szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varsói lapértesülés szerint elképzelhető, hogy a napokban kirobbant botrány miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elveszi a lengyelektől a 2012-es Eb rendezési jogát és Skócia lesz a házigazda.


Lengyelország Ukrajnával közösen kapta meg a kontinenstorna rendezési jogát, így ebben az esetben az ukránok is elveszítik a lehetőséget. A Przeglad Sportowy című sportnapilap szerint az UEFA október 23-i zürichi ülésén az összes európai kupasorozatból kizárhatja a lengyeleket és búcsút mondhatnak az EURO-2012-nek is.

Az újság szerint a skótok már jelentkeztek, hogy ebben az esetben örömmel házigazdák lennének: "Ha lehet egyedül, ha mégsem akkor Walesszel közösen..." - fogalmazott egy skót illetékes. A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden közölte, hogy nem ismeri el a lengyel tagszervezet (PZPN) új irányítóit. Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter hétfőn hívta vissza a PZPN vezetőségét, és javaslatára a Lengyel Olimpiai Bizottság (PKOL) Robert Zawlocki személyében átmenetileg felügyelő biztost bízott meg a dirigálással. Az UEFA és FIFA állásfoglalásában viszont leszögezte, hogy továbbra is a Michal Listkiewicz vezette szövetséget tekinti legitimnek.

Drzewiecki döntését azzal indokolta, hogy a futballszervezet előzetes ígéreteivel szemben nem tette meg a szükséges lépéseket a korrupció megszüntetése érdekében, ezenkívül a PZPN alapszabályának több pontja jogellenes volt. A lengyel futballban három évvel ezelőtt robbant ki egy óriási korrupciós botrány, a nyomozás során eddig 117 személyt - klubvezetőket, edzőket, játékosokat, játékvezetőket - vettek őrizetbe és 29 csapat (köztük több élvonalbeli) ellen folyik vizsgálat a végeredmények manipulálásának vádjával. A miniszter szerint ebben az ügyben sem járt el mind a mai napig megfelelően a szövetség vezetése.

Michal Listkiewicz munkájára ugyanakkor továbbra is számítanak a 2012-es Európa-bajnokság előkészítésében. Az UEFA többször figyelmeztette a házigazdákat a kandidálás során vállalt határidők betartására. A 2012-es Eb-rendezést a lengyel-ukrán páros Olaszország és a magyar-horvát kandidálás előtt nyerte le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból

Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Elindult a Holdra a kínai szonda

Elindult a Holdra a kínai szonda