szerző:
Somos Ákos
Tetszett a cikk?

Egy magyar, akit nem kritizálnak Brüsszelben. Az Anderlecht hátvédje, Juhász Roland az állandóságot jelenti a magyar válogatottban, ráadásul külföldön is elismerik. Szerinte a válogatott elsősorban az együtt mozgásban fejlődött sokat. A klubjában marasztalják, ő azonban szívesen váltana nyáron, hogy ne legyen hiányérzete.

hvg.hu: Családtagokkal érkeztél a telki edzőtáborba.

Juhász Roland: Igen, a kislányom bekísért. Már többször eljött velem a bejáratig, most meg akarta nézni a szobámat is. Elégedett volt vele, azt mondta, apa, jó helyen vagy.

hvg.hu: Az ő szobájában a te posztereid vannak kinn?

Juhász Roland: Most még inkább a Hupikék törpikék meg Mini, a menő. De az újságokban ha meglátja a képeimet, megszeretgeti az apukáját. Három éves lesz áprilisban, igazi kis tündér.

©

hvg.hu:  Mennyi esélyt látsz rá, hogy fogja ő még nézni az apukáját a tévében világversenyen is?

Juhász Roland: Nagyon örülnék neki, ha megtörténne, nyilván ez az álma minden játékosnak. Idén már 29 éves leszek, azaz lassan inkább kifele megyek a sportágból, mint befele, talán megadatik nekem is egyszer egy ilyen élmény. Bízom benne.

hvg.hu: Új szezon előtt kötelező az optimizmus a válogatottal kapcsolatban. Most megalapozottabb ez valamivel?

©

Juhász Roland: Az elmúlt fél év elég jól sikerült, kisebb hullámvölgyekkel együtt is folyamatos előrelépésről beszélhetünk. A csapat jó ideje együtt van, ami szintén egy plusz, nem négy meccs alatt kell megint új csapatot építeni. Adott a mag, nyilván lesznek még új próbálkozások, de a lényeg, hogy valami már összeállt.

hvg.hu: A védelemben is? Az ilyen csapatokra, mint a magyar, azt szokták mondani, első, hogy ne kapjon sok gólt, mert a védekezéssel nyerhet meccset.

Juhász Roland: A védekezés tényleg mindennek az alapja. De a védekezés nem a négy védőről és a kapusról szól. Ebben látom a legnagyobb fejlődést a csapatnál: korábban sokszor volt jellemző, hogy támadásban nem értünk fel a csatárok mögé, védekezésben meg ők tudtak kevesebbet besegíteni. Ez mostanában jobban működik, van egy harminc méter, amin belül az egész csapat együtt mozog. Óriási dolog, hogy így képes alakulni a játékunk, mert ebből lehet a legtöbbet profitálni. Ha van egy jó védekezésünk, az fél siker, elöl azért akadnak játékosaink, aki meg tudják oldani a helyzeteket.

hvg.hu : A bolgárok ellen mi a legfontosabb cél?

Juhász Roland: Elsősorban az, hogy hosszú idő után újra találkozva visszarázódjunk egy kicsit a közös ritmusba. A bolgároknál új kapitány van, új keret, nyilván bizonyítani akarnak, de nekünk nem ezzel kell foglalkozni. Épülnie kell a csapatnak, mert nagyon kevés az idő a vb-selejtezőkig.

hvg.hu: 29 évesen sokan már elkönyveltek az Anderlecht örökös tagjának, miközben minden holtszezonban felmerült, hogy eligazolsz valamelyik erősebb bajnokságba. Most éppen hol tartasz ebben a kérdésben?

©

Juhász Roland: Most elsősorban arra koncentrálok, hogy a csapattal nyerjük meg a bajnokságot.. Két évig van még szerződésem, az utolsó lehetőségem jön lassan, hogy feljebb lépjek. Persze elgondolkodtathat az is, hogy ha megnyerjük a bajnokságot, indulhatunk a Bajnokok Ligájában. De belül valahogy az van, hogy kipróbálnám magam már egy másik bajnokságban. Most ez van, persze az sem rossz érzés, hogy ragaszkodnak az emberhez. Az elnökünkkel van egy szóbeli megállapodásom, hogy nyáron könnyebben elmehetek, ugyanakkor mostanában egyre többször hangoztatja, hogy minden követ megmozgat majd a maradásom érdekében.

hvg.hu: Nem tartasz attól, hogy csak addig tart a ragaszkodás a személyedhez, amíg a klub érdeke megkívánja? Tőzsér Dániel kedvenc (volt) a Genkben, mégis, ahogy aláírt nyártól a Genoához, kikerült a csapatból.

Juhász Roland: A mai futball sajnos ilyen. Dani nagyon sokat tett a csapatért, most mégis azonnal parkolópályára tették. Nagyon nem tartom jónak, hogy így mennek a dolgok, az emberi oldal egyre jobban elvész, ha valaki fél évre kiesik, nagyon nehezen talál magának csapatot, akármennyit tett le az asztalra. Ez van sajnos, a pénz beszél. Hogy velem mi lesz, nem tudom, nehéz is ezt így szezon közben megmondani, de most úgy érzem, ha nem tudnék még egyszer váltani a pályafutásom végéig, maradna bennem hiányérzet rendesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed

Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain

Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain