szerző:
Vincze Szabolcs

Dino Zoff, az olaszok egykori legendás kapusa szerint eleve halálra van ítélve a FIFA-nak az a szabálymódosítási tervezete, mely megszabná a nagy klubok számára, hogy hány külföldi játékost játszathatnak a csapatban.


Zoff még a válogatott kispadján
Sepp Blatter májusi javaslata, mely a kezdő tizenegyben pályára lépő külföldiek számát határozná meg, „6+5-ös szabály” néven híresült el. A tervezet azonban az Európai Unió szabad munkavállalásra vonatkozó elveivel és törvényeivel áll szöges ellentétben, így Dino Zoff szerint semmi esély sincs ennek elfogadására.

„A világ már olyan szinten globalizálódott, hogy egyszerűen lehetetlen lezárni a határokat az Európán kívülről érkező játékosok előtt – mondta a 66 éves egykori kapus. – Jó lenne persze, ha a vezetők valamilyen egyensúlyt tudnának teremteni a kérdésben. Ez azt eredményezhetné, hogy a hazai játékosok nagyobb teret kaphatnánk saját közönségük előtt. Azonban az EU törvényei ezt nem teszik lehetővé. Úgy látszik nincs mit tenni.”

Az egykori világbajnok hálóőr örül, hogy a Premier League-et sújtó probléma, azaz hogy külföldiek vásárolják fel a nagy klubokat még nem érte el az olasz Serie A-t. „A dolgok remélem így is maradnak. Angliában több klubnak is külföldi tulajdonosa van, de szerencsére Olaszországban ez nincs így. A külföldieket persze elfogadom, egyáltalán nincs gondom velük, de ha valamit meg tudunk oldani saját magunk is, akkor tegyük meg. Szerintem ez sokkal jobb.”

Dino Zoff a „Futballal az éhség ellen” - kampány egyik vezéralakja, e posztján pedig fontosnak tartja a kérdés megoldását. „Azért vállaltam el, mert hiszek abban, hogy a segítségemmel bátorságot önthetünk az emberekbe, hogy elgondolkodjanak az éhínség problémáján. Valamit tennünk kell és bízom benne, hogy a személyem segít ebben.”

Roberto Baggio, az olaszok korábbi kedvence szintén részt vesz a kampányban. „Az éhség nem egy kikerülendő kérdés – így Baggio. – Modern hősöknek kell tekintenünk magunkat, akik végigharcolják és meg is nyerik modern csatatájukat. A mi nemzedékünk végleg felszámolhatja az éhínséget!”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Már ígérni sem próbálja a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat

Már ígérni sem próbálja a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon