónap, és a júliusban átadott térről főleg város(sz)építészeti szempontból készültek cikkek, az eklektikus kövezés és a szögletes fűemelvények nem mindenkinek nyerték el a tetszését. De az okozta a legnagyobb felháborodást, hogy bár a tervezés során megkérdezték a városhasználók véleményét, és nyílt pályázatot írtak ki a leendő tér outfitjére, de a nyertes tervből végül csak néhány ötletet emeltek át.
Erre azonban senki nem fog sokáig emlékezni – a három nyertes fiatal tervezőn, Hertel Annán, Magyar Sára Borbálán és Nguyen Duc Minh-en kívül –, a meleg októberi délutánon a fűemelvények tövébe csavarozott fapadokon békésen üldögélnek a turisták, a környéken megfordulók, az itt dolgozók, az aszfalton színes krétarajz díszeleg – "Szia Nyuszi!" –, de nem gyerekkéztől származik. A mozgásérzékelő szökőkút és a kőkockákból kibuggyanó lusta vízsugarak nyarat imitálnak, de hiába, senki sem tapicskol bennük mezítlábasan.
 
Helló turiszt

Az árkádok alatt mostanra kevés olyan porta maradt, amit ne telítettek volna meg fogyasztásra csalogató székekkel. A Mlinar horvát pékség (krumplis pite 295 forint), az Örkény sötétített üvegű bejárata és a közönségszervezés előtt még szabad az átjárás, utána sorjában egymás után a Pointer, a Taittinger pezsgőbár és egy Irish pub áraszt helló turiszt-hangulatot bal oldalon.
©

A pezsgőbár márciusban nyitott, a felújítás kellős közepén, mostanra kezdik érezni a demotorizált tér kellemét. A fehérabroszos könyöklőknél koradélután egy külföldi pár üldögél, előttük hosszúkás pohárban pezseg az alkohol. „Az átlagmagyar még mindig a Charmant Doux-ra esküszik” – meséli a felszolgáló, de az sem divat, hogy karácsonyon és szilveszteren kívül – például sör vagy fröccs helyett – pezsgő mellett gengeljenek a magyarok.
©

A másik oldalon a Regency hotel és az Absolut hostel közé ékelődött Svelto viszont nem bízza a véletlenre: egy étlapon kínál Fröccs menüt, Quesadillát és Goulash soupot. Az itteni bártulajdonosok bizakodóak a Madách teret illetően, ami szerintük tölcsérként is funkcionál Budapest jelenleg legfrekventáltabb része felé, a Gozsdu udvarhoz, ahol nincsen olyan nap és napszak, amikor ne lennének tele az egymás hegyére-hátára halmozott éttermek, kávézók, klubok, bisztrók és bárok.
©
 
Est. 2012

A Gozsdu felé vezető közlekedő folyosón, a Madách Imre út jobb oldalán a kis üzlethelyiségek szinte mindegyikébe már valamilyen vendéglátóegység költözött. A Széchenyi Takarékszövetkezet bírja csak szusszal, a 2002 óta eddig rendületlenül kitartó Novák fotó most költözik el a környékről. A kérdésre, hogy miért nem marad a régi családi vállalkozás, kurta, de sokatmondó a válasz: „Mert nem kávézó vagyunk”.
©
A fotónagyítással foglalkozó kisvállalkozásnak betett a tér átalakítása, az ügyfeleik kocsival járnak, magyarázta Novák Gábor, az autós közlekedés pedig ezen a részen szinte lehetetlen, de ha még be is tudnak hajtani a Király utcáról balra kanyarodva a BKK Központ mellett, a parkolóhely-vadászat idegőrlő.
©

Mellettük, a My Little Melbourne 2012-es alapítási évével büszkélkedik, de a Pista bá levesezője, a Dafke zsidó ízvilágban barangoló, valójában bagel és kuszkusz-lelőhely, és az Andalgo Deli sem panaszkodhat a forgalomra.
©

A 2014 óta Konyha, előtte Csináltam neked egy éttermet, de az sem elég, előtte Godot fölötti panorámaablakos fodrászatban is a közlekedésre panaszkodnak. „Minimum húsz perc késéssel kell számolni az autós vendégeknél július óta” – meséli Foxy melírozás közben. Átellenben a Központ programszervezője viszont arra számított, hogy egészen a Rumbach Sebestyén utcáig kihúzzák a sétálóutcát, nekik az lett volna jó. 2012-ben nyitott a hely, a médiamunkások és a filmesek törzshelye.
©
Togay Jónás is részt vett a felfuttatásában, miatta itt fordulnak meg azok, akik Berlin és Budapest között ingáznak: előtte a berlini Collegium Hungaricum bárjában dolgozott. De mivel az első időkben még a legendás jazzdobos, Pándi Balázs is besegített a bárpultban, idevonzódott az az urbánus, intellektuális szcéna, amelynek mellesleg a hátán feláll a szőr, ha a három közül bármelyiknek is nevezik. Togay szerint a közeli Gozsdu nekik semmit sem jelent, annak, aki a Rumbach-Madách sarkon előszerettel ácsorog, vagy szerencséje van, és le tud ülni a kirakat aljára rögzített padokra, szinte elképzelhetetlen, hogy a Spílerben vagy uram bocsá' a Gozsdu Vianban is megforduljon. Cáfolja, hogy a megújult Madách tér le tudja fölözni a Gozsdut. De ellentétben a Madách-téri helyekkel, nem is igazán akarja. Más világ.
©
 
Ablakcserés támadás

A  Központ és a többi éjszakáig zsibongó közegét az itt élő lakóközösség nehezen viseli: „akkor is feljelentenek minket, ha be vagyunk zárva” – meséli Togay, aki reménykedik, hogy az ablakcsere-program megoldást jelenthet az örök ellentétre. Egy lakó szerint nem: "mind teli torokból részegen üvölt, aztán meg a mi kapualjunkban hánynak, végzik a dolgukat. Szigetelt nyílászárók ide, szigetelt nyílászárók oda, minden egyes este megérdemlik a feljelentést". Az tehát nehezen elképzelhető, hogy egyébként a teraszon sörözők önszántukból csendkirályt játsszanak.
©

A kereszteződésen túl kicsit szerencsésebbek a vendéglátósok. A Madách Imre út Gozsduba torkolló sétáló szakaszán irodaházak tornyosulnak, a Telep és a Hivatal pedig meghosszabbítása a Castro-Központ vonalnak, a kirakat egyben vendégtér, itt bármikor belecsöppenhetünk egy filmvetítésbe a foci vébé-ebé-championsleague helyett és után is.
A fiatalabb momés, kreatív és dizájner réteg lelte meg itt a fészkét, de ez a Rumbach Sebestyén kis zsinagógai részén teljesedik ki csak igazán. Itt nyitott 2012-ben a Ludovika shop vintage jellegű – használt, de nem Háda –  válogatott retro ruháival, de vannak régi motorosok: a Panton művészkellékes (színes akvarellceruza 250 forint) nem tágít a Rumbachból, szemben pedig töretlen sikernek örvend a Printa kávéja (flat white 750 forint), pedig a hely első látásra dizájnbutik (Buda-Pest fülbevaló 2800 forint), de amúgy meg galéria, szitanyomó műhely, ahol limitált szériás ökoruhákra is specializálódtak. Az esti kiállítás-megnyitók alkalmával a fiatal kreatívok füstölgő, borozó csapata újabb akadályt képez a legbelebb belvárosi úton, amely egyébként is csak egy háromnegyed személygépkocsira lett szabva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést

Új modellt állított fel a rezisztens baktériumok terjedésére Röst Gergely

Új modellt állított fel a rezisztens baktériumok terjedésére Röst Gergely