szerző:
hvg.hu

A magyar labdarúgó válogatott idei utolsó világbajnoki selejtező mérkőzésén Torghelle Sándor fejesével 1-0-ás győzelemmel fejezte be a 2008-as évet. A máltaiak egyenrangú ellenfelek voltak, többször közel álltak az egyenlítéshez.


Michael Mifsud és Dárdai Pál légicsatája
© MTI
Győzelmi kényszer volt Erwin Koemanon és csapatán, egyrészt mert Málta a verhető csapatok közé tartozik az 1. csoportban, másrészt ki kellett köszörülni a két éve esett csorbát, amikoris kínos, 2-1-es verséget szenvedett válogatottunk a szigetországi csapat otthonában. A magyar csapat holland mestere már jelezte, hogy a válogatott csatárgondokkal küzd, és újból esélyt adott az Albánia ellen gólt fejelő Torghelle Sándornak.

A vehemens megmozdulásairól ismert csatár már a második percben gólt szerezhetett volna, de Bodor Boldizsár beadását nem tudta jól lekezelni, bár a számlájára írható, hogy nagyszerűen megelőzte a beívelésnél Justin Habert, a máltai kapust. A nyolcadik percben aztán izgulhattunk, ugyanis Fülöp Márton egy felszabadításnak szánt kapáslövéssel saját védőjét találta telibe. A labda így az apró termető Michael Mifsud elé került, aki szerencsénkre nem tudta megszelidíteni a pattogó játékszert, így az önfeláldozóan kivetődő Fülöp felszabadított. Nem sok hiányzott, hogy összehozzunk egy málltai gólt.

A 23. percben aztán minden előzmény nélkül megszeztük a vezető gólt. Huszti Szabolcs végzett el szögletet a bal oldolon, a túloldalra ívelt labdát Juhász Roland fejelte vissza, majd Torghelle a máltai védők gyűrűjében hat méterről a kapu jobb oldalába fejelt. (0-1) Tíz perc múlva majdnem újabb gólt szereztünk egy kisebb kapu előtti kavarodás végén, majd Huszti életerős szabadrúgását öklözte ki a máltai portás.

Egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet a máltai csapat, sőt érezhetően igyekezett kézbe venni a mérkőzés irányítását és több helyzetet alakított ki. Gyakran csak szabálytalanul tudtuk megállítani a támadásaikat, melyek elsősorban a robbanékony Mifsudra épültek. Tulajdonképpen örülhettünk annak, hogy az izlandi játékvezető lefújta az első játékrészt, mert legyünk őszinték, semmivel sem játszottunk jobban a vendéglátóknál.

A második félidő mindkét részről harcos, de nem túl látványos futballal kezdődött. Nagy volt a küzdelem, de negyed órának kellett eltelnie, mire többé-kevésbé kitervelt támadások váltották fel a brusztolós, kemény játékot. Nem sokkal később elkezdődtek a szövetségi kapitányi frissítések, de ezek a cserék sem tették sokkal színesebbé a játékot. Részünkről egyedül Huszti Szabolcs kísérlete és Torghelle kapu mellé szálló fejese okozott izgalmakat, de komoly helyzet egyik oldalon sem alakult ki.

Az utolsó tíz percben aztán mindkét csapat gólt szerezhetett volna. Előbb Jamie Pace kísérlete akadt el Vanczák Vilmosban, majd Mifsud ismételhetett, a másik oldalon ugyanakkor egy Huszti - Torghelle kombináció ért majdnem gólt. Az utolsó percekben a magyar szurkolók izgulhattak, hogy megmaradjon a sovány vezetés. Ez meg is maradt, így Albánia után Máltát is megvertük a világbajnoki selejtezőcsoportban, így Erwin Koeman csapata győzelemmel - és a meccs végén egy kisebb dulakodással - zárta a 2008-as évet.

2010-ES VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐSOROZAT
1. CSOPORT, 4. FORDULÓ:
MÁLTA - MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)
Ta'Qali, Millenium-stadion, 6 ezer néző, V.: Johannes Valgeirsson (izlandi)
MÁLTA: Haber - Bajada, Caruana (Briffa 36.), Dimech, Xuereb - Pace, Woods, Scerri (Agius 63.), Barbara (Nwoko 78.) - Mifsud, Schembri Szövetségi kapitány: Dusan Fitzel
MAGYARORSZÁG: Fülöp - Bodnár, Vanczák, Juhász, Bodor - Dárdai (Tóth 86.), Halmosi - Gera - Dzsudzsák (Buzsáky 70.), Torghelle, Huszti Szövetségi kapitány: Erwin Koeman
Gólszerző: Torghelle 23.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

Nagy bírságot kaphat, aki rosszul számol a helyi iparűzési adóval

Nagy bírságot kaphat, aki rosszul számol a helyi iparűzési adóval