szerző:
MTI

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén elvi döntést hozott arról, hogy Budapest 2020-ban olimpiát és paralimpiát rendezhet; a képviselők pártállástól függetlenül egyhangúlag támogatták az erről szóló javaslatot.


A frakciók képviselői ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták az olimpiai helyszínek alkalmasságáról szóló hatásvizsgálatot, valamint jóváhagyták a játékok rendezésének megpályáztatását előkészítő törvénytervezetet.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester elmondta: csütörtökön legalább két lépéssel közelebb kerültünk egy nagy, közös álom, az olimpia valamikori megrendezéséhez. A főváros közgyűlése délelőtt döntött arról, hogy javasolják a parlamentnek az olimpiai törvénytervezet megvitatását. Ez azt jelzi - folytatta a főpolgármester -, hogy vannak olyan közös ügyeink, amelyeknek megvalósításáért össze tudnak fogni a pártok, a főváros és a kerületek, és a remények szerint a javaslatot támogatja majd az Országgyűlés is.

Demszky Gábor azt is megemlítette, hogy elfogadták az olimpia hozzávetőleges pontossággal kijelölt lehetséges helyszíneit is a Duna mentén. Hangsúlyozta, hogy az olimpia össznemzeti ügy; a tét nem egy városé, nem egy régióé, hanem az országé.

© MTI


A tájékoztatón Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) elnöke kiemelte: az olimpiai törvény elfogadása nem helyezné kényszerhelyzetbe az országot, mert az csak a felkészülést biztosítja. Ha az Országgyűlésben is megszületik a konszenzus, akkor megkezdődhet a munka a 2011-es pályázathoz – tette hozzá.

Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől kapott levélből is idézett, amelyben a MOB elnöke azt írta, hogy az olimpiai bizottság nevében bizakodással követi a budapesti olimpia megrendezéséért tett erőfeszítéseket.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Budapest ki van éhezve a valódi együttműködésre; ha ilyen nincs, akkor "rendre falnak fogunk ütközni". Úgy vélekedett, hogy az olimpia eszméjének pártolása jó lehetőséget ad arra is, hogy az együttműködés "bennünk szunnyadó szándékát" kinyilvánítsuk.a főpolgármester minden támogatást meg fog kapni az ellenzéktől nemcsak a kandidálásig, hanem az olimpia megrendezéséért tett valamennyi erőfeszítéshez is – tette hozzá.

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a 2020-ban győztes olimpiai bajnokok ma még alsó tagozatos általános iskolások. Ezért nagyon fontos, hogy a főváros megteremtse azokat az alapokat, amelyeken lehetnek olyan sikeres sportolóink, akik nagy elismeréseket vívnak ki Magyarország és Budapest számára.

Ahogyan a közgyűlés ülésén, úgy a sajtótájékoztatón is kiderült: minden frakció támogatja az olimpia megrendezésének kezdeményezését. Egy közös nyilatkozatot is aláírtak a résztvevők, amelyben a többi közt azt kérik, hogy a parlament minél hamarabb tárgyalja a törvénytervezetet.

Az elképzelések szerint a Duna jelentené az egyes helyszínek és a kapcsolódó turisztikai szolgáltatások főbb tengelyét. Beleznay Éva, a főváros főépítésze szerint azt szeretnék, ha az olimpia egyszerre lenne egy sportesemény és egy városi esemény is.

A helyszínekről szólva elmondta: kialakítanának egy déli, egy északi és egy keleti térséget. A déli Csepel északi területén lenne, ez képezné a játékok magterületét: itt helyeznék el az olimpiai falut, a média falut és a sportversenyek fő helyszíneit, például az úszószámokat.

Az északi térségben - például a Margitszigeten - játszanák a többi közt a strandröplabda mérkőzéseket, és itt bonyolítanák az öttusa-számokat is. A keleti rész, a Puskás Ferenc Stadion és térsége szolgálna helyszínül például a labdajátékoknak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Gazdaság

Lehet-e még Budapesten olimpia?

Az olimpia elhelyezéséhez Budapest adottságai megvannak, de a főváros – és Magyarország – a mai állapotában nem tudna olimpiát rendezni – állapította meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2006-ban aktualizált, egy Budapesten megrendezendő olimpiáról készült megvalósíthatósági tanulmánya. Vajon a pekingi olimpia árnyékában illetve a mai gazdasági helyzetben füstbe ment tervnek tekinthetjük az olimpia megrendezését? A Budapest Olimpia Mozgalom (BOM) elnökét és egy sportközgazdászt kérdeztünk.

hvg.hu Sport

Válság ide vagy oda, a BOM készül a 2020-as olimpiára

Nem módosított a globális válság a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) tervein: a civil mozgalom célja továbbra is az, hogy Budapest 2011-ben pályázhasson a 2020 nyári olimpiai játékokra. A végső döntést a 12 év múlva esedékes sportünnep helyszínéről csak 2013-ban hozza meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Kijevben nem hiszik el, hogy Orbán mindjárt tankra ül, és elfoglalja a Kárpátalját

Kijevben nem hiszik el, hogy Orbán mindjárt tankra ül, és elfoglalja a Kárpátalját

Az amerikai nagykövettel nyitják meg a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviseletet

Az amerikai nagykövettel nyitják meg a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviseletet

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Dizájnban verhetetlennek tűnik ez az elektromos motorkerékpár

Dizájnban verhetetlennek tűnik ez az elektromos motorkerékpár

Orbán az új-zélandi terrortámadásról: Az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat

Orbán az új-zélandi terrortámadásról: Az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat

Sikerült a csúcsdöntés: egymillió fölött a Youtube-on a Pamkutya

Sikerült a csúcsdöntés: egymillió fölött a Youtube-on a Pamkutya